Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Hamilton en Mercedes wakker geschud: "Verstappen ga je op deze wijze niet verslaan"

Max Verstappen won in Mexico, maar Mercedes zat niet heel ver van de Red Bull-coureur vandaan. Had het anders kunnen lopen als het team van Lewis Hamilton wat meer durf had getoond? Jolyon Palmer denkt van wel.

Met een voorsprong van vijftien seconden op Lewis Hamilton wist Max Verstappen zijn veertiende zege van het Formule 1-seizoen binnen te slepen. Jolyon Palmer, analist voor F1.com, velt in zijn column een oordeel over de race in Mexico. Hij zag dat Mercedes voorzichtig was, te voorzichtig, en zo eigenlijk nooit echt een kans had tegen Red Bull en Verstappen.

"Max is dit seizoen louter sensationeel en zijn veertiende Grand Prix-zege van het jaar was dik verdiend. Niemand scoorde ooit meer zeges in een seizoen en dat er nog twee races te gaan zijn, toont aan hoe dominant Max en Red Bull zijn. In Mexico was dat wederom het geval."

"Had Mercedes echter kunnen winnen?", vraagt Palmer zich hardop af. "Het team reisde in een goede bui af naar Mexico, omdat het daar op hoogte door de ijlere lucht minder achterstand op de concurrentie had op de rechte stukken."

Betere Red Bull-strategie

Uiteindelijk bleek Verstappen de superieure strategie te hebben, maar Mercedes vertikte het om tijdens de race nog over te stappen naar een andere, mogelijk betere strategie. Het vertrouwde blindelings op het falen van de Red Bull-strategie, maar de medium banden van de Nederlander gingen gewoon mee tot aan het einde.

"Verstappen pakte ondanks de goede hoop van Mercedes de pole, omdat Mercedes het in de kwalificatie niet voor elkaar kreeg om drie goede sectoren aaneen te rijgen. De poleposition was historisch gezien geen goede startpositie, dus een Mercedes-overwinning leek mogelijk. Het bleek echter onvermijdelijk dat de dominante Verstappen die statistiek veranderde."

"Dit kwam voornamelijk door de strategie", redeneert Palmer. "Kijkend naar Ricciardo's race, die in de tweede stint de zachte band gebruikte en twintig seconden sneller was dan de rest van het middenveld, is het mogelijk dat Mercedes aan Hamilton een kans had kunnen gunnen in de strijd met Verstappen. Aan het einde van de race was zijn achterstand immers slechts 15 seconden."

"Zeker de keuze voor dezelfde strategie bij Russell was een grote fout, vind ik. Russell was even snel als Hamilton tijdens het raceweekend en had niets te verliezen bij een afwijkende strategie. Hij reed namelijk al op plek vier in een race die in principe tussen vier coureurs ging. Een tweede stint op de zachte band had hem misschien een kans gegeven om voor het podium te gaan."

Te braaf Mercedes

Maar Mercedes keek braaf toe hoe niet zij, maar Red Bull een dubbel podium scoorde. En dat terwijl de race in Mexico volgens Wolff 'gebaseerd op de simulaties onze beste race van het jaar zou zijn'. Alhoewel Russell zelf nog een poging deed om zijn team te overtuigen, werd zijn idee naar de prullenbak verwezen.

Zonde, vindt Palmer, want als Mercedes een kans wil maken tegen het oppermachtige Red Bull en de oppermachtige Verstappen, dan zal het een race misschien toch anders aan moeten pakken. "
"George vroeg er vanuit de cockpit om, maar Mercedes was uiteindelijk voorzichtig met haar strategie in Mexico. En dat is niet hoe ze de machtige Verstappen-Red Bull-combinatie kunnen verslaan", aldus de Britse analist, die tot slot nog wat mooie woorden over heeft voor Verstappen.

"Ere wie ere toekomt: Verstappen wist de druk van Hamilton aan het begin van de race te absorberen en optimaliseerde zijn eigen strategie door ervoor te zorgen dat er nog genoeg leven zat in zijn medium banden. Red Bull heeft het circuit optimaal gebruikt, maar een coureur moet het alsnog over de streep trekken."

"Verstappen is momenteel het complete pakket. Zijn zege laat zien hoe dominant hij is, maar het laat niet zien hoe compleet zijn skillset wel niet is", zo eindigt Palmer zijn verhaal.

Ook interessant:

Verstappen moet Mercedes méér vrezen dan Ferrari op weg naar nóg meer records

Red Bull stond in Mexico in de spotlights. Vanwege de straf voor het overschrijden van de budgetcap, vanwege het boycotten van Sky Sports en vanwege het dominante optreden van Verstappen. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken alles in de nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

26 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
EXCLUSIEF Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"