Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2020

Bleekemolen vernietigend over FIA: "Wat een asociaal gedrag"

Oud Formule 1-coureur Michael Bleekemolen is niet te spreken over de late afgelasting van de Grand Prix van Australië, op vrijdagochtend luttele momenten voordat de eerste vrije training zou beginnen en het publiek reeds voor de poorten stond. "Ik vind het ronduit asociaal. De FIA heeft een voorbeeldfunctie."

Mercedes Australie 2020
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Michael Bleekemolen, in 1978 met ATS deelnemer aan de Grand Prix van Amerika op Watkins Glen, heeft zich naar eigen zeggen enorm verbaasd over de weifelende houding van de autosport-autoriteiten in de aanloop naar de Grand Prix van Australië. Zoals bekend werd de race op vrijdagochtend ter elfder ure afgelast, waarbij de verdeeldheid onder de teams niet onaanzienlijk was. "Dat was natuurlijk veel te laat", stelt de 70-jarige Aerdenhouter in gesprek met RacingNews365. "De Formule 1-eigenaren zijn zo commercieel. Ik vind het asociaal gedrag, dit kun je niet maken. Ze zijn duidelijk te veel door geld gedreven."

Bleekemolen wijst naar klasses als de MotoGP en de Formule E, waarbij voortijdig races werden uitgesteld dan wel afgelast. "Het kan dus wel. Dat je eerst het hele circus naar Melbourne laat komen en dan op vrijdagochtend alsnog de boel afblaast... De Formule 1 heeft echt imagoschade opgelopen."

De oud-coureur stelt dat juist de internationale autosportfederatie FIA de regie in handen had moeten nemen in de week voor Melbourne. "Toen was al duidelijk dat het coronavirus een levensgevaarlijke bedreiging vormde. De FIA is de internationale ANWB hé, vergis je niet. Zij hebben een voorbeeldfunctie. Ze zijn echt te kort geschoten." Tegelijkertijd kijkt hij hoofdschuddend naar de ijver waarmee FIA, de FOM en Liberty Media aansturen op een nieuwe kalender voor 2020. "Het is allemaal net even te commercieel gedacht."

Bleekemolen spreekt hoe dan ook de vurige hoop uit dat de crisis niet te lang zal duren. "Teams gaan klappen oplopen, ook in andere klasses dan de Formule 1. Maar je kunt nu even helemaal niets plannen, omdat we geen idee hebben hoe lang het allemaal gaat duren. Het is gewoon afwachten, wat er in de wereld gebeurt. In dat licht begrijp ik heel goed dat Monaco, Bakoe en Montreal nu al een streep trekken en hun Grands Prix afgelasten. Het zijn immers stratencircuits, die 6 tot 7 weken van voorbereidingen nodig hebben. Die kunnen niet afwachten. Spielberg als seizoenstart? Ja, wie weet, het zou zomaar kunnen. We gaan het zien."

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

5 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Red Bull trekt 19-jarig supertalent aan als F1-reservecoureur