Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1-coureurs verklaren keuze voor hun startnummers

De Formule 1-grid telt twintig coureurs en dus ook twintig unieke startnummers. Maar hoe komt iedereen daaraan? En hoe kan het dat Max Verstappen uit twee nummers kon 'kiezen'?

#1 Max Verstappen

Die #1 hoeven we niet uit te leggen toch? Dat is het voorrecht voor de F1-kampioen, die er overigens ook voor kan kiezen zijn reguliere nummer aan te houden. In het geval van Verstappen is dat #33. Eigenlijk wilde hij ooit voor #3 gaan, maar dat werd gebruikt door Daniel Ricciardo. Dan maar 2 x 3, dacht hij vervolgens.

#11 Sergio Perez

Perez heeft gekozen voor zijn startnummer, omdat zijn voetbalidool Ivan Zamorano dat rugnummer droeg. Sinds zijn dagen in de kartsport heeft hij altijd geroepen dat hij dat startnummer wil.

#16 Charles Leclerc

Leclec wilde eigenlijk nummer 7 op zijn auto hebben, of anders nummer 10. Echter, die nummers werden gebruikt door respectievelijk Kimi Raikkonen en Pierre Gasly. Daarom ging hij voor 1+6, want dat staat gelijk aan 7 en hij is op de 16e geboren.

#55 Carlos Sainz

Vergelijkbaar met het originele racenummer van Verstappen wilde Carlos Sainz eigenlijk voor een enkel getal gaan, namelijk #5. Die werd echter al gebruikt door Sebastian Vettel, waardoor de Spanjaard uiteindelijk heeft gekozen voor #55. Nummer 5 lijkt overigens op de S, en in Carlos Sainz zit tweemaal de S, zo beredeneerde hij later voor #55.

#44 Lewis Hamilton

Lewis Hamilton rijdt al jaren met #44 op zijn bolide, al kon hij zes (in 2009 kreeg het automatische het #1) keer in zijn carrière kiezen voor het kampioenschapsnummer. Toch deed hij dit niet. Voor 2014 nam hij het nummer van het team aan, maar toen hij zelf mocht kiezen, hoefde hij er niet lang over na te denken. Het was voor Hamilton het racenummer waar het allemaal begon, toen hij een oude kart kreeg die ergens als afdankertje te koop stond. Het nummer op de kart was F44, waarna de Brit koos voor #44 als racenummer.

#63 George Russell

Mercedes-coureur George Russell heeft gekozen voor #63 omdat zijn broer, Benjy Russell, altijd met dit nummer racete in de kartwereld.

#31 Esteban Ocon

Alpine-coureur Esteban Ocon haalde naar eigen zeggen zijn beste prestatie in zijn carrière met #31. In 2015 werd hij kampioen in de GP3, de voorganger van de Formule 3.

#10 Pierre Gasly

Ook Pierre Gasly heeft net als zijn teamgenoot de grootste successen behaald met #10 (voordat hij een race won in de F1, toen hij kampioen werd in de Europese Formule Renault-klasse). Daarnaast is Gasly een groot fan van Zinedine Zidane: hij speelde voor het Franse elftal met nummer 10. Zidane is overigens nu ambassadeur van het eveneens Franse Alpine.

#4 Lando Norris

Lando Norris wilde bij McLaren eigenlijk nummer 11 of nummer 31, maar die waren al bezet door respectievelijk Sergio Perez en Esteban Ocon. Norris koos daardoor voor #4, waar hij achteraf best blij mee is: "Dat past beter in mijn logo!"

#81 Oscar Piastri

Ook Oscar Piastri racet al langere tijd met #81: "Dat nummer hand ik in het karten al!", is de simpele verklaring van de McLaren F1-rookie.

#77 Valtteri Bottas

Oorspronkelijk wilde de Alfa Romeo-coureur voor #7 gaan, maar marketingtechnisch vond hij het dubbele nummer handiger. Ooit had hij plannen om de 77 als een TT te verwerken in de naam 'Valtteri', maar daar heeft hij uiteindelijk nooit iets mee gedaan.

#24 Guanyu Zhou

Guanyu Zhou heeft #24 gekozen als eerbetoon aan basketballer Kobe Bryant. De vijfvoudig NBA-kampioen gebruikte nummer 24 een paar jaar toen hij uitkwam voor de LA Lakers.

#14 Fernando Alonso

De tweevoudig wereldkampioen heeft goede herinneringen aan startnummer 14. "Toen ik 14 jaar oud was, het de 14de van juli was en ik met kartnummer 14 reed, werd ik kampioen!"

#18 Lance Stroll

Ook Lance Stroll gebruikte #18 al vroeg in zijn carrière. De Aston Martin-coureur won onder meer het Formule 3- en het Formule 4-kampioenschap, al geeft hij er zelf niet super veel om. "Ik heb het gewoon gehouden en wil het verder niet veranderen", aldus Stroll.

#20 Kevin Magnussen

De Haas-coureur won in 2013 de Formule Renault-series met #20 en een jaar later was hij ook actief in de koningsklasse van de autosport met dit startnummer. Een reden om dit te veranderen had hij niet.

#27 Nico Hulkenberg

Hoewel een aantal F1-grootheden zoals Gilles Villeneuve, Ayrton Senna en Jean Alesi allen wel eens met #27 raceten, heeft Nico Hulkenberg dit nummer niet gekozen als eerbetoon. Het is zijn geboortedag en maand bij elkaar opgeteld: 19 augustus.

#21 Nyck de Vries

De tweede Nederlander op de Formule 1-grid zal #21 gebruiken, onder meer omdat het zijn kampioenschapsjaar in de Formule E is, zo legde hij onlangs uit aan RacingNews365. "Ik heb voor #21 gekozen, omdat dat dat het startnummer was wat op de auto stond", aldus De Vries, verwijzend naar de rookietest die hij in 2021 afwerkte voor Mercedes. Dat was toen een aangewezen startnummer. En in '21 werd ik natuurlijk wereldkampioen in de Formule E", zo besluit de coureur.

#22 Yuki Tsunoda

Yuki Tsunoda wilde ook liever een ander nummer, maar #11 is al bezet door Sergio Perez. "Ik heb het eerstvolgende dubbele nummer daarboven dus maar gekozen, dus #22", aldus de AlphaTauri-coureur.

#23 Alexander Albon

Alexander Albon racete vroeger met #46 als eerbetoon aan Valentino Rossi, maar voor zijn Formule 1-carrière besloot hij de helft van dit nummer te nemen.

#2 Logan Sargeant

Ook Logan Sargeant neemt een nummer uit zijn eerdere carrière. De Williams-coureur gebruikte #2 al eens in de Formule Renault, maar normaal is #3 'zijn' nummer. Die mag echter nog niet gebruikt worden, ook al is Daniel Ricciardo nu geen fulltime F1-coureur meer.

Viaplay
x
Breaking FIA verwerpt protest Aston Martin