Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
5e
58.0

Lando Norris

McLaren Racing
Nationaliteit gbr Brits
Geboorteplaats Bristol
Geboortedatum 13/09/1999 (24 jr.)
F1-debuut 2019, Australië

Dankzij virale inhaalacties, heldendaden in de laatste ronde en een internetleger achter hem, kan McLaren-coureur Lando Norris terugkijken op een enerverende start van zijn Formule 1-carrière. De McLaren-coureur rijdt in 2024 alweer zijn zesde seizoen in de koningsklasse van de autosport.

Weddenschappen Lando Norris

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 5
Races 5
WK-punten 58.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 2
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 691
Races 109
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 15
Polepositions 1

Info Lando Norris

Naam Lando Norris
Team McLaren
Geboortedatum 13 november 1999
Geboorteplaats Bristol, Engeland, Groot-Brittannië
Lengte 1.70m
Gewicht 68kg
Nationaliteit Brits
Racenummer 4

Biografie van Lando Norris

McLaren-driver Lando Norris is een van de meest veelbelovende jonge talenten in de Formule 1, en hij heeft indruk gemaakt sinds zijn debuut in 2019 bij het Britse team.

Norris heeft zijn verblijf bij McLaren verlengd met een meerjarig contract, wat aangeeft hoeveel vertrouwen het team heeft in zijn capaciteiten. Hij behaalde zijn eerste podium in de Formule 1 met een derde plaats tijdens de Oostenrijkse Grand Prix in 2019.

Maar wie is Lando Norris en hoe heeft hij zijn weg naar de Formule 1 gevonden? Hier is alles wat je moet weten over Lando Norris.

Teams en teamgenoten | Lando Norris

Team Teamgenoot Seizoen
McLaren Carlos Sainz 2019
McLaren Carlos Sainz 2020
McLaren Daniel Ricciardo 2021
McLaren Daniel Ricciardo 2022
McLaren Oscar Piastri 2023
McLaren Oscar Piastri 2024
			© McLaren
	© McLaren

Norris' vroege carrière

Norris kreeg zijn eerste kennismaking met de autosport al op jonge leeftijd. Toen hij zeven jaar oud was, begon hij samen met zijn broers te karten op een circuit in de buurt van zijn geboorteplaats Bristol in het Verenigd Koninkrijk. De coureur, ondersteund door zijn vermogensbeheerder Adam Norris, nam deel aan kartwedstrijden in heel Europa en behaalde uiteindelijk de overwinning in de WSK Euro Series van 2013 en de wereldtitel KF het daaropvolgende jaar.

In 2014 maakte Norris de overstap naar raceauto's in het Ginetta Junior-kampioenschap, waar hij als tweede eindigde in zijn eerste twee races. Het seizoen sloot hij af op de derde plaats. Het jaar daarop stapte hij over naar het MSA Formule 4 Championship, waar 15-jarigen in single seaters konden racen. De coureur verhuisde naar het team van Carlin en won de openingsrace op Brands Hatch.

Tegen de huidige Formule 2-coureur Dan Ticktum zette Norris een sterke reeks prestaties neer door het kampioenschap te winnen met nog een race te gaan, terwijl hij ook deelnam aan Italiaanse en Duitse F4-series.

De progressie bij de single seaters

Voor 2016 verlegde Norris opnieuw zijn grenzen en begon te racen in meerdere series over de hele wereld, waaronder de winter Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland en de kampioenschappen in de Formula Renault Eurocup en de Northern European Cup. Het drukke schema wierp zijn vruchten af: de jonge Brit won drie kampioenschapstitels en begon zijn weg naar de Formule 1 met een Europees F3-debuut op de Hockenheimring.

Hij kwam ook voor Carlin in actie bij de Macau Grand Prix, maar door een crash in de kwalificatierace eindigde hij de race als elfde, nadat hij vanaf de 26e plaats achteraan op de grid was gestart. In 2017 richtte Norris zijn inspanningen op de Europese Formule 3-raceklasse en kreeg een stoeltje bij Carlin. De coureur slaagde erin overwinningen te behalen op Silverstone en Monza, maar had vervolgens een slechte periode waarin hij geen goede kwalificatieposities in punten kon omzetten. Even later boekte Norris echter een reeks overwinningen, en ondanks een crash tijdens de race op de Red Bull Ring, kon hij de titel winnen met een verschil van 71 punten.

