Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Nikita Mazepin

Mazepin hekelt dubbele standaard in Formule 1 en wijst naar kampioenen

Nikita Mazepin vindt dat Formule 1-coureurs onderling ongelijk behandeld worden. Als de een een overtreding begaat wordt hij daar harder op aangepakt dan de ander.

Mazepin Austria 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Haas

Tijdens de eerste paar Grands Prix van het jaar lag Nikita Mazepin meermaals onder een vergrootglas omdat hij tijdens de kwalificatie de zogeheten 'gentlemen's agreement' aan zijn laars lapte. De coureurs hebben namelijk onderling afgesproken dat ze elkaar niet in zullen halen in aanloop naar de laatste bocht als iedereen zich klaarmaakt voor een snelle kwalificatieronde.

Mazepin ging enkele malen op aanwijzen van zijn engineer toch enkele coureurs voorbij. In Bahrein, bij de seizoensopener, deed hij dat ook, waarna hij aan het einde van het rechte stuk spinde en iedereens ronde verpestte. De Rus kreeg veel commentaar van collega's, maar ook van anderen.

Afgelopen raceweekend deden enkele andere coureurs het echter ook, waardoor Sebastian Vettel uiteindelijk het haasje was, in de weg reed voor Alonso en een straf kreeg. Na afloop van die kwalificatiesessie had men weinig tot geen commentaar op degenen die Vettel voorbij staken en de gentlemen's agreement dus aan hun laars lapten. Onder andere Lewis Hamilton en Valtteri Bottas gingen de Duitser voorbij.

Volgens Mazepin wordt er dan ook met twee maten gemeten, zo vertelt hij aan onder andere RacingNews365. "Iedereen maakte er een groot probleem van op het moment dat ik zelf nog niet echt wist hoe het precies werkte. Het was mijn eerste race in de Formule 1 en in geen enkele andere categorie waarin ik heb geracet is er een soortgelijke afspraak. Als nieuwkomer wordt het ook niet met je besproken."

"Maar de Formule 1-wereld is een wereld met twee gezichten", verzucht hij. "Als je een grote naam hebt en meerdere kampioenschappen achter je naam hebt staan, dan word je minder bekritiseerd voor dat soort dingen dan wanneer dat niet het geval is. Wat er in de afgelopen kwalificatie gebeurde stond haaks op de afspraken die er waren. Iedereen kan fouten maken, maar iedereen moet zich gewoon aan dezelfde regels houden. Dan komt alles goed", aldus Mazepin.

Ook interessant:

Zoveel kost het om een Formule 1-coureur te worden

Autosport is duur, heel duur! En dat begint al in de karting. Hoeveel kost het jonge talenten om de weg omhoog te beklimmen richting de Formule 1?

22 reacties

Viaplay

Unibet
x
Breaking FIA accepteert inschrijving nieuw Formule 1-team