Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

Drama voor Frijns, succes voor De Vries, Da Costa wint E-Prix Berlijn

Antonio Felix da Costa heeft de eerste van zes afsluitende Formule E-Prix gewonnen. Op het voormalig vliegveld Tempelhof was hij in Berlijn Andre Lotterer, Sam Bird en Nyck de Vries te snel af.

Formule E is terug. Woensdagavond stond de eerste E-Prix sinds het begin van de coronacrisis op het programma. Op het terrein van het voormalige vliegveld Tempelhof nabij Berlijn gingen de 24 coureurs de strijd met elkaar aan. Kampioenschapsleider Antonio Felix da Costa was de polesitter, gevolgd door Jean-Eric Vergne en Andre Lotterer. Nyck de Vries, nog steeds bezig aan zijn pas eerste seizoen in de elektrische raceklasse, vertrok vanaf plaats vijf, de andere Nederlander, Robin Frijns, vanaf plek elf.

In de openingsfase van de 45 minuten plus één ronde lang durende race was er in Berlijn weinig spektakel te bespeuren. De top zes behield hun positie en de twee DS Techeetah-coureurs, die de race vanaf de eerste startrij vertrokken, reden langzaam maar zeker weg van de rest.

Pas na tien minuten kwam er iemand in de problemen. Nota bene Nederlander Robin Frijns viel vanaf plek twaalf uit na een harde touche met de muur, na een gevecht met een van zijn concurrenten. De Nederlander had veel schade en moest zijn auto parkeren op het circuit, waardoor de safety car op de baan kwam en het veld weer dicht op elkaar kwam te zitten.

Na een kleine tien minuten achter de safety car ging de race weer verder met nog 25 minuten op de klok. Nyck de Vries sloeg meteen toe tijdens de herstart en schoof door naar de vierde plaats ten koste van Sebastien Buemi. Door een fout van nummer drie Lotterer, die faalde toen hij zijn Attack Mode wilde activeren, schoof De Vries niet veel later door naar plek drie.

Nadat vrijwel alle coureurs hun eerste (van twee) keren Attack Mode hadden gebruikt was Sam Bird de grote winnaar. De Brit schoof op van plek zeven naar plek vier, terwijl De Vries door hem en Lotterer weer was ingehaald en op de vijfde plek lag. Bij het activeren van zijn tweede Attack Mode kende de enige overgebleven Nederlander echter veel pech, want zodra hij deze inzette werd de race geneutraliseerd.

Met nog acht minuten te gaan werd de race hervat, waarbij De Vries geen gebruik meer kon maken van zijn Attack Mode. Enkele mannen om hem heen wel, waardoor hij weinig kans meer had om naar voren te rijden. Hij wurmde zich nog wel naar de vierde plek ten koste van Vergne, maar verder wist hij niet meer te stijgen.

Tegelijkertijd verdween Da Costa aan de horizon, terwijl Sam Bird zijn opmars voortzette en door wat geluk met zijn Attack Mode oprukte naar de tweede plaats. Da Costa wist de race met gemak te winnen, Lotterer verschalkte Bird in de laatste ronde en werd uiteindelijk tweede, Bird derde, terwijl De Vries net naast het podium greep.

In het kampioenschap doet Da Costa, die al aan de leiding ging, goede zaken. Hij loopt dertig punten uit (25 voor de race, 3 voor kwalificatie, 1 voor de snelste ronde in de kwalificatie en 1 voor de snelste ronde in de race) uit op nummer twee Mitch Evans, die niet scoorde tijdens de eerste race. De Vries stijgt door zijn vierde plaats naar plaats twaalf.

Tussenstand Formule E na race 6 van 11

# Coureur Team Punten
1. Da Costa DS Techeetah 97
2. Evans Jaguar 56
3. Guenther BMW 48
4. Sims BMW 47
5. Vandoorne Mercedes 46
6. Bird Virgin 44
11. Vergne DS Techeetah 31
12. De Vries Mercedes 30
16. Frijns Virgin 10

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"