Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

Hoe de strijd om de Formule 1-miljoenen in Brazilië compleet werd opgeschud

De afgelopen week is het woord knotsgek niet geheel onterecht regelmatig gebruikt om de Braziliaanse Grand Prix te omschrijven. Verschillende teams in het middenveld profiteerden van de chaos en scoorden een mooi aantal punten, waardoor de kampioenschapsstand er na afloop van de race weer een stuk anders uitzag. In Abu Dhabi staat er tijdens de laatste race van het seizoen nog veel geld op het spel.

Brazilie start Albon
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Kampioenschap voor de constructeurs

In één race een podiumplek voor zowel Toro Rosso als McLaren? Het klinkt momenteel onmogelijk, maar in Brazilië werd deze droom voor beide teams een feit. Voor de Italiaanse renstal was het wonder boven wonder al de tweede podiumfinish van het seizoen. Tijdens die andere knotsgekke race dit seizoen, de kletsnatte Duitse GP, profiteerde Toro Rosso ook al van de complete chaos die zich tijdens de race ontvouwde.

Voor McLaren was het bovendien het eerste podium sinds de Australische Grand Prix van 2014, toen Kevin Magnussen tijdens zijn Formule 1-debuut als tweede finishte. Ruim 2000 dagen zaten er tussen de twee laatste podiumfinishes van het ooit zo sterk presterende McLaren-team.

Maar ook achter Pierre Gasly en Carlos Sainz werd er flink geprofiteerd van de malaise van de topteams: Bottas' motor gaf de geest, de Ferrari-coureurs prikten elkaars banden lek, Albon kreeg een duw van Hamilton, waarvoor de Brit een straf kreeg. Alleen Max Verstappen wist namens de topcoureurs de malaise te ontwijken.

In het kampioenschap voor de constructeurs zorgde de Braziliaanse Grand Prix daardoor met nog één race te gaan voor de enige opschudding. McLaren verzekerde zich door het heroïsche optreden van Sainz - hij reed vanaf plek twintig naar plek drie - van de vierde plek in het kampioenschap, terwijl Renault door de ontketende Gasly plots de hete adem van Toro Rosso in de nek voelt.

Achter de twee podiumhelden - alhoewel Sainz de ceremonie werd ontnomen - ontliepen ook beide Alfa Romeo-coureurs alle malaise en haalde het team met een vierde en vijfde plek ook een mooi aantal punten mee terug naar Zwitserland. Voorafgaand aan de Braziliaanse GP moest Alfa Romeo over de schouders kijken of Haas, nummer acht in het kampioenschap, er niet aankwam. Nu kan het met nog één race te gaan echter plots de jacht openen op Racing Point, de nummer zes in het kampioenschap.

Tekst gaat verder onder de tabel

Kampioenschapsstand constructeurs voor en na GP Brazilië

Plaats Team Punten (voor) Team Punten (na)
4. McLaren 121 McLaren 140
5. Renault 83 Renault 91
6. Racing Point 65 Toro Rosso (+1) 83
7. Toro Rosso 64 Racing Point (-1) 67
8. Alfa Romeo 35 Alfa Romeo 57
9. Haas 28 Haas 28

Kampioenschap voor de coureurs

Alexander Albon kende een sterke tweede seizoenshelft, waar hij tot aan de Grand Prix van Brazilië namens Red Bull een mooi aantal punten binnen wist te harken. Na de GP van de Verenigde Staten was hij daardoor Pierre Gasly en Carlos Sainz voorbijgestreefd in de strijd om de zesde positie in het kampioenschap bij de coureurs.

In zijn Red Bull leek het vervolgens een formaliteit om die zesde plaats in de laatste twee races over de streep te trekken - en in Brazilië leek dat ook te gebeuren - totdat Lewis Hamilton daar een stokje voor stak. Een tik van de Brit zorgde ervoor dat Albon, die uitzicht had op zijn eerste F1-podium ooit, naar beneden tuimelde in de classificatie en uiteindelijk geen punten wist te scoren.

En wie profiteerden daarvan? Jawel, uitgerekend Gasly en Sainz, waardoor Albon in Abu Dhabi plots weer hard aan de bak moet om zijn zesde plek weer terug te veroveren.

Iets verder naar achteren in het kampioenschap wist Raikkonen door zijn vierde plaats in Brazilië op te schuiven van plek veertien naar plek twaalf in het kampioenschap en bestaat plots de mogelijkheid dat hij na een goede race in Abu Dhabi in de top tien van het kampioenschap eindigt.

Tekst gaat verder onder de tabel

Kampioenschapsstand coureurs voor en na GP Brazilië

Plaats Coureur Punten (voor) Coureur Punten (na)
6. Albon 84 Gasly 95
7. Sainz 80 Sainz 95
8. Gasly 77 Albon 84

De laatste Grand Prix volgende week in Abu Dhabi belooft nog een prachtig schouwspel te worden om de plaatsen in het middenveld. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben en er staan nog steeds vele miljoenen aan prijzengeld op het spel. Een plek hoger of lager in het kampioenschap voor de constructeurs kan namelijk al snel goed zijn voor enkele miljoenen meer of minder aan prijzengeld. Overigens deed ook Max Verstappen door te winnen in Brazilië hele goede zaken in het kampioenschap.

Abonneer op ons YouTube-kanaal en maak kans op een Red Bull cap of shirt!

Ja, ik wil winnen!

Praat mee!

Viaplay
x
Transfer Verstappen moet afscheid nemen van belangrijke rechterhand bij Red Bull