Carlos Sainz Spanje

  • Team: McLaren
  • Helm: Carlos Sainz - 55
  • Startnummer: 55
Toro Rosso coureur Carlos Sainz begon in 2015 aan zijn F1-carrière en staat te boek als een groot talent. De zoon van Carlos Sainz Sr. Behaalde in zijn eerste seizoenen aansprekende resultaten, maar moest het onderspit delven ten opzichte van Max Verstappen.

Carlos Sainz het Formule 1 talent uit Spanje

Sainz begint dit jaar voor het voor het eerst bij een ander team dan Toro Rosso. De Spanjaard wordt uitgeleend aan Renault. Hij neemt plaats naast Nico Hülkenberg en hoopt het team naar de vierde plek te leiden. Uiteindelijk hoopt hij de stap te maken naar een topteam en met het aflopende contract van Ricciardo bij Red Bull is dit mogelijk.

De weg naar de Formule 1 van Carlos Sainz

Carlos Sainz begon zijn carriere in de karting en klom via de Formule BMW op naar de Formule Renault 2.0. In zijn eerste seizoen finishte het jonge talent direct als tweede, maar Sainz wist de titel in het Noord-Europese versie van dit kampioenschap met overmacht te behalen.

In 2012 en 2013 loopt het allemaal een stuk minder soepel voor de Spanjaard. De Formule 3 en GP3 kampioenschappen verlopen weinig succesvol. Daarin komt in 2014 verandering als Carlos Sainz zijn opwachting maakt in de Formule Renault 3.5 en daarin de titel pakt als Red Bull Junior.

Red Bull geeft Sainz de kans in de Formule 1

In 2014 maakt Red Bull bekend dat het Carlos Sainz en Max Verstappen onderbrengt bij Scuderia Toro Rosso. Het juniorteam van Red Bull krijgt op deze manier een volledig nieuwe line-up van twee grote talenten.

Zowel Verstappen als Sainz presteren direct goed, maar zijn niet foutloos in hun eerste jaar. In het begin van het seizoen heeft Sainz op sommige momenten nog de overhand, met name in de kwalificatie, maar Max Verstappen slaat hard terug. De tweede seizoenshelft is hij overtuigend de beste coureur, waarbij zijn rijstijl tot de verbeelding spreekt.

Daar waar de Spanjaard vaak wat voorzichtig en gereserveerd is, is de Nederlander juist agressief en toont hij zijn inhaalkunst op ieder circuit.

Carlos Sainz worstelt met de gedachte dat Red Bull geen plaats voor hem heeft
© Renault F1

Sainz maakt indruk in de Formule 1

In 2015 en 2016 komt het eenmaal tot een conflict tussen de beide heren. In Singapore 2015 negeert Verstappen een teamorder om Sainz voorbij te laten. Iets dat de Spanjaard niet vergeten is en in Australië 2016 geeft hij Verstappen een koekje van eigen deeg.

Na het vertrek van Verstappen naar Red Bull valt er een last van de schouders van Carlos. Hij rijdt bevrijd en laat ook mooie resultaten zien. Met regelmaat vinden we hem in de top zes van de uitslagen terug en ook dit jaar laat het talent zich vaak gelden.

De druk om bij een topteam terecht te komen lijkt soms zijn tol te eisen. Het aantal incidenten en fouten neemt toe, met onder andere een crash met Stroll en een startcrash in Canada. Gedurende het seizoen loopt de spanning tussen het team en Carlos op. Het kamp van Sainz vindt dat hij het team van Toro Rosso ontgroeid is.

Uiteindelijk biedt Renault de mogelijkheid voor Sainz om zijn horizon te verbreden. Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten maakt hij zijn debuut voor het team. Carlos behaald direct zijn eerste punten voor het team met een knappe zesde plaats.

Dit seizoen moet Sainz zich gaan bewijzen ten opzichte van een sterke teamgenoot. De Renault-coureur krijgt nu een volledig seizoen de kans bij een groter team. Er zijn geen excuses meer, Carlos moet bewijzen dat hij bij de beste coureurs van de grid behoord.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen