Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

Game-over, Indycar-'kampioen' Pagenaud!

Een blik op het cv leert ons dat Indycar-coureur Simon Pagenaud een hele grote jongen is. Een kampioen, zogezegd. Die status gooide hij afgelopen weekend echter volkomen te grabbel. Zijn eigen imago liep terecht(!) een deuk op, maar helaas bleef het daar niet bij.

norris indy 500 crash
Column
Naar nieuwsoverzicht © Lando Norris

Toegegeven, ik ben niet iemand die al het online-racegeweld volgt, net zoals ik voor de coronacrisis niet elke autosportwedstrijd live volgde. Pas een dag na het gebeuren, zag ik met gefronste wenkbrauwen hoe die idioot van een Simon Pagenaud Lando Norris opzettelijk uit de race kegelde tijdens de virtuele editie van de Indy 500.

'De virtuele editie', inderdaad ja. Nee, het is niet echt racen, het is nagebootst en toch maak ik me er kwaad over. Het is namelijk zo dat geen enkele sport ter wereld zo goed online kan worden nagebootst als autoracen. Een pc, een stuur met pedalen en een potente racegame zijn alles wat je nodig hebt. Voetbal simuleren? Het indrukken van de A-knop op een joypad heeft niks te maken met het knalhard schoppen tegen een bal.

In theorie kan het publiek dus blijven smullen van datgene waar ze zo van houden, namelijk racen en laten we dat men zijn allen koesteren. Vind je het niets, kijk dan niet, even goede vrienden, maar laat anderen dan de keuze om er wel van te genieten.

Initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond, dus er is voor ieder wat wils. Indycar pakte het groots aan en wist vrijwel alle sterren te strikken voor het Esport-kampioenschap, waarvan afgelopen weekend de Indy 500 werd gereden. Lando Norris liet als gastrijder wel even zien hoe het moet, tot groot ongenoegen van Indycar-kampioen Simon Pagenaud. Als een puistige, pestende puber riep hij via de headset 'we pakken 'm', een kreet die op het schoolplein en uit de mond van een twaalfjarige niet zou hebben misstaan.

Tekst gaat verder onder de video.

De Fransman was al uitgevallen, maar stuurde zijn opgelapte bolide (een van de voordelen van simracen) doodleuk opnieuw de baan, ten einde Lando Norris van de zege af te houden. Hij slaagde in zijn opzet, want hij kegelde de McLaren-coureur van de baan. Boem betekende ho. Tsjonge, wat zal hij trots zijn geweest op zichzelf! Echt een kampioen-waardig! Wat een vent!

Zijn miserabele excuus aan het adres van Norris kon de McLaren-coureur niet bekoren. Die prikte moeiteloos door het gemaakte en bovendien gelogen praatje dat Pagenaud de pits op wilde zoeken heen. Dat Norris niet koos voor sterke taal aan het adres toonde eenduidig wie er op dat moment de grootste persoon was. Pagenaud was dat zeker niet, die kon zich beter in één van de vier hoeken van Indianapolis Motor Speedway gaan zitten schamen.

Het deed me sowieso deugd om te zien dat zijn actie op ontstellend veel kritiek kon rekenen. Mensen die graag naar Pagenaud in de Indycar keken, verloren al het respect voor hem en terecht. Er zijn dus mensen die het online racen (hoewel het niet hetzelfde is als echt racen, dat blijf ik benadrukken) weten te waarderen en te omarmen. Als het dan niet autoracen pur sang is, laat het dan op zijn minst een nieuwe sportdiscipline zijn. Iedereen die het ooit echt geprobeerd heeft, weet immers dat het niet voor iedereen is weggelegd.

En bij een sport, nieuw of niet, heb je te maken met sportieve normen en waarden waar je je aan te houden hebt, ook als je Indycar-'kampioen' bent en Simon Pagenaud heet. Niet alleen zette hij zichzelf in een kwaad daglicht, hij brengt ook de simracerij, waar in de voorbije maanden ontzettend veel is geïnvesteerd om ons als fans te vermaken, in diskrediet. Als het zelfs voor iemand van zijn kaliber 'maar' een spelletje is, taai dan af en laat het over aan de mensen die het wél serieus nemen!

NASCAR-coureur Bubba Wallace verloor enkele weken geleden de steun van zijn sponsoren, nadat hij er zonder aanwijsbare reden online de brui aan gaf. Wat mij betreft krijgt Pagenaud een zelfde behandeling voor zijn wangedrag op de Indianapolis Motor Speedway. Een uiterst vieze actie was het, niks meer en niks minder. Norris verdiende de zege, zeker nadat hij zich uren en uren had voorbereid op het racespektakel. Hij pakte het zogezegd professioneel aan.

Helaas werd hij uitgeschakeld door iemand die één klap van hero naar zero ging en die de betekenis van het woord 'professional' plotsklaps bleek te zijn vergeten. Wat mij betreft is het even 'game over' voor Pagenaud.

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!
Forbidden

Weddenschappen Lando Norris

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Verstappen houdt 't onmogelijke voor mogelijk "Qua snelheid kan 't"