Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Nieuwe Red Bull Verstappen voorzien van 'geniale' vondst Newey

Heeft Adrian Newey weer iets bijzonders bedacht met de RB20? Paolo Filisetti, de technisch expert van RacingNews365, heeft een speciale vondst gespot.

RB20 VERTICAL RADIATOR INLETS
Tech
Naar nieuwsoverzicht © Paolo Filisetti

De presentatie van de RB20 laat zien dat de wijzigingen verdergaan dan uit de uitgelekte beelden van de shakedown bleek. In wezen hebben de uiteinden van de sidepods een punt bereikt waarop de horizontale inlaten zijn vervangen door een verticale sleuf die langs de zijkanten van de cockpit loopt. In de praktijk is het de uitvergroting van het kanaal tussen de sidepods en de vloer die een revolutie teweeg heeft gebracht in de vorm van de luchtinlaten.

Zoals gezegd zijn ze dus gereduceerd tot verticale sleuven aan de zijkanten van de cockpit, praktisch op de plaats waar Ferrari de bypass duct heeft geplaatst. Op deze manier hebben Adrian Newey en zijn collega's het doel bereikt om een deel van de luchtstroom die de auto omringt in het onderste deel van het chassis op te vangen. Deze stroom wordt omgeleid door de draagarmen van de voorwielophanging.

Deze oplossing verklaart het gebruik van de geplaatste en naar beneden gebogen 'bazooka's' op de motorkap, maar ook de vergroting van de doorsnede van de air scope en de motorkap zelf. Dat was wel te zien op de foto's van de shakedown en is zo ontworpen om voldoende warmte-uitwisseling naar de motor te garanderen.

Al met al lijkt het terecht om de RB20 als een onderhuidse revolutie te omschrijven. Zonder twijfel is alle interne dynamica van de auto veranderd om dit extreme aerodynamische concept te kunnen toepassen. Misschien zijn er ook wel risico's genomen? Wie weet, we gaan het zien in Bahrein.

Bekijk de bijzondere inlets op de tekening hieronder. Daaronder de spy-foto genomen tijdens de launch.

Alles over de nieuwe Red Bull RB20 van Verstappen RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China