Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Lando Norris

Game-over, Indycar-'kampioen' Pagenaud!

Een blik op het cv leert ons dat Indycar-coureur Simon Pagenaud een hele grote jongen is. Een kampioen, zogezegd. Die status gooide hij afgelopen weekend echter volkomen te grabbel. Zijn eigen imago liep terecht(!) een deuk op, maar helaas bleef het daar niet bij.

Column
Naar nieuwsoverzicht © Lando Norris

Toegegeven, ik ben niet iemand die al het online-racegeweld volgt, net zoals ik voor de coronacrisis niet elke autosportwedstrijd live volgde. Pas een dag na het gebeuren, zag ik met gefronste wenkbrauwen hoe die idioot van een Simon Pagenaud Lando Norris opzettelijk uit de race kegelde tijdens de virtuele editie van de Indy 500.

'De virtuele editie', inderdaad ja. Nee, het is niet echt racen, het is nagebootst en toch maak ik me er kwaad over. Het is namelijk zo dat geen enkele sport ter wereld zo goed online kan worden nagebootst als autoracen. Een pc, een stuur met pedalen en een potente racegame zijn alles wat je nodig hebt. Voetbal simuleren? Het indrukken van de A-knop op een joypad heeft niks te maken met het knalhard schoppen tegen een bal.

In theorie kan het publiek dus blijven smullen van datgene waar ze zo van houden, namelijk racen en laten we dat men zijn allen koesteren. Vind je het niets, kijk dan niet, even goede vrienden, maar laat anderen dan de keuze om er wel van te genieten.

Initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond, dus er is voor ieder wat wils. Indycar pakte het groots aan en wist vrijwel alle sterren te strikken voor het Esport-kampioenschap, waarvan afgelopen weekend de Indy 500 werd gereden. Lando Norris liet als gastrijder wel even zien hoe het moet, tot groot ongenoegen van Indycar-kampioen Simon Pagenaud. Als een puistige, pestende puber riep hij via de headset 'we pakken 'm', een kreet die op het schoolplein en uit de mond van een twaalfjarige niet zou hebben misstaan.

Tekst gaat verder onder de video.

De Fransman was al uitgevallen, maar stuurde zijn opgelapte bolide (een van de voordelen van simracen) doodleuk opnieuw de baan, ten einde Lando Norris van de zege af te houden. Hij slaagde in zijn opzet, want hij kegelde de McLaren-coureur van de baan. Boem betekende ho. Tsjonge, wat zal hij trots zijn geweest op zichzelf! Echt een kampioen-waardig! Wat een vent!

Zijn miserabele excuus aan het adres van Norris kon de McLaren-coureur niet bekoren. Die prikte moeiteloos door het gemaakte en bovendien gelogen praatje dat Pagenaud de pits op wilde zoeken heen. Dat Norris niet koos voor sterke taal aan het adres toonde eenduidig wie er op dat moment de grootste persoon was. Pagenaud was dat zeker niet, die kon zich beter in één van de vier hoeken van Indianapolis Motor Speedway gaan zitten schamen.

Het deed me sowieso deugd om te zien dat zijn actie op ontstellend veel kritiek kon rekenen. Mensen die graag naar Pagenaud in de Indycar keken, verloren al het respect voor hem en terecht. Er zijn dus mensen die het online racen (hoewel het niet hetzelfde is als echt racen, dat blijf ik benadrukken) weten te waarderen en te omarmen. Als het dan niet autoracen pur sang is, laat het dan op zijn minst een nieuwe sportdiscipline zijn. Iedereen die het ooit echt geprobeerd heeft, weet immers dat het niet voor iedereen is weggelegd.

En bij een sport, nieuw of niet, heb je te maken met sportieve normen en waarden waar je je aan te houden hebt, ook als je Indycar-'kampioen' bent en Simon Pagenaud heet. Niet alleen zette hij zichzelf in een kwaad daglicht, hij brengt ook de simracerij, waar in de voorbije maanden ontzettend veel is geïnvesteerd om ons als fans te vermaken, in diskrediet. Als het zelfs voor iemand van zijn kaliber 'maar' een spelletje is, taai dan af en laat het over aan de mensen die het wél serieus nemen!

NASCAR-coureur Bubba Wallace verloor enkele weken geleden de steun van zijn sponsoren, nadat hij er zo'n aanwijsbare reden online de brui aan gaf. Wat mij betreft krijgt Pagenaud een zelfde behandeling voor zijn wangedrag op de Indianapolis Motor Speedway. Een uiterst vieze actie was het, niks meer en niks minder. Norris verdiende de zege, zeker nadat hij zich uren en uren had voorbereid op het racespektakel. Hij pakte het zogezegd professioneel aan.

Helaas werd hij uitgeschakeld door iemand die één klap van hero naar zero ging en die de betekenis van het woord 'professional' plotsklaps bleek te zijn vergeten. Wat mij betreft is het even 'game over' voor Pagenaud.

11 reacties

  x
  Breaking Verstappen na test nieuwe Red Bull: "Een geweldig gevoel"