Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
MotoGP nieuws

Marquez wint spectaculaire Grand Prix van Australië

Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van Australië gewonnen, zijn elfde overwinning van het seizoen. Achter hem eindigde Cal Crutchlow als tweede en werd thuisrijder Jack Miller als derde afgevlagd. De race op Phillip Island was zeer spannend en pas in de laatste ronde wist Marquez de leiding over te nemen van Yamaha-rijder Maverick Vinales die niet veel later ook nog ten val kwam. Valentino Rossi eindigde de race als achtste.

Marquez Australie 2019 honda
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © MotoGP.com

Zaterdag werd de kwalificatie-sessie nog afgelast doordat de coureurs teveel last ondervonden van zware windstoten waardoor KTM-rijder Miguel Oliviera in de vierde vrije training hard ten val kwam. De kwalificatie werd daardoor zondagochtend verreden en daarin veroverde Maverick Vinales de poleposition voor Quartararo en Marquez. Negenvoudig wereldkampioen Rossi kwalificeerde zich als vierde.

De veertigjarige Italiaan kwam echter uitstekend uit de startblokken en nam direct de leiding over van zijn teamgenoot, Vinales. Yamaha-merkgenoot Quartararo maakte een dramatische start mee en zakte direct weg. In derde bocht verloor de Fransman ook nog eens de controle over zijn machine en werd hij direct vanachter geraakt door de vallende Danilo Petrucci. Daarmee was de race voor beide coureurs al binnen een ronde voorbij.

Vooraan ontstond er een keiharde strijd om de leiding waarbij Crutchlow inmiddels de leiding had overgenomen van ‘The Doctor’ en Andrea Iannone met zijn Aprilia lange tijd op een podiumplek lag. Halverwege de race waren het echter Spanjaarden Marquez en Vinales die het heft in handen namen en een gat sloegen naar de rest van het veld.

De Honda- en Yamaha-rijder waren zondag duidelijk een maatje te groot voor de andere coureurs op de grid. Waar Crutchlow op ruime achterstand van het duo op een eenzame derde plek kwam te liggen daar vocht Rossi in een grote groep met rijders als Dovizioso, Miller en Rins duels uit in de strijd om de vierde plaats.

Vooraan werd het met nog drie ronden te gaan duidelijk dat Marquez op het rechte stuk over had ten opzichte van Vinales. Bij het ingaan van de laatste ronde sloeg de achtvoudig wereldkampioen dan ook toe op het lange rechte stuk en nam hij de leiding over van de Yamaha-rijder. Die legde zich echter niet neer bij het verlies en probeerde er nog alles aan te doen om alsnog de winst te pakken. Daarbij nam hij echter te veel risico en zodoende kwam Vinales hard ten val.

Zo was het Marquez die er vandoor ging met zijn elfde overwinning van het seizoen, voor Crutchlow en Miller die op zijn thuiscircuit een schitterende derde plek veroverde. Rossi eindigde de race uiteindelijk als achtste.

Uitslag Grand Prix van Australië 2019

Pos. Coureur Team
1. Marc Marquez Honda
2. Cal Crutchlow Honda
3. Jack Miller Ducati
4. Francesco Bagnaia Ducati
5. Joan Mir Suzuki

Praat mee!

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"