Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

F1-baas schroomt harde maatregelen niet: "Desnoods pakken we wereldtitels af"

Vanaf 2021 gaan de Formule 1-regels, als het goed is, op de schop. Ook wat betreft de financiën van de Formule 1-teams. Die teams worden bij overtredingen mogelijk zwaar gestraft.

Al jarenlang zijn er slechts drie Formule 1-teams die in aanmerking komen voor Grand Prix-overwinningen: Mercedes, Ferrari en Red Bull. In 2021 moet daar verandering in komen, als de budgetcap zijn intrede doet. Vanaf dan mogen de Formule 1-teams slechts 175 miljoen dollar per jaar uitgeven (met uitzondering van bijvoorbeeld personeels- en marketingkosten).

Het moet volgens Formule 1-baas Ross Brawn minder grote teams in staat stellen om weer vooraan mee te vechten en het speelveld dus kleiner te maken. De complete dominantie van Mercedes is dan hopelijk voorbij, zo vertelt de Brit in gesprek met Autosport.com.

"We willen Mercedes niet straffen, maar in de toekomst willen we succes meer toegankelijk maken voor de andere teams. De budgetcap is een nieuw initiatief voor de Formule 1, een sport die heel complex is."

"Als je een competent team hebt, dan ga je in de Formule 1 net zo snel als je budget', zo vervolgt de ex-teambaas van onder meer Ferrari en Mercedes. "Hoe meer budget, hoe sneller je gaat. De positieve reclame die zulke successen een bedrijf als Mercedes opleveren, is echter zo waardevol, dat is de investering dubbel en dwars waard."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

			© Mercedes
	© Mercedes

"Niet alle teams kunnen zulke budgetten echter ophoesten, omdat ze bijvoorbeeld grote partij achter zich hebben staan. Met een budgetcap kunnen we een maximum stellen op het geld dat een team uitgeeft."

En als die teams die regels aan hun laars lappen, wat dan? Nou, dan grijpt de FIA hard in waar nodig, verzekert Brawn: "Het verschil met vergelijkbare maatregelen uit het verleden, is dat deze regels nu echt zijn opgenomen in de FIA-regels."

"Dat betekent dat er dus op zal worden gecontroleerd of deze financiële regels worden nageleefd en er straffen worden uitgedeeld als een team zich onverhoopt niet aan de regels houdt. Als een team deze financiële regels serieus heeft overtreden, dan kunnen er zelfs kampioenschappen worden afgepakt", aldus de F1-baas.

Het corona-monster heeft de Formule 1 volledig in haar greep. Autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen bespreken de gevolgen voor de autosport.

Praat mee!

Viaplay
x
Alpine Drastisch besluit rond Ocon niet uitgesloten