Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Saoedi-Arabië 2022

F1-coureurs bereiken akkoord na marathonoverleg tot diep in Saoedische nacht

Na een zeer lang overleg op het Jeddah Corniche Circuit hebben de Formule 1-coureurs na de aanval op een nabijgelegenen oliedepot overeenstemming bereikt.

F1 drivers Jeddah
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Het Formule 1-weekend blijft doorgaan zoals gepland, ook na een zeer langdurig overleg tussen de Formule 1-coureurs zelf, een overleg dat tot diep in de Saoedische nacht voort bleef duren.

De Formule 1-coureurs, waaronder ook de voorzitter van de rijdersvakbond GPDA, George Russell, kwamen tezamen om het over het doorgaan van het raceweekend te hebben, nadat de eerste vrije training samenviel met een aanval op een nabij gelegen oliedepot.

Hoewel het er alle schijn van heeft dat de neuzen van de coureurs voor langere tijd niet dezelfde kant op stonden, gaan de sessies op de zaterdag en zondag gewoon door.

Een lange nacht vol besprekingen

Op vrijdagmiddag was tijdens de eerste vrije training op slechts enkele kilometers van het circuit een grote brand zichtbaar als gevolg van een aanval op een oliedepot van Aramco, de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië en tevens één van de grootste sponsoren van de Formule 1 en van de race van dit weekend.

Ondanks dit gegeven stemden de teambazen van de Formule 1 unaniem vóór het door laten gaan van de race. Echter, daarna vergaderden de coureurs onderling verder op het circuit, waardoor het steeds onzekerder werd of er überhaupt nog gereden ging worden. Na dik een uur vergaderden verlieten Stefano Domenciali (F1-CEO) en Ross Brawn (sportief directeur) de vergadering.

Later keerden enkele teambazen ook weer terug, waarna de gesprekken weer verder gingen. Na in totaal vier uur vergaderen, de nieuwe dag was in Saoedi-Arabië dan al enkele uren oud, was te zien hoe Russell samen met de teambazen, waaronder ook Christian Horner en Toto Wolff, richting race control liepen om daar verslag uit te brengen. Enkele minuten daarna keerden de teams terug richting hun hospitatities en had het er alle schijn van dat een besluit was genomen.

Officiële woord is er nog niet uit

Een officieel statement vanuit de F1 of vanuit de GPDA is nog niet verschenen, wat gezien het tijdstip van 03:00 uur lokale tijd waarop het overleg werd beëindigd ook niet heel verwonderlijk is.

RacingNews365 heeft begrepen dat het weekend dus doorgaaat zoals gepland, nadat men van de lokale autoriteiten nogmaals de bevestiging zou hebben gekregen dat de veiligheid gegarandeerd kan worden. Details over het lange overleg tussen de coureurs moeten nog naar buiten komen, terwijl de coureurs zich ook opvallend stilhouden op social media.

De uitzondering heet in dit geval echter Sergio Perez. De Mexicaanse Red Bull-coureur meldde zich kort na het einde van de meeting op Twitter en schreef: "Ik ben er helemaal klaar voor en gefocust op de kwalificatie van morgen!"

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull lopen nu al achter de feiten aan

Max Verstappen kende een dramatische seizoensstart, net als Red Bull. Hoe kon het zo fout gaan en wat kan het team nu doen? Viaplay-expert Tom Coronel, F1-kenner Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in de nieuwste RN365 Formule 1-podcast, die hieronder te beluisteren is.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

Formule 1 GP Saoedi-Arabië 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Radiotranscript Stilte Verstappen en irritatie Perez bij interne Red Bull-strijd om snelste ronde