Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'Nieuwe FIA-regime gaat makkelijker veranderingen doorvoeren'

Voormalig Formule 1-coureur John Watson hoopt dat het nieuwe FIA-regime voor verandering gaat zorgen na de gebeurtenissen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021. Dat laat hij weten in een exclusief interview met RacingNews365.

John Watson denkt dat het voor de FIA veel makkelijker gaat worden om veranderingen aan te brengen in de managementstructuur van bijvoorbeeld de wedstrijdleiding. Dit doordat er een nieuwe president is verkozen, Mohammed Ben Sulayem. Het veiligheidsorgaan van de autosport kondigde na de GP van Abu Dhabi gelijk een diepgaand onderzoek aan naar de wedstrijdleiding, inclusief het handelen Michael Masi tijdens de GP van Abu Dhabi. De beslissingen van Masi in de slotfase van de race bepaalden mede de uitkomst van het wereldkampioenschap. De FIA wil een 'gedetailleerde analyse' van de keuzes die de wedstrijdleiding heeft gemaakt. Na de GP van Abu Dhabi verstreek de termijn van FIA-president Jean Todt, waarna Ben Sulayem werd verkozen, slechts dagen na de controversiële race. Het lijkt qua timing wat ongelukkig dat er net een nieuwe FIA-president is aangesteld, maar voormalig F1-coureur John Watson denkt dat een nieuw bestuur beter een hard besluit kan nemen dan Todt en zijn bestuur binnen de FIA.

Nog even wachten op het FIA-onderzoek

Op het moment van schrijven is Masi nog 'gewoon' wedstrijdleider van de Formule 1. De uitkomst van het onderzoek wordt pas gedeeld op 18 maart, de dag waarop het nieuwe seizoen begint. "Ik denk dat dat het vorige regime van de FIA, Todt en zijn assistenten nu weg zijn en we een 'vers' bestuur hebben", zegt Watson in een exclusief interview met RacingNews365 . "Ik hoop dat dit verse bestuur bekend is met het proces van wat er allemaal is gebeurd. Voor mij heeft de hele situatie, en ik wil de sport niet in diskrediet brengen, de Formule 1 niet veel goeds gebracht."

Nieuw regime moet 'objectiever zijn'

Watson denkt dat het nieuwe bestuur van de FIA veel objectiever moet handelen. De vijfvoudig Grand Prix-winnaar hoopt dat dergelijke incidenten, zoals tijdens de GP van Abu Dhabi, in de toekomst niet meer gebeurt. "Als ze echt veranderingen doorvoeren, en dat betekent ook veranderingen binnen het personeel, dan heb je een nieuwe kijk op de situatie en een nieuw management binnen de FIA nodig." "Het was misschien lastiger geweest als het regime van Todt nog door was gegaan voor een jaar of langer, want dan hadden ze moeten toegeven dat hun personeel wat fout heeft gedaan. Omdat we nu een nieuw FIA-team hebben, denk ik dat ze wat meer rechtdoorzee zijn. Ze kunnen objectiever kijken naar wat er is gebeurd en het per minuut, of zelfs per seconde, gaan beoordelen om er zeker van te zijn dat een dergelijke situatie nooit meer voor zal komen."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden