Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nederlandse Maya Weug droomt van Formule 1 met Ferrari

In januari werd bekend dat Maya Weug, een zestienjarige Nederlandse coureur, de eerste vrouw zou worden in de junioren-opleiding van Ferrari. Met behulp van het opleidingsprogramma van de Italianen is ze vastberaden om haar droom, Formule 1-coureur worden, uit te laten komen. RacingNews365 sprak met Weug over haar avonturen in Italië.

Maya Weug, dochter van een Nederlandse vader, een Belgische moeder en geboren en getogen in Spanje, is de nieuwste toevoeging aan de Ferrari Driver Academy. Weug en 69 andere talentvolle meisjes uit alle hoeken van de wereld werden vorig jaar uitgekozen om deel te nemen aan het 'Girls on Track, Rising Stars'-programma van de FIA, in samenwerking met de Italiaanse renstal. De beste twintig vrouwelijke coureurs in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar werden uitgenodigd voor een shoot-out, waarbij de beste twaalf uiteindelijk werden geselecteerd voor twee trainingskampen van de FIA. Daaruit rolden de vier beste jongedames, die vervolgens in een laatste, intensieve trainingsweek in Italië met Formule 4-materiaal mochten testen. Begin januari vond die trainingsweek plaats en na een week beraad koos Ferrari uiteindelijk Weug uit als meest talentvolle coureur. Zij mag zichzelf in ieder geval in 2021 Formule 4-coureur noemen. In een exclusief gesprek met RacingNews365 blikt Maya terug op de spannende weken in Maranello, toen ze keihard streed om een plekje in de Ferrari-opleiding. "Ik ben vijf dagen in Maranello geweest. We hebben bijvoorbeeld een media-training afgewerkt, een medisch en een mentaal assessment, maar ook zijn we twee dagen de baan op gegaan. We hebben dus heel veel gedaan, ook fysieke training, om zo steeds sneller te kunnen gaan op de baan en mezelf steeds te verbeteren." Als een doorgewinterde routinier stond de 16-jarige Weug ons te woord. Ook dat had ze geleerd tijdens die trainingen van Ferrari. Ze doorstond namelijk ook, klaarblijkelijk met verve, de media-training. "We hebben onszelf beter leren kennen en natuurlijk hebben we ook media-training gedaan om zo goed mogelijk voor de camera te staan. Het was een superweek!", zo glundert ze. Interview gaat verder onder de afbeelding .

Na afloop van het trainingskamp zat Weug een week lang in spanning totdat zij en haar mede-kandidaten te horen kregen wie het felbegeerde plekje in de Ferrari-academie had veroverd. Toen haar naam werd genoemd viel haar mond letterlijk open van verbazing. Zij is de uitverkorene, zij is vanaf heden de eerste vrouwelijke coureur in de Ferrari-academie. "Ik heb er geen woorden voor om te beschrijven hoe ik me voel. Het is al zo lang mijn droom, sinds dat ik begon met karten. Ik heb veel tegenstand gehad, maar om nu hier te staan is geweldig. Het is een eer om voor Ferrari uit te komen", zo klonk haar eerste reactie destijds. Meteen werd ze bedolven onder de reacties. Van Formule E-teambaas Susie Wolff tot WEC-coureur Tatiana Calderon, iedereen stond in de rij om Weug te feliciteren. "Het waren een aantal hectische dagen", herinnert ze zich. "Ik heb heel veel felicitaties ontvangen en veel interviews moeten geven. Het was best druk, maar wel heel leuk natuurlijk om deel uit te maken van de Ferrari Driver Academy." Die media-training kwam dus meteen goed uit, maar de belangrijkste training is natuurlijk de training geweest op het circuit in de Formule 4-wagen. Komend seizoen mag ze namelijk uitkomen in een Europese F4-klasse. Als ze het daar goed doet, is haar mogelijk een langere toekomst bij Ferrari beschoren. Ze racete nog nooit in een single seater, maar testen deed ze wel. Genoeg te leren, dus, zo vertelt ze als we naar haar verwachtingen vragen. "Het is mijn eerste seizoen in de Formule 4, dus er valt nog heel veel te leren. De coaches van de Ferrari Driver Academy zijn heel goed. Voor dit jaar is het mijn doel om goed te zijn, mijn best te doen en mezelf steeds weer verder te verbeteren. Ik weet nog niet hoe mijn programma eruit gaat zien, maar ongetwijfeld zal ik heel veel gaan leren en ik kijk er enorm naar uit." Interview gaat verder onder de afbeelding .

Het feit dat Maya het zo ver heeft weten te schoppen zegt genoeg over de toename van vrouwen in de motorsport. Het 'Girls on Track, Rising Stars'-programma van de FIA onderstreept dat de vrouwen zich steeds meer manifesteren in de autosport, wat door velen nog steeds wordt beschouwd als een 'mannenwereldje'. Weug merkt dat gelukkig ook, zeker na alle reacties die ze na de bekendmaking kreeg. "Het is heel mooi om te zien, er zijn nog niet heel veel meisjes in de autosport. Nu zie je er steeds meer bijkomen en programma's zoals deze helpen enorm. Het is dan ook prachtig om te zien dat er steeds meer meisjes in de motorsportwereld terecht komen." Een ander vraagstuk dat steeds centraler komt te staan in de autosport, is het financiële plaatje. De kosten rijzen voor veel jonge talenten de pan uit en vaak zijn zij afhankelijk van teams als Ferrari om hun weg naar bijvoorbeeld de Formule 1 te bekostigen. Gevraagd of Weug het ook zonder de steun van Ferrari financieel gezien had kunnen redden, moet ze het antwoord schuldig blijven. "Ik had sowieso mijn best gedaan om het zelf tot de Formule 4 te schoppen, maar geen idee hoe het anders zou zijn gelopen. Ik ben er in ieder geval superblij mee om hier te zijn. In welk Formule 4-kampioenschap ik ga rijden is nog niet bekend", zo vertelt ze ons. Waarschijnlijk wordt het het Italiaanse Formule 4-kampioenschap, zo heeft RacingNews365 begrepen, maar Ferrari heeft er officieel nog niet over gecommuniceerd. Het moet het begin zijn van een mooie autosportcarrière. Zoals elke coureur is het doel helder: uiteindelijk wil ze in de koningsklasse van de autosport terecht komen, de Formule 1. Een precies pad heeft ze nog niet uitgestippeld, erkent ze, maar wel weet ze zeker dat ze over enkele jaren op het hoogste niveau uit te komen. "Mijn droom is om de Formule 1 te bereiken en om dat samen met Ferrari te doen. Dankzij de FIA Women in Motorsport Driving Stars selectie heb ik een hele goede kans en ik ga zeker mijn best doen." Wie weet komt ze daar zelfs haar idool tegen op de baan, maar voorlopig treft ze hem alleen tegen in Maranello: Charles Leclerc. "Dat is mijn idool, ik volg hem al een tijdje. Het is een hele goede coureur, erg kalm op de baan en hij is ook snel. Ook buiten de baan is hij erg aardig en rustig, ik heb hem op de kartbaan al eens ontmoet." Het komende kalenderjaar zal Maya scherp in de gaten gehouden worden door alle autosportfans. Kan ze schitteren in de Ferrari-opleiding en zit er misschien zelfs meer in dan de Formule 4? De tijd zal het ons leren.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'