Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nederland luidt bizar succesvol autosportjaar 2021 uit

Nu 2021 wordt afgesloten kan Nederland terugkijken op een bizar jaar in de wereldwijde autosport. Naast het succes van Max Verstappen waren er nog enorm veel landgenoten met grootse overwinningen en titels. We blikken terug op een fantastisch jaar voor de Hollandse coureurs.

Het allergrootste (Nederlandse) succes in de autosportwereld staat op naam van Max Verstappen, die na een intens titelgevecht met Lewis Hamilton zichzelf regerend wereldkampioen mag noemen. De Limburger zette het hele land op zijn kop door in de allerlaatste ronde van de allerlaatste race de titel te veroveren. Dit was niet het enige succes binnen de vaderlandse autosport, want in vrijwel elke (grote) raceklasse vertegenwoordigen een of meerdere sterke Nederlanders het veld. Hieronder zien we meerdere wereldkampioenen. Nyck de Vries mag zich wereldkampioen noemen in de elektrische tegenhanger van de F1, de Formule E. De Mercedes-coureur kende een sterk seizoen en zal ook in 2022 uitkomen voor de Duitse renstal. Wel flirtte hij even met de IndyCar-series. En ook hier zien we Nederlands succes. Rinus 'VeeKay' van Kalmthout schitterde in de Verenigde Staten door voor het eerst een IndyCar-race te winnen op de Indianapolis Road Course. Hier liet hij Romain Grosjean en Alex Palou achter zich. Later schitterde VeeKay nog een keer door de prestigieuze Indy 500 te starten vanaf de voorste startrij, om vervolgens de wedstrijd lange tijd te leiden!

Vier Nederlandse Endurance-kampioenen

Ook in het World Endurance Championship (WEC) was het raak. Racing Team Nederland veroverde het LMP2 Pro-Am kampioenschap in de laatste race van het seizoen, de 8 uur van Bahrein. Frits van Eerd, Job van Uitert en Giedo van der Garde mogen zichzelf WEC-kampioenen van 2021 noemen. Robin Frijns werd ondertussen kampioen in de overall LMP2-raceklasse van het WEC-kampioenschap. De Nederlander won ook nog eens de meest prestigieuze race van het endurance-kampioenschap, de 24 uur van Le Mans. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gooide Renger van der Zande in het IMSA-kampioenschap weer hoge ogen te gooien door zich in de hoogste klasse samen met teamgenoot Kevin Magnussen te mengen in de strijd om de overwinningen.

Nog meer kampioenen en jong (online) talent

Niet alleen Verstappen en De Vries werden kampioen in 2021. Ook Larry ten Voorde werd in de Porsche Supercup en dus in het voorprogramma van de Formule 1 kampioen. Ondertussen werd Jarno Opmeer Formule 1 E-sports-kampioen voor het team van Mercedes. Wie zich geen kampioen mogen noemen maar wel een aantal sterke races hebben gereden zijn Formule 2-coureurs Bent Viscaal en Richard Verschoor. Viscaal stond tweemaal op het podium in 2021 en Verschoor wist een van de twee sprintraces in Silverstone op zijn naam schrijven. Al met al een zeer goed jaar voor de Nederlanders in de autosport. Met Verstappen en alle andere kampioenen en winnaars is het land de komende jaren goed vertegenwoordigd binnen de internationale autosportwereld.