Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Daniel Ricciardo

Exclusief: Hoe Ricciardo McLaren 'terugbetaalde' na trage start

Het eerste seizoen van Daniel Ricciardo bij McLaren begon moeilijk, maar in een exclusief interview met RacingNews365 legt hij uit hoe hij met zijn overwinning in de Grand Prix van Italië bewees aan het team dat hij het nog steeds in zich heeft.

Ricciardo Monza
Interview
Naar nieuwsoverzicht © McLaren

Daniel Ricciardo geeft toe dat zijn overwinning in de Italiaanse Grand Prix voelde als een manier om McLaren terug te betalen voor het vertrouwen dat ze hem hebben gegeven. De Australiër had geen gemakkelijke start in zijn eerste seizoen bij de Engelse renstal. Hij had wat tijd nodig om aan de auto te wennen, waardoor teamgenoot Lando Norris vaak beter wist te presteren.

Tijdens het Grand Prix-weekend in Monza in september waren de rollen echter omgekeerd. Ricciardo boekte daar zijn eerste overwinning sinds zijn laatste jaar bij Red Bull in 2018. Norris eindigde als tweede, wat dus resulteerde een één-twee voor McLaren. Ricciardo was opgelucht en voelt dat hij zijn salaris nu waard is geworden.

"We krijgen goed betaald, daar hoeft geen misverstand over te zijn", legt de Australiër uit in een exclusief interview met RacingNews365. "En als je niet presteert of niet levert, dan voelt een deel van je natuurlijk van 'f***'. Je wilt alles de moeite waard maken en je wilt dat het team het gevoel heeft dat ze elke cent die ze hebben uitgegeven, ook terugkrijgen."

"Dus ik denk dat dat een simpele manier is om het te zeggen. Maar ja natuurlijk maakt het onderdeel van je uit, zoiets voel je zeker. Dus met (de overwinning in, red.) Monza heb ik gelukkig iedereen terugbetaald", aldus de McLaren-coureur.

Ricciardo voelt zich verantwoordelijk voor het team

Ricciardo heeft gemerkt dat het resultaat dat een coureur weet te behalen, invloed heeft op het hele team. "Zelfs wanneer je de fabriek in loopt. En het is zo veel makkelijker om daar naar binnen te lopen na een goede race", geeft de Australische-coureur toe.

"Maar als je geen goede race hebt en je loopt naar binnen, dan voel je de verantwoordelijkheid op je schouders. Het is ook niet alleen de coureur, iedereen speelt natuurlijk een rol. Maar als je geen goed resultaat hebt, heb je misschien... Ik wil niet zeggen dat je hun weekend hebt verpest, maar je hebt zeker niet bijgedragen om hun weekend beter of meer opwindend te maken."

"Dus dat voel je en ik denk ook dat ik een persoon ben die graag ziet dat mensen plezier hebben en genieten. Dus ik wil bijdragen aan die resultaten zodat de sfeer om me heen positief is. En als het, laten we zeggen, neerslachtig, somber, negatief is, haat ik het als ik daar op een of andere manier aan bijgedragen zou hebben. Dus dat is de verantwoordelijkheid die wij hebben", legt Ricciardo uit.

Ricciardo heeft het goed gemaakt

Hoewel hij erkent dat hij nog meer wil bereiken naast die ene overwinning, gelooft de McLaren-coureur nog steeds dat het genoeg was om de moeilijke dagen die hij eerder dit jaar had, goed te maken. "Ik wil niet zeggen dat ik het niet nog een keer hoef te doen, maar het heeft zeker alle slechte dagen van dit jaar de moeite waard gemaakt", aldus de 32-jarige coureur.

"Of ik zou willen dat ik betere dagen had gekend in de eerste zes maanden? Natuurlijk, maar ik denk dat ik met die overwinning ook aan het team heb bewezen dat ik het nog steeds in me heb om races te winnen. En dat niet alleen, maar ook dat ik mezelf uit een gat kan trekken."

"Ik denk ook dat het hen vertrouwen geeft. Stel dat ik weer een paar moeilijke races heb, dan zullen ze er iets minder gestrest over zijn. Ik weet dat ze kunnen denken: 'Oké, hij heeft het in zich om te leveren, dus laten we gewoon geduldig zijn'. En ik denk dat ze dat ook echt zijn geweest", besluit de Australiër.

Er wordt veel van Ricciardo verwacht

De McLaren-coureur onthult dat teambaas Andreas Seidl veel van hem verwacht, maar de gesprekken tussen de twee zijn altijd heel eerlijk en oprecht volgens Ricciardo. "Het is moeilijk om iemand tegen te komen in het team die meer van je verwacht dan Andreas."

"Ik denk niet dat hij het erg vindt dat ik dit zeg, maar ik heb nooit een moeilijk gesprek met hem gehad. Ik bedoel, we hebben zeker af en toe wat gebabbeld en er zijn ook wel woorden gesproken waardoor ik weer even bij de les werd gehouden. Maar het was nooit een vijandige omgeving."

Ricciardo sloot het seizoen af met een twaalfde plaats in Abu Dhabi. De Australiër eindigde op de achtste plaats in het rijdersklassement, met 115 punten achter zijn naam. Dat is vier punten minder dan hij vorig jaar wist te behalen, toen het seizoen vijf races minder kende.

Ook interessant:

Nu hij wereldkampioen Formule 1 is geworden, zal het zelfvertrouwen van Max Verstappen alleen maar groter worden. Hij waagt zich na afloop van het seizoen aan een boute voorspelling.

Forbidden

Weddenschappen Daniel Ricciardo

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

6 reacties

Viaplay
x
Interview De twee geheime wapens die McLaren volgend seizoen in wil gaan zetten