Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Dit zijn de mogelijke vervangers van Latifi bij Williams

Nicholas Latifi zal in 2023 niet meer voor Williams rijden, dat maakten hij en zijn team op vrijdagmiddag bekend. Dit betekent dat Alexander Albon volgend jaar een nieuwe teamgenoot krijgt. Dit zijn de opties voor de Britse renstal.

Na drie Formule 1-seizoenen voor Williams zal Nicholas Latifi afscheid nemen van het team. De Canadees scoorde vooralsnog zeven punten in zijn F1-carrière en, mocht hij geen punten scoren in de resterende zes races van 2022, dan heeft hij tweemaal een seizoen met twintig fulltime coureurs afgesloten op P21. Het is voor velen dan ook geen verrassing dat hij vervangen wordt. Williams heeft met haar nieuwe eigenaar Dorilton Capital de geldstroom van de Latifi's niet meer nodig. Er zijn een aantal gegadigden voor het stoeltje naast Alexander Albon: we zetten ze voor je op een rijtje.

Logan Sargeant

Met Albon als leider bij Williams is er ruimte om een talent uit de Driver Academy van het team naar voren te schuiven. De meest logische zet voor de renstal is Logan Sargeant. De Amerikaanse coureur is sinds eind 2021 lid van de coureursopleiding van Williams en staat momenteel derde in het Formule 2-kampioenschap. Het is echter nog even afwachten óf Sargeant wel kan debuteren in de Formule 1. De Carlin-coureur moet namelijk binnen de top vijf finishen om genoeg superlicentiepunten binnen te hengelen voor een debuut in de koningsklasse. Momenteel staat hij derde in het F2-kampioenschap, maar hij moet oppassen. Met nog een sprintrace en een hoofdrace te gaan staan Jack Doohan, Jehan Daruvala en Enzo Fittipaldi alle drie slechts 9 punten achter Sargeant. Liam Lawson, de huidige nummer zeven, staat 12 punten achter.

De Vries en de overige 'outsiders'

Nyck de Vries liet onlangs al weten in gesprek te zijn met Williams. De Nederlander maakte in Monza zijn F1-debuut bij het team, waarbij hij direct een verpletterende indruk achterliet. Teambaas Jost Capito is lovend over De Vries en het stoeltje naast Albon is een serieuze optie voor hem. Ondertussen voert De Vries ook gesprekken met Alpine en met AlphaTauri. De kans dat hij bij het laatstgenoemde team tekent, lijkt wat groter. De Formule 2- en Formule E-kampioen staat echter ongetwijfeld op het lijstje met mogelijke coureurs voor Williams.

Naast Sargeant en De Vries zijn de opties schaars. Daniel Ricciardo heeft nog geen stoeltje voor 2023 en zal een noodoptie kunnen zijn voor het team. Daarnaast zou het team ook Mick Schumacher kunnen overwegen, mocht het contract van de Duitser niet worden verlengd bij Haas. Nico Hulkenberg is overigens uitgesloten. De voormalig F1-coureur liet eerder zelf al weten dat hij een terugkeer naar de koningsklasse niet ziet zitten als het bij Williams is.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Breaking De salarissen van de F1-coureurs in 2024