De prestatie trok de aandacht van McLaren, die Norris aan hun selectie van jonge coureurs toevoegde en hem opstelde voor zijn allereerste F1-test op de Hungaroring. In november bevestigde het team dat de Brit de Formule 1-test- en reservecoureur zou zijn voor het seizoen van 2018.

Voor dat jaar combineerde Norris zijn taken bij McLaren met een seizoen in de Formule 2, waar hij het hele seizoen een hevige strijd voerde met zijn toekomstige F1-collega's George Russell en Alexander Albon. Norris eindigde als tweede in het kampioenschap.

			© McLaren
	© McLaren

Het Formule 1-debuut bij McLaren

Bij het ingaan van het Formule 1-seizoen in 2019 had McLaren niet de sterkste reeks resultaten. Door het vertrek van Fernando Alonso kwam er een stoel vrij, deze werd aan Lando Norris gegeven met naast hem Carlos Sainz. Het duo drukte snel hun stempel op het team, hun komst leek de renstal naar de vierde plaats te brengen, wat het resultaat in 2018 overtrof.

Teamgenoot Sainz scoorde echter meer dan het dubbele aantal punten dan Norris, die zelf 49 van de 145 punten voor het team binnen kon slepen. Hij liet echte ral wel een glimp zien van zijn kwaliteiten: Norris versloeg zijn teamgenoot elf keer in de kwalificatie.

Eerste podium voor Norris in Oostenrijk

In het door het coronavirus verstoorde 2020-seizoen zou Norris een belangrijke stap voorwaarts maken, mede door zijn online populariteit met streamen tijdens de lockdown. Dit was passend bij zijn kwaliteiten op het circuit. Norris behaalde zijn allereerste F1-podium ooit tijdens de Oostenrijkse Grand Prix na een schitterende en slotfase, waarin hij door het veld sneed om het resultaat veilig te stellen. Hiermee werd hij de jongste Britse coureur ooit op een podium in de koningsklasse.

Norris ging in het seizoen 2021 verder bij McLaren en tekende een contractverlenging voor meerdere jaren, waardoor hij ook na 2021 bij het team blijft. Anno 2021 beleeft de jonge Brit zijn beste seizoen tot nu toe, met maar liefst vier podiums sluit hij het seizoen af op de zesde plaats in de coureursstand. Slechts twee keer haalde hij geen punten in een race.

Daniel Ricciardo teamgenoot Lando Norris

Ook in 2022 kwam Norris uit voor McLaren, hier reed hij wederom naast Ricciardo. De Brit troefde opnieuw de Australiër af door maar liefst 3 keer zoveel punten te scoren. Norris wist als enige van de grid buiten de top 6 coureurs een plekje op het podium te bemachtigen in 2022.

Door de tegenvallende prestaties van Ricciardo heeft Norris in 2023 een nieuwe teamgenoot in de vorm van Oscar Piastri.

Het 2023 en 2024 seizoen

Het seizoen van 2023 begon schrikbarend slecht voor Lando Norris. De McLaren was totaal niet competitief, waardoor zowel Norris als Piastri de eerste races regelmatig ver buiten de top tien eindigden. Het leek een rampzalig seizoen te worden, waar veel frustratie bij kwam kijken. Echter, vanaf de GP van Oostenrijk leek de auto een stuk competitiever. Zo eindigde Norris maar liefst vierde. Deze goede lijn zette zich voort, waardoor de Brit uiteindelijk 205 punten behaalde voor het Papaya team. Daarnaast stond Lando Norris zeven keer op het podium. Samen met de uitstekende prestaties van Oscar Piastri werd hiermee de vierde plek in het constructeurskampioenschap bemachtigd.

Dit had niemand durven dromen na de prestaties gedurende de eerste GP's. Hoe Lando Norris zal presteren in 2024 en kan hij meestrijden om de wereldtitel?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Senna De dood die volgens Ecclestone het einde van de F1 zou betekenen