Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule E in Nederland

De Formule E groeit ook in Nederland aan populariteit. Niet alleen staan er met Nyck de Vries en Robin Frijns twee Nederlanders op de grid, ook is de kans groot dat er snel een Formule E-race in Nederland wordt verreden.

Formula E London start © Formula E

Sinds de Formule E in 2014 het levenslicht zag, neemt de populariteit van de elektrische raceklasse gestaag toe. Mede door de inbreng van de twee Nederlandse top-coureurs Nyck de Vries en Robin Frijns is er ook in Nederland veel aandacht voor de sport.

Komt de Formule E naar Nederland?

Tot op het moment van schrijven is er nog geen Formule E-race georganiseerd in Nederland. Dat wil echter niet zeggen dat dat in de toekomst niet zal gebeuren. Al in 2019 sprak men in Eindhoven de wens uit om een Formule E-race te organiseren door de straten van de Brabantse stad. Ook in Rotterdam was er ooit interesse, maar daar is inmiddels geen sprake meer van.

Formule E in Eindhoven

De reden dat Eindhoven in Nederland de aangewezen locatie is voor een Formule E-race, heeft te maken met de bedrijven die in de lichtstad gevestigd zijn. Het scala aan technologische bedrijven die in de Brabantse stad zitten, maakt het een interessant decor voor een straatrace.

In 2019 startte de gemeente een haalbaarheidsonderzoek, omdat men enthousiast was over het idee. De stichting Formula Eindhoven werd opgericht, die zich tot op de dag vandaag bezighoudt met de eventuele organisatie van een Formule Eprix in de grootste stad van Brabant.

De Nederlandse Formule E-coureurs zien het zelf ook wel zitten. Robin Frijns vertelt aan RacingNews365 dat Eindhoven de ideale stad is. "Zo’n race hoort natuurlijk hier. Wat ik weet is dat Eindhoven vooroplopend is qua technologie. Racen rond de grachten Amsterdam is niet heel slim."

Politieke steun voor Formule E-race in Nederland

Niet alleen in Eindhoven is men enthousiast over het idee van een Formule E-race, ook in Den Haag is men positief. In 2021 spraken de vier betrokken ministeries hun volwaardige steun uit voor een Formule E-race door de straten van Brabant.

Peter-Paul Laumans, de voorzitter van de stichting Formula Eindhoven, was daar heel blij mee. "We zijn bezig met iets unieks in Nederland en inmiddels hebben veel instellingen en bedrijven zich achter dit initiatief geschaard. Het draagvlak is groot en het is geweldig dat dat draagvlak er ook vanuit Den Haag is. Het is een bevestiging van het belang voor heel Nederland."

Wanneer is de Formule E-race in Nederland?

Op het moment van schrijven is er nog niet officieel een Formule E-race aangekondigd in Eindhoven. De hoge bazen van de Formule E hebben in gesprek met RacingNews365 echter aangegeven dat Nederland een race verdient en deze lijkt er ook te gaan komen.

"We zijn met Eindhoven in gesprek en we weten van hun interesse af. Zij weten dat wij heel graag in Nederland willen racen en de plannen door willen zetten. Nederland is zeker deel van ons plan en hopelijk komen we snel met een oplossing", zei Albert Longo, de kampioenschapsdirecteur.

In de loop van 2022 wordt er meer nieuws verwacht over een eventuele Formule E-race in Nederland. Deze zou dan op zijn vroegst in 2023 plaatsvinden in Eindhoven.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
x
LIVE Slotstuk F1 wintertest 2024 met Verstappen in actie