Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Exclusief - Carlos Sainz: "Mijn mooiste momenten in de Formule 1 moeten nog komen"

Carlos Sainz is bezig aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1 en de Spanjaard ontpopte zich als de leider van het McLaren-team. Ondanks dat hij nog wacht op zijn eerste podium in de Formule 1, leeft Sainz zijn droom na en geniet hij met volle teugen.

Carlos Sainz is een van de smaakmakers van het seizoen 2019. Zijn overstap van Renault naar McLaren blijkt een schot in de roos te zijn en de Spanjaard leeft zijn droom. RacingNews365 sprak exclusief met Sainz in het motorhome van McLaren.

Een voorrecht om Formule 1-coureur te zijn

Als zoon van rallylegende Carlos Sainz Sr. stroomt er racebloed door de aderen van zoonlief. Al op jonge leeftijd wist Carlos Jr. wat zijn doel was: het bereiken van de Formule 1, iets waarin hij slaagde. Momenteel werkt hij met McLaren hard aan het realiseren van zijn volgende doelen. "Ik ben opgegroeid op de kartbaan van mijn vader waar ik veel tijd doorbracht. Toen ik een jaar of tien was zag ik Fernando Alonso op TV, wat ervoor zorgde dat ik een grote fan van de Formule 1 werd en sindsdien geniet ik echt van de sport", blikt Sainz terug naar het prille begin. Na successen in de karting werd hij opgenomen in het opleidingsteam van Red Bull en doorliep hij dankzij de steun van het merk de juniorklassen om uiteindelijk in 2015 bij Toro Rosso te debuteren, aan de zijde van Max Verstappen. "Je doorloopt in de jaren daarvoor diverse klassen, in bepaalde levensfases. Vanaf het moment dat je tien jaar bent, ben je alleen maar bezig met racen. Uiteindelijk ben je tien jaar lang bezig om de Formule 1 te bereiken, iets dat lukte door hard te werken, veel races te winnen, titels te behalen en vastberaden te zijn. Daarnaast staat de liefde voor de sport centraal, alleen dan kan je de F1 bereiken." "Het was een periode in mijn leven waarin de jaren voorbij vlogen. Ik herinner met nog dingen van toen ik tien of elf jaar oud was, alsof ze gisteren gebeurd zijn. Ze staan in mijn geheugen gegrift, ondanks dat het al een jaar of tien tot vijftien geleden gebeurd is." De McLaren-coureur ziet het slagen van die missie dan ook als een unieke prestatie. "Uiteindelijk ben je één van de 1000 coureurs die probeert om de F1 te halen en daarin ben ik geslaagd. Ik voel me dan ook echt bevoorrecht dat ik hier ben."

De mooie momenten bezorgen met een grote lach op mijn gezicht

De hunkering naar succes

Na een prima debuutseizoen bij Toro Rosso in 2015 nam de frictie binnen het team van toe. De strijd tussen Sainz en Verstappen zorgde voor wrijving binnen het team, waarbij de Nederlander op de baan imponeerde in een periode dat Sainz weinig gelukkig was. Helmut Marko twijfelde geen moment: Verstappen werd gepromoveerd naar Red Bull, haalde de bezem door Toro Rosso en Sainz bleef bij het juniorteam. De ongeduldige familie Sainz wilde net als Verstappen hogerop, maar Carlos moest zichzelf tevreden stellen met een derde seizoen bij Toro Rosso. Iets dat hem zwaar viel en zorgde voor spanningen met Helmut Marko. Uiteindelijk leende zijn werkgever hem uit aan Renault voor de laatste races van 2017, waar de Spanjaard ook in 2018 reed. Aan het einde van vorig seizoen werd hij een 'vrij man', doordat zijn contract met Red Bull afliep, mede doordat deze voor Pierre Gasly koos als vervanger van Daniel Ricciardo. De Spanjaard koos voor een overstap naar McLaren, het team dat zo worstelde vorig seizoen. Sainz verkeert bij McLaren in rustiger vaarwater en laat steeds vaker zien dat hij een topcoureur is, waarbij hij het liefste vooruit kijkt. "Ik gun mezelf geregeld de tijd om na te denken en te genieten, zeker voordat ik ga slapen. De mooie momenten brengen een lach op mijn gezicht, maar er waren ook genoeg mindere momenten. Ondanks alles zit ik nog gewoon in de Formule 1 en loopt het volgens plan." "Ik heb weinig slechte momenten gekend", antwoordt Sainz als hem gevraagd wordt naar zijn minste moment in de F1. "Mijn carrière gaat behoorlijk voor de wind. Natuurlijk zullen er goede en mindere momenten komen in de toekomst, maar ik kan me geen dramatisch moment voor de geest halen." "Ik heb al veel mooie dingen beleefd, zoals mijn vijfde startpositie voor mijn thuisrace in 2015 en een jaar later reed ik in de openingsfase van de race zelfs op de derde plaats. Een ander hoogtepunt was wel toen ik in Singapore als vierde finishte", het beste resultaat van Sainz tot op heden in de Formule 1. "Er zijn al volop mooie momenten geweest, maar de mooiste moeten nog komen. Het moment waarop ik mijn eerste podiumplaats haal of mijn eerste race win. Een vierde of vijfde plaats is leuk, maar die posities maken me bij lange aan niet zo blij als een zege." Met medewerking van Joe van Burik.

Viaplay
x
Live Sprintrace Formule 1 GP China 2024