Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Indycar

Ericsson wint Indy 500 na bloedstollende slotfase, pijnlijk einde voor VeeKay na harde crash

Marcus Ericsson heeft de Indy 500 gewonnen na een bloedstollende slotfase. De Chip Ganassi-coureur wist Pato O'Ward achter zich te houden, ondanks een zeer late herstart. Geen Nederlands succes bij de prestigieuze race: Rinus 'VeeKay' van Kalmthout viel al vroeg uit na een harde crash.

E3tf TAYWYA Al Fnq
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Chip Ganassi Racing

De Indy 500 van 2022 is gewonnen door voormalig F1-coureur Marcus Ericsson. De Chip Ganassi-rijder reed vrijwel de hele race in de top tien, maar was na een geslaagde strategie en een ijzersterke slotfase en pitstop de grote favoriet voor de zege. Pato O'Ward en Tony Kanaan completeerden de top drie.

Voor Rinus 'VeeKay' van Kalmthout was het al snel klaar in Indianapolis. De Nederlander startte vanaf de derde plaats en bleef rijden binnen de top drie, maar kort na de eerste ronde pitstops was het klaar: hij verloor de macht over het stuur en knalde hard in de muur. VeeKay was hiermee de eerste uitvaller van de prestigieuze race.

Het was zeker niet de enige uitvaller met een harde crash, want onder meer Romain Grosjean en Callum Ilott maakten vergelijkbare incidenten mee en finishten niet. In de eerste helft van de wedstrijd waren het vooral Scott Dixon, Marcus Ericsson en Pato O'Ward die voorin het veld te vinden waren, net als Felix Rosenqvist.

Dramatische slotfase voor Dixon

Dixon was langere tijd de grote favoriet voor de overwinning, maar in de slotfase ging het fout. Tijdens zijn allerlaatste pitstop reed hij te hard de pitstraat in, waarna hij een drive through penalty kreeg. Hiermee vergooide hij zijn kansen op de overwinning.

Ericsson was na een sterke pitstop en een goede laatste stint ineens de grote favoriet. Met nog tien rondes te gaan reed hij aan de leiding, gevolgd door O'Ward. Tony Kanaan mengde zich in het gevecht, waardoor er met nog een aantal rondes te gaan vier favorieten waren voor de overwinning van de Indy 500.

De favorietenrol verloor hij echter vrijwel volledig toen Jimmie Johnson met nog een aantal rondes op de teller crashte. De sessie werd met nog vier rondes te gaan stilgelegd door middel van een rode vlag, waardoor de Indy 500 een mini-sprintrace als einde kreeg.

Bloedstollende slotfase na herstart

Bij de herstart werden uiteindelijk nog twee rondes gereden. Ericsson had het zéér lastig met O'Ward die maximaal aan het jagen was. Het enige wat de voormalig Formule 1-coureur kon doen was uiterst agressief de slipstream breken, wat lukte.

Ericsson gaf de leiding niet meer weg en met nóg een caution door een crash in de achterhoede werd zijn eerste overwinning van de Indy 500 werkelijkheid. Ericsson en Chip Ganassi Racing zijn de grote winnaars in de prestigieuze Indy-race in de Verenigde Staten.

Check hieronder de bloedstollende laatste twee ronden.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

8 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
RN365 F1-podcast Ruwe diamant Verstappen blijft groeien en verbazen