Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Hoe de 'F1-videoscheidsrechter' werd bedacht door de nieuwe FIA-president

De Virtual Race Control lijkt verdacht veel op de VAR in de voetbalwereld, maar het idee komt hier niet vandaan. FIA-president Mohammed Ben Sulayem legt uit hoe hij op het idee kwam.

Na de gebeurtenissen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021 zijn er wat veranderingen doorgevoerd binnen de wedstrijdleiding van de Formule 1. Zo wordt er vanaf 2022 gebruik gemaakt van een nieuwe FIA-assistent, namelijk de Virtual Race Control. Vanuit een ruimte buiten het circuit helpt een groep stewards met het maken van beslissingen.

Het heeft erg veel weg van de VAR in de voetbalwereld, maar dit is niet waar het idee zijn oorsprong kent. FIA-president Mohammed Ben Sulayem legt in een interview voor de FIA-website uit waar het idee wél vandaan komt. "Het idee ontstond bij mij in januari, toen ik op bezoek ging bij een aantal Formule 1-teams. Ik liep een van de ruimtes binnen en vroeg: 'Wat is dit, dit lijkt wel een theater?' Ze antwoordden: 'Eigenlijk is dit een soort Race Control, maar dan virtueel!'"

'Heeft de FIA dit niet?'

De FIA-president verbaasde zich er over dat hij het concept niet eerder had gezien. "Ik vroeg of wij, de FIA, er niet een heeft", vervolgt Ben Sulayem. "Ze zeiden nee. Dus nu hebben we daarin geïnvesteerd, en het werkt nu. We hebben het natuurlijk niet beloofd om het vervolgens niet waar te maken. Er is nu nog een Race Control."

"Hier zullen stewards zijn die ondersteuning bieden. De Virtual Race Control zal de race niet leiden, want de race wordt geleid vanuit het desbetreffende land (waar de Grand Prix wordt gehouden, red.)."

Volgens Ben Sulayem is extra ondersteuning voor de wedstrijdleiding broodnodig. "We kunnen Race Control niet zo houden zoals het was. De Formule 1 is een enorm dynamische omgeving, waarbij we bij moeten blijven. Race Control kan niet één leider hebben. Daarom hebben we extra support geregeld voor de wedstrijdleider."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull lopen nu al achter de feiten aan

Max Verstappen kende een dramatische seizoensstart, net als Red Bull. Hoe kon het zo fout gaan en wat kan het team nu doen? Viaplay-expert Tom Coronel, F1-kenner Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in de nieuwste RN365 Formule 1-podcast, die hieronder te beluisteren is.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Radiotranscript Stilte Verstappen en irritatie Perez bij interne Red Bull-strijd om snelste ronde