Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

De grootste F1-schandalen: Monteur speelt met zijn leven door bizarre kamikaze-actie

De video's van de start van de Grand Prix van België van 1981 worden op YouTube steevast voorafgegaan door de waarschuwing dat de beelden als schokkend kunnen worden ervaren. En die waarschuwing is niet zonder reden.

Gedurende het weekend op het Belgische circuit van Zolder komt in de pitsstraat een monteur om het leven. De coureurs beklagen zich al één geheel over toegenomen drukte in de pitsstraat en daarmee over de veiligheid van de mannen en vrouwen die aan hun bolides werken.

Dat protest gaat zelfs door tot aan de start van Grand Prix. De wedstrijdleiding sommeert hen echter naar hun auto's te lopen en te racen. Na twee chaotische opwarmronden gaat de race dan toch van start, maar Riccardo Patrese laat zijn Arrows afslaan. Vanaf de pitmuur springt de heldhaftige (of naïeve?) monteur Dave Luckett te hulp en een poging de wagen opnieuw te starten.

De race gaat van start terwijl Luckett nog gehurkt achter de auto van Patrese zit. Had de wedstrijdleiding dat niet door? Was het mogelijk al te laat om de race stil te leggen? Hoe dan ook, het is Patreses teamgenoot Siegfried Stohr die een gat dacht te zien dat er niet was en die zo achterop zijn teamgenoot botste, Luckett klem rijdend.

Stoht stapt uit zijn auto en van afgrijzen kan hij niet anders doen dan wanhopig naar zijn helm te grijpen. De beelden zijn akelig, maar Luckett loopt wonder boven wonder alleen enkele botbreuken op. Als de coureurs na een ronde de plek des onheils passeren, besluiten ze als één geheel te race te staken.

De vraag hoe het zo mis kon gaan, juist in weekend waarin de veiligheid van de monteurs zo hoog op de agenda stond, ging door ieders hoofd. De race werd later opnieuw op gang gebracht, geen van beide Arrows-coureurs nam er nog deel aan. De race werd gewonnen door Carlos Reutemann.

Bekijk de beelden van het akelige moment hier.

Het voetbalseizoen wordt zaterdag afgesloten met de Champions League finale

Wie wint de Champions League finale: Inter Milan of Manchester City? Win bij Unibet 100x jouw inzet als jouw favoriet wint!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 100x jouw inzet!

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Verstappen deelt duidelijke mening over Hamilton: "Men zal me nu vast haten"