Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Gewonde Newey na ongeluk 2021: "Vroeg mijn vrouw me daar weg te halen"

Red Bull-topontwerper Adrian Newey heeft een turbulent jaar achter de rug, niet in de laatste plaats vanwege zijn zware fietsongeval in Kroatië. Heel even was er sprake van mogelijk hersenletsel, maar daar wilde de 'koppige' Newey niet aan: "Toen vertelde ik mijn vrouw mij hier weg te halen."

Verstappen Newey Spain Red Bull
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull contentpool/Getty Images

Gedurende de Formule 1-zomeronderbreking van 2021 raakte Red Bull-topontwerper Adrian Newey in Kroatië betrokken bij een zwaar fietsongeval. Toen hij uitweek om om een groep kinderen heen te fietsen, zag hij het talud over het hoofd, waardoor hij bijna twee meter naar beneden viel en met zijn hoofd op een rotsachtig strand terechtkwam.

De volgende morgen meldde hij zich in het ziekenhuis waar duidelijk werd dat er toch wat meer aan de hand was. Een MRI-scan toonde aan dat hij een schedelfractuur had en een botsplinter boven zijn bovenste oogspier.

Newey vertelt in gesprek met de Evening Standard: "Toen verschenen er drie wijze mannen boven mijn bed: een neurochirurg, een anesthesist en een aangezichtsdokter. Voor wat betreft het oog gaf men aan dat er snel iets gedaan moest worden, anders kon de botsplinter de oogspier beschadigen, waardoor ik mijn oog mogelijk nooit meer kon bewegen."

Gevraagd naar de risico's van diverse ingrepen werd Newey niet gerustgesteld: De kans op hersenschade? "Oh, niet zo groot", antwoordde de chirurg, waarna Newey om percentages vroeg: 'Vijf, misschien tien procent', was het antwoord, waarop Newey zijn vrouw aansprak: "Haal me hier weg."

Ecclestone reikte de helpende hand

Wat volgde waren inspanningen van onder andere Christian Horner en Bernie Ecclestone - met wie hij enkele dagen eerder zijn vakantie doorbracht - om Newey naar Londen over te brengen, daar waar Ecclestone een andere neurochirurg vond voor Newey.

Uiteindelijk lag Newey een maand uit de roulatie. Sindsdien draait hij weer op volle toeren mee, met onder andere de eerste Red Bull-coureurstitel sinds 2013 tot gevolg. Gevraagd of hij er door zijn ongeval ooit over heeft nagedacht misschien wat gas terug te nemen, antwoordt hij resoluut: "Ik ben dusdanig koppig dat er op dat vlak niks is veranderd."

Ook interessant:

Verstappen zou in een Ferrari nog dominanter zijn

In de nieuwste RacingNews365 F1-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk uitgebreid terug op de GP van Canada, maar bespreken ze ook alle ophef omtrent de FIA, Mercedes, het gestuiter en nog veel meer. Beluister 'm hieronder!

Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

2 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen