Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Saoedi-Arabië 2021

F1-circuitdirecteur verheugt zich op eerste race in Saoedi-Arabië: "We gaan genieten"

Max Verstappen staat voor de eerste keer in zijn F1-carriere op matchpoint in de strijd om de wereldtitel. Theoretisch gezien kan de Red Bull-coureur tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië namelijk wereldkampioen worden. Lewis Hamilton zal er alles aan doen om de Nederlander te verslaan, met als gevolg dat de F1-fans tijdens de eerste GP van Saoedi-Arabië een unieke ervaring mee zullen maken.

Begin November 2021 was RacingNews365 aanwezig op het nieuw aangelegde F1-circuit in Jeddah, Saoedi-Arabië. Ondanks dat er nog wat dingen gedaan moesten worden, was de conclusie toen al dat er een race zou plaatsvinden op het circuit dat ligt aan de Rode Zee. Tijdens het bezoek van deze site aan Saoedi-Arabië, spraken we met Martin Whitaker. De vriendelijke Brit is al jarenlang actief in de autosport. Zo werkte hij voor Ford, McLaren, de FIA en als circuitdirecteur van Bahrein. Op dit moment is Whitaker de directeur van het nieuwe F1-circuit in Jeddah.

Logischerwijs kijkt hij als circuitdirecteur zijnde uit naar de eerste F1-race die op vijf december verreden zal worden op het splinternieuwe circuit. "Het is erg mooi en indrukwekkend om te zien wat de mensen hier in Saoedi-Arabië voor elkaar hebben gekregen in het afgelopen jaar. We hebben keihard gewerkt om het circuit in orde te krijgen en dat is ons gelukt", aldus Whitaker, die ook geniet van de toekomstplannen die het land in het Midden-Oosten voor ogen heeft.

"Men werkt hier aan een prachtige visie, genaamd Vision 2030. In dat project is het F1-circuit een onderdeel, maar is het slechts een deel van wat men allemaal gaat bouwen. Je ziet dat het land in staat is om geweldige projecten op te tuigen en daarom kijk ik er naar uit om te zien wat men in de komende jaren nog allemaal zal realiseren. Het is duidelijk dat het land ambitieus is en dat blijkt ook als je ziet hoe internationaal alles hier in Saoedi-Arabië is."

Het interview gaat verder onder de fotoserie.

			© SAGP
	© SAGP
			© F1
	© F1
			© SAGP
	© SAGP
			© F1
	© F1

Internationaal gezelschap

"We werken namelijk samen in zeer internationaal gezelschap en dat maakt dit circuit-project zeer interessant", vervolgt Whitaker ontspannen zijn verhaal. "Het internationale gezelschap en de manier waarop het project Vision 2030 is opgebouwd, geeft me veel voldoening. Ik kan daardoor namelijk veel jonge mensen uit Saoedi-Arabië op weg helpen en dat is heel mooi om te doen."

Het Vision 2030-project is ontwikkeld om het land meerdere mogelijkheden te bieden, meer dan alleen de verkoop van olie. Zo wil Saoedi-Arabië graag meer toeristen naar het land toehalen en grote gedeelten van het land lijken zeer interessant te zijn voor massatoerisme. In het land vind je niet alleen prachtige kuststroken, maar zo kun je landinwaarts bijvoorbeeld ook bergen en sneeuw vinden. Het ambitieuze 2030-project zal in de komende jaren steeds bekender worden in de wereld, zeker wanneer men op dezelfde snelheid bouwt als waarmee het circuit is gebouwd.

"In een relatief korte periode is dit circuit gebouwd en tegelijkertijd kunnen we stellen dat het een van de meest moderne, of misschien zelfs het meeste moderne circuit ter wereld is. Zo zijn we bijvoorbeeld het eerste F1-circuit ter wereld dat gebruik zal maken van het 5G-netwerk. Daardoor zijn we in staat om de fans op de tribunes nog meer actie te geven. Zij kunnen gebruik maken van hun devices en daarmee de race op ons circuit nog intenser beleven. Het is geweldig om te zien hoe innovatief men hier is en hoe we daarmee een geweldig fundament leggen voor de races die op dit circuit zullen volgen", aldus Whitaker, die met de minuut meer zin lijkt te krijgen in de eerste race die op vijf december verreden zal worden.

Of Max Verstappen wereldkampioen zal worden op het circuit in Jeddah is nog niet duidelijk, maar jij kunt wel bij de F1-race aanwezig zijn. Ondanks dat er al veel tickets zijn verkocht, kun je hier nog altijd jouw ticket vinden voor de eerste GP van Saoedi-Arabië.

Viaplay
x
Interview De twee geheime wapens die McLaren volgend seizoen in wil gaan zetten