Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
 • 1 HAM LAP 66
 • 2 VER + 29.148
 • 3 BOT + 33.530
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
esp Liveblog Race
Start GP Spanje
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1 nieuws

Exclusief - Orsi over Senna: “Ik mis vooral mijn beste vriend”

Het is vandaag 25 jaar geleden dat Ayrton Senna na een crash op het circuit van Imola het leven liet. RacingNews365 was afgelopen weekend tijdens de Minardi Day aanwezig op het befaamde circuit in het midden van Italië. Daar spraken we met voormalig-F1-fotograaf en vriend van Senna, Angelo Orsi.

Angelo Orsi leerde Senna al kennen tijdens de Formule 3-periode van de jonge Braziliaan, een ontmoeting die de voormalig fotograaf niet snel zal vergeten: "Een vriend van me introduceerde me aan Ayrton na afloop van de Formule 3-race in Engeland. Natuurlijk werd me verteld dat deze jongen heel speciaal was en dat hij het zou gaan maken in de Formule 1. Die verhalen krijg je als fotograaf echter vaak te horen, dus hechtte ik daar niet zoveel waarde aan."

"Toen Senna zichzelf aan me voorstelde, veranderde mijn mening echter. Hij gaf me een stevige hand, vertelde me zijn naam en zei dat hij na het winnen van de wereldtitel in de Formule 3 ook de titel in de Formule 1 zou veroveren. Hij zei me dat ze in de Formule 1 in zijn eerste jaar direct rekening moesten gaan houden met hem. Die woorden maakten indruk op me, Ayrton was toen namelijk nog maar een jong ventje, maar hij was al zeer zelfverzekerd."

Na de eerste ontmoeting ontstond er direct een band tussen de twee. “Ayrton vroeg me direct of ik de foto’s die ik van hem maakte kon doorsturen naar hem. Hij zorgde er dan voor dat de foto’s terechtkwamen bij de Braziliaanse journalisten. Voor hen was het namelijk te duur om naar de races te komen. Dat vond Ayrton zeer vervelend en vandaar dat hij er zelf voor zorgde dat de Braziliaanse pers toch over de Formule 1 kon schrijven en over beeldmateriaal beschikte”, aldus Orsi, die steeds meer aanvoelde dat hij met een apart persoon te maken had.

Tekst gaat verder onder foto.

Het was een ontzettend mooie tijd met Senna, en vanuit het niets was het voorbij.

- Angelo Orsi

"Dat een coureur over zoiets überhaupt nadacht vond ik al heel speciaal en hoe meer we met elkaar omgingen, hoe meer dat ik zag dat hij écht een goed persoon was. Ayrton had een ontzettend groot hart en dacht altijd aan anderen. Natuurlijk had ik een speciale band met hem, maar vergeet niet dat hij ook voor de andere journalisten altijd ruim de tijd nam. Op de donderdag voorafgaand aan een Grand Prix sprak hij net als alle andere coureurs in een algemene persconferentie. Daarna ging hij echter apart zitten met de Duitse pers, de Braziliaanse pers, de Engelse pers en dan nog eens met de Italiaanse pers. Dat zijn dingen die je je nu niet meer kunt voorstellen!"

Het zijn slechts enkele kleine herinneringen die Orsi heeft overgehouden aan zijn vriendschap met Senna, die zijn vriend bovenal erg mist: "Er zijn zoveel mooie herinneringen die ik aan hem heb, aangezien ik zolang met hem ben opgetrokken. De dagen in Brazilië met zijn familie, de ontelbare keren dat we gingen voetballen, uiteten of naar de discotheek gingen, ik zal ze nooit meer vergeten."

"Vooral omdat hij altijd zo normaal bleef en ontzettend gepassioneerd was voor de sport. Op de donderdag maakt we bijvoorbeeld altijd een ‘trackwalk’. Dan gaf hij mij advies over waar ik moest gaan staan om mooie foto’s te kunnen maken, maar stond hij ook open voor mijn adviezen. Ik vertelde hem dan welke lijnen andere coureurs reden in bepaalde bochten of over bepaalde situaties die hadden plaats gevonden. Hij nam dat op als een spons en probeerde er zijn voordeel mee te doen tijdens het weekend."

"Als ik aan die dingen terug denk, dan mis ik hem weer heel erg. Het was een ontzettend mooie tijd en vanuit het niets was het voorbij. Dat zal me altijd bij blijven en met mij vele anderen. Ik kom nog regelmatig op het circuit in Imola, omdat ik in de buurt van het circuit woon. Elke week zie ik dat er weer nieuwe fans zijn geweest vanuit werkelijk elke uithoek van de wereld. Dat is echt ongelooflijk en het zegt volgens mij alles over Senna, want er is geen andere coureur die dezelfde emoties losmaakt bij de fans zoals hij.”

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

x
Live Formule 1 GP Spanje