Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Hoe Hamilton en Leclerc tegen een pijnlijke diskwalificatie aanliepen

Aankomend weekend strijkt de Formule 1 weer neer in de Verenigde Staten voor de Grand Prix in Austin. De race in Texas staat bekend als een slijtageslag en dat ervaarden Lewis Hamilton en Charles Leclerc vorig jaar.

Hamilton Leclerc USA
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1 ontwaakt uit een herfstslaap van bijna een maand. Aankomend weekend zal de koningsklasse verder gaan met de Grand Prix van de Verenigde Staten. In Austin staat er bovendien een sprintweekend op het programma, net als vorig jaar.

En het sprintweekend van afgelopen jaar is een interessante, want indirect was het dit weekend wat er voor zorgde dat het format opnieuw op de schop ging. RacingNews365 blikt terug op de Grand Prix van de Verenigde Staten van 2023 en legt aan je uit waarom de diskwalificaties van Charles Leclerc en Lewis Hamilton op zondag het sprintrace-format van de zaterdag wederom lieten veranderen.

Zaterdag is sprintrace-dag

Terug dus naar 2023. Voor het derde jaar op een rij organiseert de Formule 1 de zogenaamde sprintrace. Waar in 2021 de sprintrace werd gebruikt als 'kwalificatie' voor de Grand Prix van zondag, leverde soms scheve verhoudingen op, waarna in 2022 dit format op de schop ging. Echter, het 'nieuwe' format werd ook als niet wenselijk beschouwd, dus in 2023 introduceerde men het 'zaterdag, sprintrace-dag' principe. De zaterdag zou voortaan volledig in het teken staan van de sprintrace.

In de praktijk betekende dit op vrijdag één vrije training, waarna de kwalificatie voor de race op zondag zou volgen. Op zaterdag begon met vervolgens met de sprint shootout (kwalificatie red.) en later op de dag de sprintrace. Op zondag werd vervolgens de race verreden, met de kwalificatie uitslag van vrijdag. Dit leverde soms rare situaties op, zeker gezien het feit dat de parc fermé-regels al op vrijdagmiddag ingingen. Een verkeerde afslag qua setup deed dus twee keer pijn. Twee coureurs die hier pijnlijk mee te maken kregen waren Lewis Hamilton en Charles Leclerc tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin.

De tekst gaat verder na de afbeelding.

Diskwalificatie

Want beide heren kwamen van een koude kermis thuis in Austin. Het circuit in Texas staat bekend als extreem hobbelig. Dat zorgt vaak voor mooie plaatjes van een vonkenregen achter de F1-bolides, maar het zorgt ook voor kopzorgen bij de engineers. Want het sprintweekend in Austin zorgt ervoor dat men na de eerste vrije training een afstelling én dus een rijhoogte moeten bepalen. Bij Mercedes en Ferrari zet men agressief in, maar die keuze zal later in het weekend voor problemen zorgen.

Volgens het technische reglement (van 2023,red.) mag de bodemplank van een F1-auto maximaal tien millimeter doorbuigen. Ook mag die plank niet meer dan 1 millimeter slijten tijdens een Grand Prix. Na afloop van een race worden verschillende auto's hier op gecontroleerd. De skid blocks moeten na afloop van de Grand Prix nog minimaal negen millimeter dik zijn. Na afloop van de Grand Prix in Austin wordt geconstateerd dat dit bij Hamilton en Leclerc niet het geval is.

En dus worden beide heren gediskwalificeerd. Maar hoe kon dat gebeuren? Mercedes en Ferrari geven na de race toe dat men een verkeerde inschatting heeft gemaakt over de hobbeligheid van het circuit. Tijdens de sprintrace zijn de skid blocks al meer slijtage gaat vertonen dan verwacht, waardoor men in de Grand Prix in de problemen kwam. Deze situatie zorgt voor ongeloof bij Hamilton.

Volgens hem moeten de regels aangepast worden, want nu kun je na de sprintrace niets meer veranderen. Die 'eis' gaat al langer rond in de Formule 1 en uiteindelijk luistert men. Het format gaat voor 2024 opnieuw op de schop en het 'zaterdag, sprintrace-dag' idee gaat al na één jaar overboord. Vanaf 2024 kwalificeren de coureurs op vrijdagmiddag voor de sprintrace, die voortaan als eerste sessie op zaterdag wordt georganiseerd. Na de sprintrace gaat parc fermé vervolgens weer 'open', zodat teams hun auto's kunnen aanpassen. Later op de zaterdag gaat parc fermé vervolgens weer 'dicht' wanneer de coureurs beginnen aan de kwalificatie voor de Grand Prix van zondag. Een noodzakelijke regelwijziging die, indirect, werd veroorzaakt door de diskwalificatie van Hamilton en Leclerc in Austin.

Bekijk hieronder de reactie van Hamilton en Leclerc van vorig jaar.

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Vettel & Schumacher Duits superteam aan de start in Australië