Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

FIA deelde ruim 100.000 euro aan boetes uit aan Formule 1-coureurs

In de eerste seizoenshelft van de Formule 1 zijn er maar liefst dertien coureurs op de bon geslingerd. Sebastian Vettel staat met afstand op nummer één in de boetelijst. Ook de Red Bull-coureurs kwamen de eerste seizoenshelft niet boetevrij door.

Start Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Nu de zomerstop in de Formule 1 is aangebroken, maken we de balans op bij de overtredingen en de daarbij horende boetes. Eerder bekeken we al het aantal strafpunten, nu is het tijd voor de 'duurste' F1-coureurs op de grid. Sebastian Vettel staat hier met afstand bovenaan, al is een deel van zijn boete voorwaardelijk tot het einde van het jaar.

De Aston Martin-coureur heeft in de eerste dertien races €35.900 aan boetes gekregen, waarvan het overgrote deel voorwaardelijke is. Vettel liep eerder weg tijdens de coureursbriefing in Oostenrijk, waarna de FIA hem bestrafte met een geldsom van €25.000, mocht hij nog iets soortgelijks doen dit seizoen. Ook zijn scooterrit in Australië was prijzig: hier moest hij €5.000 voor betalen. Verder kreeg hij nog boetes voor te snel rijden in de pitstraat en unsafe releases.

Overzicht boetegeld in eerste helft van 2022

Coureur Team Boete
Vettel Aston Martin €35.900
Sainz Ferrari €25.000
Perez Red Bull €10.600
Hamilton Mercedes €10.000
Ricciardo McLaren €10.000
Zhou Alfa Romeo €10.000
Leclerc Ferrari €10.000
Verstappen Red Bull €10.000
Stroll Aston Martin €5.900
Bottas Alfa Romeo €2.000
Albon Williams €1.800
Tsunoda AlphaTauri €1.300
Gasly AlphaTauri €1.300

Verstappen en Perez met relatief kleine boetes

Red Bull-coureurs Sergio Perez en Max Verstappen kwamen de eerste seizoenshelft niet door zonder een aantal boetes te verzamelen. Het zal voor de F1-coureurs niet zo veel pijn doen in hun portemonnee: Perez kreeg twee boetes voor het te hard rijden in de pitstraat (totaal €600) en nog een boete van €10.000 voor het ophouden van een andere coureur.

Verstappen kreeg slechts één (voorwaardelijke) boete van €10.000 voor 'coureursassistentie' tijdens de parc fermé-regels in Oostenrijk. Red Bull heeft hiermee met een voorwaardelijk totaalbedrag van €20.600 de derde plaats in de ranglijst.

Aston Martin staat door de boete van Vettel op de eerste plaats, terwijl Ferrari op nummer twee staat met een totaalbedrag van €35.000. Charles Leclerc kreeg dezelfde boete als Verstappen voor een vergrijp tijdens parc fermé, terwijl Carlos Sainz een forse boete van €25.000 kreeg voor het in de weg zitten van een ander tijdens de derde vrije training in Monaco.

Ook interessant:

Exclusieve F1-podcast: Guenther Steiner over 2022, Schumacher en de FIA

RacingNews365 nodige Guenther Steiner uit voor de F1-podcast, die hieronder is te zien met Nederlandse ondertiteling. Hij praat over de FIA, Schumacher, maar natuurlijk over zijn Haas-team. Beluister 'm hieronder.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'