Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Canada 2024

Magistrale Verstappen neemt revanche in knotsgekke regenrace Canada

Max Verstappen heeft een geweldige Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. Regen zorgde voor veel spektakel, met de Nederlander als grote winnaar. Lando Norris en George Russell mochten ook mee naar het podium.

Verstappen rain race Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Met George Russell vanaf poleposition, Max Verstappen vanaf P2 en Lando Norris vanaf P3 ging de Grand Prix van Canada om 20:00 uur van start. Dat gebeurde in natte omstandigheden, want vooraf kwamen er een aantal flinke buien naar beneden. Iedereen startte op intermediates, behalve de Haas-coureurs. Zij kozen voor de full wets.

Verstappen kwam goed van zijn plek, maar kon Russell niet passeren. Achteraan het veld raakten Sergio Perez en Pierre Gasly elkaar, al bleef dat zonder al te veel gevolgen. Alleen Daniel Ricciardo kende een slechte start vanaf P5. Een valse start leverde hem een straf van vijf seconden op, terwijl Charles Leclerc rechtdoor schoot in de laatste chicane. De grip was ontzettend ver te zoeken in de openingsfase.

De bijzondere keuze van Haas pakte in eerste instantie briljant uit. Kevin Magnussen lag na twee rondjes al op de vijfde plaats en was even later zelfs in staat om Oscar Piastri te passeren. Ook teamgenoot Nico Hulkenberg reed in de punten. Verstappen was intussen al tweeënhalve seconde kwijt ten opzichte van Russell, die langzaam zijn voorsprong trachtte te vergroten. 

Uitslag Race - Canada

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Problemen voor Leclerc

Leclerc was de eerste coureur die tegen problemen aanliep. Ferrari maakte melding van een motorprobleem, maar Leclerc mocht wel zijn weg vervolgen. Zijn verlies op de rechte stukken? Een halve seconde. Nadien schoot Logan Sargeant rechtdoor op het moment dat het zonnetje doorbrak en de baan begon op te drogen. Het voordeel van de Haas-coureurs verdween daardoor als sneeuw voor de zon, ook door een ontzettend langzame stop van Magnussen. De intermediates stonden niet klaar.

Verstappen begon vanaf de tiende ronde het gat naar Russell snel te dichten. Waar het verschil een tijdje drie seconden was, keek de Nederlander binnen no-time tegen de achtervleugel van de Mercedes aan. Inhalen was echter vrijwel onmogelijk, waardoor ook Norris zich nadrukkelijk als uitdager begon te melden. Ondertussen werd er nog meer regen voorspeld door de teams, waardoor de slicks nog even in de bandenwarmers bleven...

In ronde 17 ging het even fout voor Verstappen. De 26-jarige Red Bull-coureur schoot rechtdoor in de eerste bocht en kwam zo precies voor de deur van Norris terecht terwijl de wedstrijdleiding DRS activeerde. Een paar rondjes later stootte de loeisnelle Norris zelfs door naar de leiding door Verstappen én Russell op knappe wijze te passeren. Russell schoot op zijn beurt rechtdoor en moest de tweede plaats weer aan Verstappen laten. Het spel was op de wagen.

McLaren indrukwekkend

Het tempo van Norris was indrukwekkend te noemen. De Brit was twee seconden per ronde sneller dan de worstelende Verstappen, die naast Russell ook Oscar Piastri van zich af moest te houden. Uiteindelijk zette een crash van Sargeant de race lichtelijk op zijn kop. Norris was de pitstraat al voorbij toen de safety car naar buiten kwam, waardoor hij de leiding weer kwijtraakte aan Verstappen. De Brit viel achter Russell terug naar P3.

Aan het begin van ronde 30 werd het veld weer vrijgegeven en nam Leclerc een gok door naar hards te wisselen. Die gok pakte verkeerd uit, want het begon weer lichtjes te regenen. De droge lijn verdween, Leclerc moest opnieuw stoppen en Verstappen behield zijn leidende positie. Carlos Sainz verloor op P13 een deel van zijn voorvleugel na een touché met Valtteri Bottas.

De eerste vijf coureurs, Verstappen, Russell, Norris, Piastri én Lewis Hamilton, gaven elkaar geen duimbreed toe. De regen was dit keer van korte duur, waarna Verstappen toch een klein gaatje begon te creëren. Het was echter duidelijk dat de slicks nog tevoorschijn zouden komen op de snel opdrogende baan en het was Pierre Gasly die de knuppel in het hoenderhok gooide. De Fransman wisselde naar hards en werd zo een graadmeter voor de andere coureurs. Leclerc viel ondertussen uit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Slicks

Mercedes durfde het ook aan in de 44e ronde. Het team haalde Hamilton naar binnen vanaf P5 en hoopte zo Verstappen onder druk te zetten. Piastri volgde al snel zijn voorbeeld, terwijl Verstappen en Russell nog twee rondjes doorreden. Norris leek echter de grote winnaar te worden door keihard te pushen op zijn intermediates en zo een overcut op Verstappen te plaatsen. De pit exit was alleen nog net te nat, waardoor Norris met koude mediums Verstappen nipt moest laten gaan en iets later ook Russell voorbij zag vliegen.

Toch ging het niet van een leien dakje voor Verstappen. De Nederlander meldde een ophangingsprobleem en kon geen enkele kerbstone raken. Verstappen profiteerde wel van het gebakkelei om de tweede plaats, want Russell moest Norris in de 51e ronde weer laten gaan na een foutje.

Nadien barstte de chaos echt los. De onzichtbare Perez raakte de natte lijn, ging de muur in en viel uit, waarna ook Sainz en Alex Albon met elkaar in aanraking kwamen en konden uitstappen. Sainz spinde zelf en nam Albon mee in zijn val. De safety car kwam opnieuw naar buiten om de rommel op te ruimen.

Mercedes greep dat moment aan om Russell en Hamilton opnieuw naar binnen te halen voor nieuwe banden en zo de slotfase in vuur en vlam te zetten. Het zou een sprint van twaalf ronden worden, met Verstappen als leider. Hij sloeg meteen een gat van een seconde naar Norris en Piastri en kende zo een perfecte herstart. 

Mede door dat fantastische moment kwam zijn overwinning geen seconde meer in gevaar. Verstappen managede zijn voorsprong optimaal en reed stoïcijns naar zijn zesde zege van het seizoen. Achter Norris, die tweede werd, vond er nog een mooie strijd én een touché plaats tussen Piastri en Russell. De laatstgenoemde coureur wist nog wel de laatste podiumplaats op te eisen met een mooie inhaalactie op Hamikton, die vierde werd. Piastri moest het met P5 doen.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training