Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton haalt hard uit naar FIA: "Echt een gebrek aan verantwoording"

Opnieuw gaat het in de wereld van de Formule 1 meer over wat er buiten de baan gebeurt dan wat er daadwerkelijk op de baan te zien is. Vooral Lewis Hamilton neemt het op voor Susie Wolff, nadat eerder bekend werd dat ze de FIA voor de rechter sleept.

Hamilton Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Susie Wolff, de vrouw van Mercedes-teambaas Toto Wolff en directeur van F1 Academy, heeft een klacht ingediend tegen de FIA vanwege beschuldigingen van mogelijke belangenverstrengeling aan haar adres eind vorig jaar. Een publicatie in een magazine suggereerde dat Susie en Toto Wolff vertrouwelijke informatie hadden gedeeld en F1-teams zouden daarop volgend een klacht hebben ingediend bij de FIA.

De FIA kondigde vervolgens aan een onderzoek te starten, maar liet twee dagen later al weten dat de zaak gesloten was omdat er geen aanklacht was ingediend. Ook lieten de tien F1-teams ondertussen weten dat er door hen geen klacht was ingediend. Maar Susie Wolff onderneemt dus juridische stappen tegen de FIA en zegt dat ze het 'belangrijker dan ooit vindt om op te staan, ongepast gedrag aan de kaak te stellen en ervoor te zorgen dat mensen ter verantwoording worden geroepen', zo zegt ze in een statement.

Lewis Hamilton staat volledig achter haar, zo vertelt hij in Australië tegenover de media, waaronder RacingNews365. "Ik ben zo ongelofelijk trots op Susie, ze is zo dapper en staat voor zulke geweldige waarden. Ze is zo'n leider en in een wereld waar mensen vaak het zwijgen wordt opgelegd, is het feit dat zij opstaat zo'n geweldige boodschap", zo begint Hamilton zijn betoog.

'Trouw blijven aan kernwaarden'

"Ik vind het geweldig dat ze dit uit de wereld heeft gehaald, want er is echt een gebrek aan verantwoording. Binnen de FIA gebeuren er dingen achter gesloten deuren, er is geen transparantie en er wordt duidelijk geen verantwoordelijkheid genomen. Ik denk dat de fans dat juist wel nodig hebben. Want hoe kun je vertrouwen hebben in een sport en wat er gebeurt, als die dingen er niet zijn. Ik hoop dus dat dit standpunt van Susie een positieve impact zal hebben", zo legt de 39-jarige Brit uit.

"En vooral voor de vrouwen, omdat de sport nog vooral door mannen wordt gedomineerd. En we leven in een tijd waarin de boodschap is: als je een klacht indient, dan word je ontslagen. Dat is een verschrikkelijke boodschap om de wereld in te sturen. En zeker wat betreft inclusiviteit moeten we er in F1 voor zorgen dat we zeggen waar het op staat en dat we trouw blijven aan onze kernwaarden", aldus Hamilton.

'Juiste boodschap afgeven'

George Russell gaat ook nog in op alles wat er speelt in de Formule 1. "Er gebeurt op dit moment zoveel en ik denk dat we vaak in onze eigen, kleine bubbel zitten. Maar we moeten in alles verantwoording en transparantie zien. En in het geval van Susie Wolff is dat niet alleen in de wereld van de F1 het geval, maar ook in de echte wereld. Voor de rest heb ik over die specifieke zaak niet heel veel te zeggen", zo zegt Russell. "Zoals Lewis de afgelopen races al zei, dit is een heel belangrijk moment voor de Formule 1. Je wilt gewoon de juiste uitkomsten zien, dat de waarheid en de transparantie in elke zaak wordt gepresenteerd."

Daarnaast werd woensdag duidelijk dat FIA-president Mohamed Ben Sulayem is vrijgesproken van diverse aantijgingen. Maar is hij nog wel de juiste man op de juiste plek? "We hebben als coureurs een rol binnen het team dat je erop vertrouwt dat de leiders in de sport het beste met je voor hebben in plaats van hun eigen belangen", zo zegt Russell, die ook de voorzitter van de rijdersvakbond GPDA is.

"Ik denk dat je dan weer terugkomt bij transparantie. Als dingen transparant zijn en we de uitkomst van deze zaken zien, dan hebben we allemaal een kans om zelf te oordelen met alle feiten en cijfers op tafel. Maar als we de feiten en cijfers niet hebben en er geen transparantie is, dan denk je altijd dat er iets verborgen wordt gehouden. En daarom denk ik dat het nu zo belangrijk is voor de sport om de juiste boodschap af te geven aan iedereen die de F1 steunt en wil volgen, zodat dingen niet zomaar onder het tapijt worden geschoven", zo sluit Russell af.

Ook interessant:

Wat brengt de GP van Australië? Keert de rust in de paddock terug? Hoe dan ook. Verstappen kan de beste seizoenstart ooit in de F1 neerzetten. Wie stopt hem? Is hij te stoppen?

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Ferrari-overstap Hamilton is kritiek helemaal beu: "Ze blijven shit over me uitkramen"