Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Marko: "Dat is er veranderd aan Verstappen nu hij wereldkampioen is"

Helmut Marko is voorlopig nog niet klaar bij Red Bull. Hij zegt nog lang door te willen gaan en velt zijn oordeel over Max Verstappen na zijn titel.

Verstappen Horner Marko
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Helmut Marko is al jaar en dag aanwezig in de Formule 1. In de jaren '70 reed hij tien Grands Prix, maar na dat hij geraakt werd door een steen tijdens het racen en daardoor een oog verloor, hing hij zijn racehelm aan de wilgen.

Hij haalde zijn doctoraat in rechten en is tot aan de dag van vandaag eigenaar van enkele hotels in zijn geboortestad Graz. De Oostenrijker bleef echter altijd een autosportfan en was in de jaren '80 de manager van Oostenrijkse coureurs, alvorens hij zijn eigen team opzette in de Formule 3 en Formule 3000.

In 1999 werden die teams omgedoopt tot het Red Bull-juniorteam, waarvan Marko tot aan de dag van vandaag nog steeds de leiding heeft. Inmiddels is hij 79 jaar, maar hij wil nog steeds zo lang mogelijk actief blijven, zo vertelt hij in gesprek met het Franse AutoHebdo.

"Het draait allemaal op passie. Ik ben zeer gepassioneerd. Ik hou van de sport en ik hou van winnen. Bovendien zijn geen enkele van mijn activiteiten stressvol voor me", zo glundert de adviseur van Red Bull. "Ik voel me goed en zolang ik dit werk goed kan blijven doen en niet ontslagen word, dan doe ik dat!"

Mooiste moment? De titel van Verstappen

Marko heeft in zijn 79 lentes natuurlijk al heel veel mooie dingen meegemaakt, maar de F1-wereldtitel van Verstappen, vorig jaar, steekt er voor hem met kop en schouders bovenuit als het mooiste moment uit zijn F1-carrière.

"Dat was mijn mooiste moment in de Formule 1, omdat we een einde maakten aan de dominantie van Mercedes die in 2014 was begonnen toen de nieuwe V6-motoren werden geïntroduceerd", geniet de Oostenrijker.

"In de tussentijd hebben wij veel geleden en Honda heeft veel moeite gedaan om ons een kwaliteitsmotor te leveren. Toen wonnen we de titel met een Red Bull-junior en versloegen we een zevenvoudig kampioen. Dat was natuurlijk het mooiste moment.

Is Verstappen veranderd?

Marko merkt dat Verstappen sinds die zondag 12 december vorig jaar iets is veranderd. Natuurlijk is hij nog steeds dezelfde jongeman en coureur, maar wel ziet de Red Bull-adviseur een jongere en geduldigere Nederlander.

"Het is zeker waar dat Verstappen volwassener en geduldiger is sinds het winnen van de titel", antwoordt hij desgevraagd. "Persoonlijk noem ik het 'het project Verstappen'. Zijn vader Jos is daar mee begonnen toen Max pas vier jaar oud was. Hij was erg hard voor hem, maar dat heeft goed uitgepakt, dat moge duidelijk zijn."

"Nadat Verstappen in 2021 gewonnen had, merkte je de opluchting binnen heel zijn familie. Door te winnen hadden zij hun doelen bereikt. Max heeft altijd met veel druk te maken gehad van Jos. Nog steeds, maar wel wat minder nu. Dit alles heeft hem volwassener gemaakt. Hij is 24 jaar oud en een jonge wereldkampioen. De rest is maar een bonus."

Ook interessant:

Verstappen moet afrekenen met sterker Ferrari

Zelfs al wint Ferrari in Frankrijk, dan nog ligt Verstappen vóór. De vraag of men niet gewoon teamorders in het leven moet gaan roepen, lijkt dan ook gerechtvaardigd. Jullie gaven jullie mening al, maar hoe denken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk erover?

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Breaking Viaplay bevestigt verregaande maatregelen en vertrek uit meerdere landen