Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Hoe Red Bull al een deel van de straf erop heeft zitten

Red Bull heeft zoals velen weten een zware straf gekregen voor het overschrijden van het budgetplafond in 2021. Het team van Max Verstappen gaat de straf absoluut voelen in 2023 en misschien ook daarna, maar een deel van de straf zit er gelukkig al wel op.

F1 Red Bull Racing
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Afgelopen Formule 1-seizoen werd naar buiten gebracht dat onder meer Red Bull de budgetcap-regels in 2021 heeft overtreden. Terwijl Aston Martin en Williams slechts kleine overtredingen begingen, had het team van Max Verstappen en Sergio Perez het budgetplafond overgeschreden met een aantal miljoen dollar.

Het werd nog steeds gezien als een 'minor breach', maar de straf voor Red Bull is fors. Naast het betalen van een miljoenenboete mag het team minder tijd spenderen in de windtunnel. Ook het aantal CFD-simulaties werd verlaagd en dus kan de Oostenrijkse renstal minder testen en doorontwikkelen in 2023.

Toch heeft Red Bull er al een deel van de straf opzitten, al vóór het F1-seizoen van 2023 begint. Ook de boete zullen ze niet meer voelen tijdens het komende seizoen.

Red Bull heeft straf al voor bijna 25% afgelost

Op 26 oktober 2022 ging Red Bull middels een 'Accepted Breach Agreement' akkoord met het oordeel van de FIA dat ze het budgetplafond inderdaad hebben overschreden. Na de ABA, wat dus een soort schuldbekentenis is, volgde de straf voor het team. De straf bestaat uit drie onderdelen.

  1. Red Bull moet een boete aan de FIA betalen van 7.000.000 dollar binnen 30 dagen na de ABA.
  2. Red Bull krijgt een Minor Sporting Penalty die ingaat na de ABA en 12 maanden geldt. Hierbij krijgt het team 10% deductie in windtunneltijd en CFD-simulaties.
  3. Red Bull moet de gemaakte kosten van de Cost Cap Administration in deze zaak betalen.

Omdat de ABA al in oktober vorig jaar officieel werd, is een deel van deze straf dus al afgelost. De boete van 7 miljoen dollar is allang betaald en valt overigens niet eens onder het budgetplafond. Het was een taaie boete, maar voor een topteam in de F1 zal het geen invloed hebben gehad op verdere prestaties van het team.

Het tweede deel van de straf, de Minor Sporting Penalty, is dus op 26 oktober 2022 ingegaan, tegelijk met de ABA. Dit betekent dat Red Bull al bijna 3 van de eerste 12 maanden van de straf heeft ingelost: bijna 25% dus. Op 26 oktober 2023 is de volledige straf ingelost en mag het team gewoon weer op vol vermogen testen.

Oké, misschien niet helemaal op vol vermogen: Red Bull krijgt ook een soort handicap vanwege hun finishpositie in het wereldkampioenschap. Althans, als ze binnen de top zes eindigen. Omdat het team in 2022 kampioen werd, mogen ze maar 70% van het totaal aantal windtunneluren en simulaties gebruiken. Hier komt de straf van de budgetcap-overschrijding nog bovenop, waardoor ze nu nog slechts 63% van het totaal mogen benutten.

Nog ongeveer negen maanden en de straf zit er voor Red Bull op. Het kan echter zo zijn dat ze de gevolgen nog langer voelen vanwege een ontwikkelingsachterstand, maar tegen de tijd van de vijfde race van het komende F1-seizoen zit de helft van de straf er in ieder geval al op.

Hieronder vind je een overzicht van handicap voor de finishposities in het F1-kampioenschap.

Te besteden windtunneltijd per team

Positie in kampioenschap Percentage windtunneltijd en CFD-simulaties
1 70
2 75
3 80
4 85
5 90
6 95
7 100
8 105
9 110
10 of nieuw team 115

Ook interessant:

Deze Formule 1-records kan Verstappen in 2023 verbreken

Max Verstappen moet een kleine twee maanden voor de aftrap van het nieuwe Formule 1-seizoen natuurlijk tot één van de favorieten worden gerekend. Als hij wederom zo succesvol is als vorig jaar kan hij enkele records verbreken.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst