Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton verstevigt status als F1-legende met nieuwe records

De overwinning die Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië binnensleepte is er één voor in de geschiedenisboeken. Niet alleen door de emotie waar de zevenvoudig wereldkampioen ongetwijfeld door overrompeld werd, maar ook door de records die hij aanscherpt of zelfs afpakt met die ene belangrijke zege.

Hamilton race Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar mocht Lewis Hamilton de bovenste trede van het podium betreden door zijn overwinning in de Grand Prix van Groot-Brittannië. Dat deed hij en passant op 'zijn' Silverstone, begeleid door het gejuich van het Britse publiek. Het betekende logischerwijs heel veel voor de 39-jarige Brit en de emoties waren dan ook duidelijk zichtbaar bij de zevenvoudig wereldkampioen.

"Er zijn zeker dagen geweest tussen 2021 en dit moment waarop ik niet het gevoel had dat ik goed genoeg was om terug te komen op het niveau dat ik nu heb", zo liet Hamilton zich zelfs ontvallen. Dat hij nu de overwinning pakt, in zijn laatste jaar bij Mercedes, is bijzonder te noemen. Maar daar blijft het niet bij, want deze zege zorgt ook voor verschuivingen in de recordboeken van de koningsklasse van de autosport.

De overwinning op Silverstone is namelijk de negende overwinning die Hamilton in zijn carrière behaalde op het iconische circuit. Met deze nieuwste zege zet hij een record, wat hij samen met Michael Schumacher moest delen, op eigen naam. Schumacher mocht in zijn carrière namelijk acht keer zegevieren tijdens zijn thuisrace, maar Hamilton zag die jongensdroom nu dus een keer vaker in vervulling gaan. Daarnaast zet de Brit de records voor meeste overwinningen in één Grand Prix en op één circuit op zijn naam.

Ook het record voor meeste overwinningen in de Formule 1, die Hamilton zelf al langere tijd in handen heeft, werd nog maar eens aangescherpt door de kersverse overwinning van de Brit. Hij staat nu op 104 zeges in totaal. Tot slot reed Hamilton ook nog een record van oude bekende Kimi Raikkonen uit de boeken. Dat record stond sinds 2018 zo vast als een huis, maar de Finse oud-coureur moet zijn eerste plek nu toch afstaan aan Hamilton. 

Het gaat in dit geval om het tijdsbestek tussen de eerste en laatste zege, welke bij Hamilton nu op 17 jaar en 27 dagen staat. Bij Raikkonen zaten er 15 jaar, 6 maanden en 28 dagen tussen die beide overwinningen, dus Hamilton gaat daar met een flink verschil overheen.

Records die Hamilton op eigen naam zet met de overwinning op Silverstone

Record Nieuw record Vorig record
Meeste overwinningen 104 103 - eigen record
Meeste overwinningen tijdens een thuisrace 9 8 - samen met Michael Schumacher
Meeste overwinningen in één Grand Prix 9 8 - samen met Schumacher
Meeste overwinningen op één circuit 9 8 - samen met Schumacher
Meeste seizoenen met minstens één overwinning 16 15 - samen met Schumacher
Langste interval tussen eerste en laatste overwinning, tot nu toe 17 jaar en 27 dagen 15 jaar, 6 maanden en 28 dagen - Kimi Raikkonen

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership