Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
FIA

'Nieuwe FIA-regime gaat makkelijker veranderingen doorvoeren'

Voormalig Formule 1-coureur John Watson hoopt dat het nieuwe FIA-regime voor verandering gaat zorgen na de gebeurtenissen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021. Dat laat hij weten in een exclusief interview met RacingNews365.

Masi FIA Abu Dhabi
Interview
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

John Watson denkt dat het voor de FIA veel makkelijker gaat worden om veranderingen aan te brengen in de managementstructuur van bijvoorbeeld de wedstrijdleiding. Dit doordat er een nieuwe president is verkozen, Mohammed Ben Sulayem. Het veiligheidsorgaan van de autosport kondigde na de GP van Abu Dhabi gelijk een diepgaand onderzoek aan naar de wedstrijdleiding, inclusief het handelen Michael Masi tijdens de GP van Abu Dhabi.

De beslissingen van Masi in de slotfase van de race bepaalden mede de uitkomst van het wereldkampioenschap. De FIA wil een 'gedetailleerde analyse' van de keuzes die de wedstrijdleiding heeft gemaakt. Na de GP van Abu Dhabi verstreek de termijn van FIA-president Jean Todt, waarna Ben Sulayem werd verkozen, slechts dagen na de controversiële race.

Het lijkt qua timing wat ongelukkig dat er net een nieuwe FIA-president is aangesteld, maar voormalig F1-coureur John Watson denkt dat een nieuw bestuur beter een hard besluit kan nemen dan Todt en zijn bestuur binnen de FIA.

Nog even wachten op het FIA-onderzoek

Op het moment van schrijven is Masi nog 'gewoon' wedstrijdleider van de Formule 1. De uitkomst van het onderzoek wordt pas gedeeld op 18 maart, de dag waarop het nieuwe seizoen begint. "Ik denk dat dat het vorige regime van de FIA, Todt en zijn assistenten nu weg zijn en we een 'vers' bestuur hebben", zegt Watson in een exclusief interview met RacingNews365.

"Ik hoop dat dit verse bestuur bekend is met het proces van wat er allemaal is gebeurd. Voor mij heeft de hele situatie, en ik wil de sport niet in diskrediet brengen, de Formule 1 niet veel goeds gebracht."

Nieuw regime moet 'objectiever zijn'

Watson denkt dat het nieuwe bestuur van de FIA veel objectiever moet handelen. De vijfvoudig Grand Prix-winnaar hoopt dat dergelijke incidenten, zoals tijdens de GP van Abu Dhabi, in de toekomst niet meer gebeurt. "Als ze echt veranderingen doorvoeren, en dat betekent ook veranderingen binnen het personeel, dan heb je een nieuwe kijk op de situatie en een nieuw management binnen de FIA nodig."

"Het was misschien lastiger geweest als het regime van Todt nog door was gegaan voor een jaar of langer, want dan hadden ze moeten toegeven dat hun personeel wat fout heeft gedaan. Omdat we nu een nieuw FIA-team hebben, denk ik dat ze wat meer rechtdoorzee zijn. Ze kunnen objectiever kijken naar wat er is gebeurd en het per minuut, of zelfs per seconde, gaan beoordelen om er zeker van te zijn dat een dergelijke situatie nooit meer voor zal komen."

Ook interessant:

Natuurlijk gaat Verstappen niet minder risico nemen!

Opeens hoorde we weer iets van Lewis Hamilton! Hij was 'terug'! Maar wat had die stilte nou toch allemaal te betekenen? En hoe gaat het met Max Verstappen. Pakt hij de zaken in 2022 anders aan nu hij wereldkampioen is geworden?

Luister nu de RacingNews365 F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

7 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
EXCLUSIEF Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"