Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Bleekemolen vernietigend over FIA: "Wat een asociaal gedrag"

Oud Formule 1-coureur Michael Bleekemolen is niet te spreken over de late afgelasting van de Grand Prix van Australië, op vrijdagochtend luttele momenten voordat de eerste vrije training zou beginnen en het publiek reeds voor de poorten stond. "Ik vind het ronduit asociaal. De FIA heeft een voorbeeldfunctie."

Mercedes Australie 2020
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Michael Bleekemolen, in 1978 met ATS deelnemer aan de Grand Prix van Amerika op Watkins Glen, heeft zich naar eigen zeggen enorm verbaasd over de weifelende houding van de autosport-autoriteiten in de aanloop naar de Grand Prix van Australië. Zoals bekend werd de race op vrijdagochtend ter elfder ure afgelast, waarbij de verdeeldheid onder de teams niet onaanzienlijk was. "Dat was natuurlijk veel te laat", stelt de 70-jarige Aerdenhouter in gesprek met RacingNews365. "De Formule 1-eigenaren zijn zo commercieel. Ik vind het asociaal gedrag, dit kun je niet maken. Ze zijn duidelijk te veel door geld gedreven."

Bleekemolen wijst naar klasses als de MotoGP en de Formule E, waarbij voortijdig races werden uitgesteld dan wel afgelast. "Het kan dus wel. Dat je eerst het hele circus naar Melbourne laat komen en dan op vrijdagochtend alsnog de boel afblaast... De Formule 1 heeft echt imagoschade opgelopen."

De oud-coureur stelt dat juist de internationale autosportfederatie FIA de regie in handen had moeten nemen in de week voor Melbourne. "Toen was al duidelijk dat het coronavirus een levensgevaarlijke bedreiging vormde. De FIA is de internationale ANWB hé, vergis je niet. Zij hebben een voorbeeldfunctie. Ze zijn echt te kort geschoten." Tegelijkertijd kijkt hij hoofdschuddend naar de ijver waarmee FIA, de FOM en Liberty Media aansturen op een nieuwe kalender voor 2020. "Het is allemaal net even te commercieel gedacht."

Bleekemolen spreekt hoe dan ook de vurige hoop uit dat de crisis niet te lang zal duren. "Teams gaan klappen oplopen, ook in andere klasses dan de Formule 1. Maar je kunt nu even helemaal niets plannen, omdat we geen idee hebben hoe lang het allemaal gaat duren. Het is gewoon afwachten, wat er in de wereld gebeurt. In dat licht begrijp ik heel goed dat Monaco, Bakoe en Montreal nu al een streep trekken en hun Grands Prix afgelasten. Het zijn immers stratencircuits, die 6 tot 7 weken van voorbereidingen nodig hebben. Die kunnen niet afwachten. Spielberg als seizoenstart? Ja, wie weet, het zou zomaar kunnen. We gaan het zien."

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Radiotranscript Stilte Verstappen en irritatie Perez bij interne Red Bull-strijd om snelste ronde