Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

FIA introduceert drie nieuwe Formule 1 puntensystemen na regendebacle in België

In het geval er in de toekomst weer een Formule 1-race niet helemaal (voor minder dan driekwart) uit kan worden gereden, dan wordt er een beroep gedaan op een nieuw puntensysteem. Dit naar aanleiding van de Grand Prix van België in 2022, die door de regen werd gehinderd.

Start Brazil Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Urenlang probeerden ze het tijdens de Grand Prix van België, vorig jaar september op Spa-Francorchamps. Door de regen was het zicht slecht en kon er niet geracet worden. Bij een laatste verwoede poging reed men twee ronden achter de safety car, waarna er alsnog met de rode vlag werd gezwaaid. Daardoor werd Max Verstappen, die vanaf pole was gestart, uitgeroepen tot winnaar.

Hij kreeg 12.5 punten, omdat er minder dan de 75% van de race-afstand was afgelegd en er volgens de regels dus halve punten moesten worden uitgedeeld. Velen waren het er niet mee eens, omdat er eigenlijk niet geracet was en er alleen maar achter de safety car was gereden. De FIA heeft naar de zaak gekeken en is met een nieuw puntensysteem gekomen dat meer onderscheid maakt tussen de afstand die er is gereden en de hoeveelheid punten die er worden uitgedeeld.

Vier verschillende puntenschalen

Voorheen waren er twee verschillende mogelijkheden. Als er meer dan een ronde tot 75% van de race was verreden, dan werden er halve punten uitgedeeld. Alles boven de 75% leverde het volledige aantal punten op, dus het puntensysteem dat we gewend zijn. Dat laatste blijft bestaan, maar daaronder komen er drie schalen bij, waarbij halve punten bovendien verleden tijd zijn.

Ten eerste worden er geen punten meer uitgedeeld, tenzij er minstens twee ronden zijn geracet zonder dat er een (virtuele) safety car op de baan is (geweest). Als een leider wel meer dan die twee ronden heeft geracet, maar minder dan 25% van de raceafstand, dan krijgt de top vijf punten, zoals hieronder te lezen is in de tabel.

Artikel gaat onder de tabel verder

F1 puntentelling bij meer dan 2 ronden, maar minder dan 25% van de race

Positie Punten
1. 6 punten
2. 4 punten
3. 3 punten
4. 2 punten
5. 1 punt

25% tot 50% van de race

Het tweede puntensysteem wordt in werking gesteld als er wel meer dan 25% van de race is verreden, maar minder dan 50%. In dat geval krijgt de top negen punten. De winnaar krijgt er 13, de nummer twee 10 en de nummer drie 8. Check hieronder het puntensysteem in het geval er minder dan de helft van de race, maar meer dan een kwart, is verreden.

Artikel gaat verder in de tabel

F1 puntentelling bij meer dan 25%, maar minder dan 50% van de race

Positie Punten
1. 13 punten
2. 10 punten
3. 8 punten
4. 6 punten
5. 5 punten
6. 4 punten
7. 3 punten
8. 2 punten
9. 1 punt

50% tot 75% van de race

Het derde puntensysteem wordt gebruikt in het geval er minder dan 75% van de race wordt voltooid, maar meer dan de helft. In dat geval krijgt de top wel punten, maar wat minder dan normaal. De winnaar krijgt 19 punten, terwijl de nummer twee en drie respectievelijk 14 en 12 punten toegekend krijgen in de WK-stand. Check hieronder in de tabel het gehele overzicht.

F1 puntentelling bij meer dan 50%, maar minder dan 75% van de race

Positie Punten
1. 19 punten
2. 14 punten
3. 12 punten
4. 9 punten
5. 8 punten
6. 6 punten
7. 5 punten
8. 3 punten
9. 2 punten
10. 1 punt

Puntentelling in Formule 1

Dat zijn dus de drie nieuwe puntentellingen in de Formule 1, maar laten we hopen dat we die nooit hoeven te zien. We willen natuurlijk gewoon volledige raceafstanden. In dat geval krijgt de winnaar nog steeds 25 punten, terwijl de nummer twee 18 punten bij mag schrijven en de laatste podiumklant er met 15 punten vandoor gaat. Check hieronder de complete puntentelling in het geval er een normale race wordt verreden, of in ieder geval een race die langer dan 75% van de raceafstand is.

Formule 1 puntentelling Grand Prix (langer dan 75%)

Positie Punten
1. 25 punten
2. 18 punten
3. 15 punten
4. 12 punten
5. 10 punten
6. 8 punten
7. 6 punten
8. 4 punten
9. 2 punten
10. 1 punt

F1 puntentelling sprintraces

Tot slot heeft de FIA ook een nieuw puntensysteem aangekondigd voor tijdens de sprintraces. Vorig jaar kreeg alleen de top drie punten, maar vanaf dit jaar (2022) zal de top acht beloond worden voor hun prestaties tijdens een sprintrace. De winnaar krijgt acht punten. Elke plaats verder naar achter betekent een punt minder. De nummer acht krijgt dus een punt. Check hieronder het overzicht.

Formul 1 puntentelling sprintrace

Positie Punten
1. 8 punten
2. 7 punten
3. 6 punten
4. 5 punten
5. 4 punten
6. 3 punten
7. 2 punten
8. 1 punt

Ook interessant:

Niemand wil de teamgenoot van Verstappen zijn

Een nieuwe RacingNews365-podcast, waarin we weer van alles bespreken. Natuurlijk de launch van de nieuwe Red Bull-bolide, maar ook het nieuwe contract van Norris. Kan hij nog overstappen naar Red Bull? Beluister de nieuwste RacingNews365-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk hieronder!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Column Geen spaan heel gelaten van 'schandalige' FIA: "Ze moeten zichzelf eens onderzoeken"