Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andretti Formula Racing

Harde woorden na afwijzing Andretti F1: "Ze zouden ons moeten smeken!"

Verschillende leden van het Amerikaanse Congres hebben een brief geschreven aan Liberty Media. Ze eisen uitleg van de eigenaar van de Formule 1 over het voorlopig afwijzen van toetreding van Andretti in de F1.

Andretti Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De mogelijke toetreding van Andretti Formula Racing houdt de gemoederen al een hele tijd bezig. De aanvraag van het team om toe te treden in de koningsklasse van de autosport voor 2025 en 2026 werd eind januari voorlopig afgewezen, onder meer omdat Andretti als elfde team niet competitief genoeg zou zijn om waarde toe te voegen. Ook zou de F1 meer voor Andretti betekenen dan andersom.

De F1 liet de deur nog wel op een kiertje staan voor deelname van Andretti in 2028 als General Motors een motor zou kunnen produceren. Ondertussen werkt het Amerikaanse team hard door om ervoor te zorgen dat ze in 2026 op de grid kunnen staan, al hebben ze daar dus nog geen akkoord voor gekregen vanuit de Formule 1. De FIA ging eerder al wel akkoord met de toetreding.

Nu hebben twaalf leden van het Amerikaanse Congres een brief geschreven naar Liberty Media, de eigenaar van de F1, om te vragen waarom de toetreding van Andretti voorlopig is geblokkeerd. Mario Andretti had zelfs een ontmoeting op Capitol Hill in Washington D.C. met een van de leden van het Congres die de brief ondertekende.

In de brief aan Greg Maffei, de baas van Liberty Media, willen de leden van het Congres "hun bezorgdheid uiten over klaarblijkelijke concurrentiebeperkende acties die twee Amerikaanse bedrijven, Andretti Global en General Motors, zouden kunnen verhinderen om in de Formule 1 te produceren en te concurreren."

In de brief wordt verder gezegd dat de voorlopige afwijzing van Andretti te wijten zou kunnen zijn aan de overheersing van 'Europese Formule 1-raceteams en dat het 'oneerlijk en verkeerd is om te proberen om Amerikaanse bedrijven te verhinderen deel te nemen aan de Formule 1, wat ook in strijd zou kunnen zijn met de Amerikaanse antitrustwetgeving.'

De leden van het Congres willen voor vrijdag antwoorden zien van Liberty op drie belangrijke punten van zorg. Daarbij gaat het onder meer over 'op grond van welke autoriteit de FOM over gaat tot het afwijzen van de toetreding van Andretti Global' en 'wat de reden is voor de afwijzing'.

Victoria Spartz, lid van het Huis van Afgevaardigden, dat onderdeel is van het Amerikaanse Congres, sprak zich ook nog duidelijk uit ten faveure van Andretti Formula Racing. "Ze zouden ons eigenlijk moeten smeken en vragen om mee te doen, in plaats van te proberen om het nog moeilijker te maken, want we beschikken over veel innovatief vernuft. Ik vind het zeer teleurstellend en eerlijk gezegd gewoon beledigend dat sommige van deze mensen niet met Amerikaanse bedrijven willen samenwerken", aldus Spartz.

Bekijk hieronder de brief van de twaalf leden.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Tech Speciale achtervleugel moet Verstappen aan zege helpen in Monaco