Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

FIA velt oordeel over protest Haas na GP VS

Afgelopen week ontstond er veel rumoer na een verzoek tot een right of review van Haas over de Grand Prix van de Verenigde Staten. De FIA heeft in een meeting met de betrokken teams haar standpunt ingenomen.

Hulkenberg US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Goed, wat is er allemaal aan de hand? Haas heeft een verzoek tot een right of review ingediend bij de FIA over de Grand Prix van de Verenigde Staten. Het team beweert dat tijdens de race verschillende coureurs meermaals de track limits in bocht zes hebben overschreden en daar niet voor zijn bestraft. De stewards oordeelden meteen na de GP dat er niet voldoende bewijs voor was, maar een team kan daar tot twee weken na de race protest tegen indienen. Haas betwist de uitkomst dus en deelde voorafgaand aan de GP van Brazilië camerabeelden vanuit de auto's met de FIA, in de hoop dat Nico Hulkenberg, die als elfde over de streep kwam, nog wat plaatjes opschuift.

De baanlimieten waren in het GP-weekend sowieso vaak het onderwerp van gesprek. Zo moest winnaar Max Verstappen vanaf de zesde plek starten nadat zijn tijd werd afgepakt in de kwalificatie. Het verzoek van Haas leidde ertoe dat Red Bull, Williams en Aston Martin moesten deelnemen aan een online sessie over de zaak. Sergio Perez, Alex Albon en Lance Stroll zijn namelijk de coureurs die bocht zes zouden hebben afgesneden.

De FIA heeft uiteindelijk geoordeeld dat het onderzoek niet heropend wordt. De aangereikte onboard beelden worden niet als nieuw en relevant beoordeeld. In het geval van de beelden van Albon vonden de stewards het wel een significant bewijs, omdat er uit naar voren zou komen dat de Thai mogelijk track limits heeft overschreden in de zesde bocht. De camera's in die bocht zijn echter niet accuraat en consistent genoeg om élke overtreding met zekerheid vast te stellen, terwijl de stewards op het moment van hun beslissing al de onboards tot hun beschikking hadden. Uiteindelijk is daarom besloten om het verzoek af te wijzen.

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Formule 1 GP Verenigde Staten 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen