Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi 2022

Dominante Verstappen sluit seizoen in stijl af in Abu Dhabi

Max Verstappen heeft op indrukkende wijze de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. Teamgenoot Sergio Perez slaagde niet in de missie om als tweede te eindigen in het WK, hij finishte achter Charles Leclerc in de race én in het WK.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Met Max Verstappen voor teamgenoot Sergio Perez ging de Grand Prix van Abu Dhabi van start. Bij de start wisten de beide Red Bull hun posities te behouden, voor Charles Leclerc en Lewis Hamilton.

Leclerc prikte even bij bocht vijf, maar wist Perez niet te passeren. Hamilton moest op zijn beurt van de baan om de aanstormende Carlos Sainz te ontwijken. De beide Red Bulls werkten vooraan prima samen, waarbij Perez dankzij DRS goed aan wist te haken bij Verstappen.

De wedstrijdleiding oordeelde dat Hamilton een positie terug moest geven aan Sainz, maar de Brit passeerde een ronde later de Ferrari met speels gemak. Daarna kon de Mercedes-coureur de jacht op Leclerc weer openen. De jacht van Hamilton op succes werd onderbroken door problemen met zijn krachtbron. Plots verloor de Brit snelheid en zag hij Sainz en George Russell voorbij komen. Op de zesde positie moest Hamilton toekijken hoe de top vijf snel wegreed.

Verstappen controleerde vooraan de wedstrijd en had na tien ronden al vier seconden voorsprong op Perez, die zo’n drie seconden voorsprong had op Leclerc. In de strijd om de tweede positie in het WK wist Perez dat hij voor Leclerc moest eindigen tijdens deze race. Plots stortten de rondetijden van Perez in en wist Leclerc het gat volledig te dichten. Het sein voor Red Bull om de Mexicaan snel naar binnen te halen.

Uitslag Race - Abu Dhabi

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

De net gestopte Perez bewees zichzelf een slechte dienst voor Vettel in te halen, maar direct in de fout te gaan. Hierdoor passeerde de Aston Martin-coureur hem weer en verloor Perez veel kostbare tijd in het gevecht met Leclerc. Verstappen stopte vier ronden later dan Perez en wisselde ook naar de harde band. Nadat ook Leclerc gestopt was, leek het Red Bull plan goed uit te pakken. Verstappen leidde de race met Perez direct achter hem en Leclerc op een seconde of vijf achter Perez.

De afzwaaiende Sebastian Vettel wist zich in de top acht te knokken, maar had een alternatieve strategie en viel na zijn enige stop terug tot de negentiende positie. Het team van Aston Martin hoopte dat de F1-legende in de slotfase va de race zou profiteren van zijn strategie.

Verstappen had de duidelijke opdracht van Red Bull gekregen om zijn banden te managen en deed er alles aan om teamgenoot Perez te helpen middels een slipstream. Perez kreeg de lachers op zijn hand toen hij middels de boordradio riep dat Verstappen te langzaam zou rijden. De Nederlander reed eenvoudig weg bij zijn teamgenoot, die Leclerc wederom in zijn nek had hijgen en als eerste van de toppers een tweede stop maakte. Daarbij wisselde hij wederom naar de harde band.

Verstappen en Leclerc leken het met een eenstopper te gaan proberen, waarbij ze wisten dat de laatste tien rondjes cruciaal zouden worden. Perez wist het gat met een seconde per ronde te dichten, maar verkeerde ook in de wetenschap dat hij Leclerc moest passeren om tweede te worden in het WK.

Het gat werd gedicht, maar tot een aanval kwam het niet. Hierdoor eindigde Leclerc als tweede in de race én het WK. Verstappen was een klasse apart en reed op imposante wijze naar zijn vijftiende overwinning van het seizoen.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training