Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

F1 deelt miljard dollar prijzengeld uit: zoveel krijgen Red Bull en de andere teams

Het Formule 1-seizoen is voorbij. Red Bull is afgetekend kampioen geworden en zal dus het meeste prijzengeld opstrijken.

Verstappen start Abu Dhabi 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De prijzenpot van de Formule 1 wordt niet openbaar gemaakt. Toch is het mogelijk om aan de hand van wat financiële stukken een goede schatting te maken. De helft van de winst die de F1-bazen maken wordt uitgekeerd aan de teams, waarbij de kampioen natuurlijk het meest krijgt, gevolgd door de nummer twee, de nummer drie, enzovoort.

Vandaag de dag liggen de bedragen dichter bij elkaar dan voorheen, omdat de nieuwe F1-bazen wilden dat het prijzengeld evenrediger werd verdeeld. Toen Bernie Ecclestone nog met de scepter zwaaide, kregen de topteams relatief veel meer prijzengeld na een Formule 1-seizoen. Liberty Media heeft dat bij haar komst in 2017 aangepakt en in het nieuwe Concorde Agreement ervoor gezorgd dat het geld eerlijker wordt verdeeld.

In dit artikel hebben we het puur over het prijzengeld. Er zijn ook nog wat andere bonussen. Zo wordt algemeen verondersteld dat Ferrari een extra bonus krijgt, omdat ze al vanaf dag één aanwezig zijn in de Formule 1. Dit gaat naar verluidt om ongeveer 5% van de prijzenpot, ongeveer 50 miljoen dollar per jaar. Teams die de afgelopen jaren al succesvol waren krijgen ook een extra bonus.

Hoe worden alle bonussen verdeeld? Vorig jaar maakte we de onderstaande video met uitgebreide uitleg. Het artikel gaat daaronder verder.

Prijzengeld F1

Onder de vorige afspraken kreeg de kampioen ongeveer 20% van de prijzenpot, terwijl de nummer tien destijds zo'n 6% kreeg. Tegenwoordig krijgt de kampioen ongeveer 14% van de pot, de nummer laatst nog steeds 6%. Een plek lager betekent dus op papier ongeveer een procentje minder.

Alhoewel de precieze uitbetalingen niet bekend zijn, is het aan de hand van gesprekken en analyses toch mogelijk om een goede schatting te maken van de prijzengelden die dit jaar worden uitgekeerd. Na het uitkeren van alle bonussen, blijft er ongeveer een miljard dollar prijzengeld over om te verdelen aan de teams. Dat is dus het bedrag waar we in dit artikel vanuit gaan.

Red Bull is natuurlijk het team die het meeste prijzengeld overhoudt aan dit seizoen. Max Verstappen zorgde er eigenhandig voor dat de titel naar Milton Keynes ging, tezamen met zo'n 140 miljoen dollar aan prijzengeld. Haas haalt met haar teleurstellende seizoen, waarin het als tiende en laatste eindigde, dus 60 miljoen dollar op. De andere 800 miljoen dollar wordt als volgt onderverdeeld.

Bekijk hieronder het overzicht met het F1 prijzengeld 2023.

Prijzengeld F1 constructeurs 2023

# Team Geschat prijzengeld ($)
1. Red Bull 140 miljoen
2. Mercedes 131 miljoen
3. Ferrari 122 mijoen
4. McLaren 113 miljoen
5. Aston Martin 104 miljoen
6. Alpine 95 miljoen
7. Williams 87 miljoen
8. AlphaTauri 78 miljoen
9. Alfa Romeo 69 miljoen
10. Haas 60 miljoen

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust