Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

F1-baas hint op nieuwe kalendervorm, gevolgen voor Zandvoort?

Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, heeft zich over de overvolle kalender uitgesproken. Volgens de Italiaan gaan we vanaf 2026 interessante veranderingen zien, met mogelijke gevolgen voor Zandvoort en de andere Europese circuits.

Domenicali 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

24 Grands Prix in 2024, het is een overvol Formule 1-seizoen. Hier en daar roepen coureurs al om verandering, omdat zij vinden dat er te veel races worden verreden. Nu ook Madrid vanaf 2026 aan de kalender wordt toegevoegd én circuits steeds langere F1-contracten afsluiten, dreigen er nog meer races bij te komen. Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, blikt tijdens een investeerderszitting vooruit op 2026 en verder. De Italiaan spreekt vooral over de Europese races én een mogelijke aanpassing.

"2026 is een jaar waarin er veel Grands Prix georganiseerd zullen worden, voornamelijk in Europa", stelt Domenicali. "Er zijn verschillende opties die we overwegen. Ik denk dat de toevoeging van Madrid één belangrijk aspect laat zien. Er is veel aandacht voor de Formule 1 op het Europese continent, terwijl iedereen dacht: 'we moeten weg uit Europa, want er is geen interesse meer'. Wij hebben het tegenovergestelde bewezen."

Roulatie

Het gevolg is wel dat er stiekem te veel Europese races zijn. Domenicali beaamt dat door op een grondige verandering te hinten. "Ik denk dat je in 2026 iets interessants gaat zien. We zijn in gesprek met promotors in Europa en er volgt binnenkort een aankondiging. Madrid zal een grote impuls zijn, want het evenement wordt georganiseerd op een plek waar de fans de kans krijgen om het weekend op een ongelofelijke manier te beleven. De focus in Spanje ligt nu echter nog op Barcelona, omdat er een grote toewijding bestaat om daar de komende jaren een geweldig weekend neer te zetten."

Zo lijkt Domenicali naar een roulatiesysteem te verwijzen. Mogelijk zou Zandvoort daar een kandidaat voor zijn, want er werd de afgelopen maanden al weleens gesproken over een dergelijk systeem. De Grand Prix van Nederland zou dan bijvoorbeeld met de Grand Prix van België afgewisseld worden. Maar waarom overweegt de Formule 1 veranderingen?

"Ik denk dat er altijd veel elementen zijn die we moeten overwegen als we beslissingen over vernieuwing willen nemen. Allereerst is zonder twijfel het financiële aspect relevant. Daar komt bij dat we onze relatie met bepaalde promotors willen stabiliseren. We geloven dat ze ongelofelijke mogelijkheden bieden als het om stabiliteit in deze markten gaat."

"Dat we de afgelopen jaren bijzondere overeenkomsten met bepaalde promotors hebben kunnen sluiten, betekent dat ze een zeer interessant financieel pakket kunnen bieden. Aan de andere kant kunnen we onze business ook op andere gebieden ontwikkelen. Dat staat los van de vergoeding vanuit de promotors. Zo pakken we het aan", sluit Domenicali af.

Praat mee!

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"