Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA belooft duidelijkheid na debacle rond straf Alonso

Nog voor de volgende Formule 1 Grand Prix komt de FIA met een verduidelijking rondom de Aston Martin-situatie in Saoedi-Arabië. Fernando Alonso kreeg een straf en daarna een tweede straf, maar de tweede straf werd weer teruggedraaid.

Alonso Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Voorafgaand aan de volgende Formule 1 Grand Prix in Australië zal de FIA opheldering verschaffen over de onduidelijke situatie rondom Fernando Alonso's straf in Djedda. De Aston Martin-coureur kreeg vroeg in de race een straf, welke werd ingelost tijdens zijn pitstop. Dit ging volgens de FIA niet helemaal goed, waardoor Alonso na de podiumceremonie alsnog een straf kreeg.

Of toch niet? Later werd na bezwaar van het team de tweede straf weer teruggedraaid, waardoor de Spanjaard zijn podium weer terugkreeg. De chaotische situatie zorgde voor veel kritiek, waarna de FIA nu belooft om met opheldering te komen voordat er weer geracet wordt.

De tweede straf voor Alonso kwam er in eerste instantie omdat Aston Martin tijdens het uitzitten van de eerste straf, een tijdstraf van vijf seconden, de AMR23 aanraakte met de krik achter de bolide. Volgens de FIA was dit tegen de regels, omdat er niet aan de auto gewerkt mag worden tijdens het uitzitten van een straf.

Aston Martin maakte bezwaar. Zij zijn van mening dat het aanraken met een krik niet valt onder het 'werken aan de auto' en ondersteunde het bezwaar met videobewijs van eerdere incidenten, waarbij andere teams niet werden bestraft voor eenzelfde vergrijp. De FIA zette een streep door de tweede straf en belooft binnenkort de situatie voor de komende races op te helderen.

FIA komt samen en bespreekt situatie

De FIA belooft dat het onderwerp behandeld zal worden tijdens de volgende meeting van het Sporting Advisory Committee. Zij komen samen op donderdag 23 maart en zullen voorafgaand aan de Grand Prix van Australië met een verduidelijking komen. Voor de zondag van 2 april moet er dus duidelijk zijn of de krik wel of niet gebruikt mag worden tijdens het uitzitten van de tijdstraf.

"De open benadering bij het herzien en verbeteren van de processen maakt deel uit van de voortdurende FIA-missie om de sport zo eerlijk en transparant mogelijk te maken", laat de FIA weten na het schrappen van Alonso's tweede straf in Saoedi-Arabië.

De omstandigheden bij de straf voor Alonso waren vrijwel hetzelfde als Esteban Ocon een race eerder meemaakte in Bahrein. Ocon begreep de FIA toen ze de straffen na afloop van de race doornamen, maar Alonso bekritiseerde afgelopen weekend juist het handelen van het mondiale autosportorgaan, vooral omdat de uiteindelijke straf erg lang op zich liet wachten.

Ook interessant:

Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull

Red Bull scoorde maximaal in Djedda, maar Max Verstappen niet. Door problemen in de kwalificatie moest hij uiteindelijk genoegen nemen met P2. In de nieuwste RN365 F1-podcast bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk waarom de Nederlander terecht kritisch is en bespreken ze alle andere gebeurtenissen tijdens het F1-weekend in Saoedi-Arabië. Beluister 'm hieronder!
Forbidden

Weddenschappen Fernando Alonso

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Saoedi-Arabië 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Goed nieuws voor toekomst Belgische Grand Prix na beslissing F1