Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko kijkt op van Mercedes-upgrades: "Red Bull had daar geen budget voor"

Helmut Marko verwacht in 2023 stevige concurrentie van Mercedes, dit mede door de steile ontwikkelingscurve van het Duitse team. De Red Bull-adviseur vindt het daarbij wel opmerkelijk hoeveel upgrades Mercedes mee kon nemen afgelopen jaar.

Marko Bahrain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Terwijl Red Bull in 2022 het sterkste team was en Ferrari achter zich kon laten, moest Mercedes een teleurstelling goedmaken. Het team van Lewis Hamilton en George Russell was in het begin van het seizoen niet competitief. Uiteindelijk wisten ze met een flinke lading upgrades het gat steeds verder te dichten.

Mercedes komt ongetwijfeld dichterbij, maar in 2022 was er één coureur onverslaanbaar: Max Verstappen. Voor Helmut Marko was het geen grote verrassing. "Hij had nog steeds een hele goede auto natuurlijk en Max is de snelste coureur van het veld", zegt hij tegen Motorsport. "Dat was een voortzetting van wat we al het hele jaar hebben gezien. Waarom zou hij dan aan het einde ineens langzamer moeten zijn?"

Langzamer verwachten ze niet te zijn in 2023, maar Mercedes zal er volgens Marko ongetwijfeld beter voor staan. De ontwikkelingscurve van afgelopen Formule 1-seizoen was indrukwekkend, maar ook opmerkelijk. Red Bull kon later in het seizoen niet zoveel meer doorontwikkelen als Mercedes deed, zo legt de man uit Graz uit. "Wij houden ons aan het budgetplafond en wij hadden geen budget over voor dergelijke updates."

Marko: "Red Bull niet zó dominant"

Volgens Marko is Red Bull nooit zo dominant geweest als Mercedes bij de start van het hybride tijdperk in de F1 liet zien. "Wij hebben nu geen immense voorsprong met de motor. Mercedes had toen zeker 50 pk over ten opzichte van de rest. 2022 is het eerste jaar onder de nieuwe regels geweest en anderen hebben ook gezien wat wij hebben gedaan. Ik denk dat het komend jaar veel dichter bij elkaar zit."

Komend jaar verwacht de Red Bull-adviseur niet direct dat Ferrari weer de grote concurrent wordt, zoals dat afgelopen seizoen het geval was. "Ik denk dat we Mercedes eerder moeten vrezen. Vooral doordat zij qua strategie en betrouwbaarheid toch wel een streepje voor hebben ten opzichte van Ferrari."

Ook interessant:

Acht F1-dingen om naar uit te kijken in 2023

Een nieuw autosportjaar is aangebroken en vanaf maart begint er ook weer een nieuw hoofdstuk in de Formule 1! Er zijn weer genoeg dingen om naar uit te kijken, maar wat?

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Column Geen spaan heel gelaten van 'schandalige' FIA: "Ze moeten zichzelf eens onderzoeken"