Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Officieel: Newey vertrekt bij Red Bull Racing

Topontwerper Adrian Newey vertrekt definitief bij Red Bull Racing. Het nieuws hing al even in de lucht, maar het is nu definitief bevestigd door het team. Newey vertrekt in het eerste kwartaal van 2025.

Adrian Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull heeft in een persbericht laten weten dat Adrian Newey aan het einde van het seizoen vertrekt. Newey is al sinds 2006 werkzaam bij het team uit Milton Keynes en het team wist onder zijn leiding zes constructeurstitels te winnen. Ook won het team zeven keer het rijderskampioenschap, vier keer met Sebastian Vettel en drie titels waren er Max Verstappen.

Aan de samenwerking tussen Red Bull en Newey komt nu dus een einde. Newey zal zich terugtrekken uit zijn ontwerptaken bij Red Bull, maar blijft tot het einde van het 2024-seizoen aanwezig bij specifieke races om het team op het circuit te ondersteunen. De topontwerper gaat zich richten op de uiteindelijke ontwikkeling en oplevering van de eerste hypercar van Red Bull, de langverwachte RB17 die in juli op Goodwood wordt onthuld. Hij blijft betrokken bij en toegewijd aan dit project tot het is voltooiid.

Daarna zal de Chief Technical Officer Red Bull Technology Group in het eerste kwartaal van 2025 verlaten. Het is nog niet duidelijk waar zijn toekomst ligt.

Newey's loopbaan bij Red Bull

Het eerste echte ontwerp voor Red Bull van de hand van Newey was de RB3, de auto voor 2007. Daarmee behaalde het team een podiumplek tijdens de Grand Prix van Europa in 2007. Na wijzigingen van in de reglementen van 2009 en het unieke vermogen om daarop in te spelen, iets wat volgens Red Bull een uitmuntend kenmerk is geworden van Newey in zijn Red Bull-tijd, pakte het team haar eerste overwinning tijdens de GP van China in 2009.

De introductie van de hybride motoren in 2014 zorgde voor magere tijden bij Red Bull en een eerste stap terug van Newey om zich te kunnen richten op het project rond de hypercar. De komst van de Honda als motorleverancier in 2019 wakkerde het vuurtje weer aan bij Newey, waarna er met de RB16B in 2021 voor het eerst in acht jaar tijd weer een kampioenschap werd gepakt. Dat leidde vervolgens, net als van 2010 tot en met 2013, een dominante periode in van Red Bull Racing dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

Ook interessant:

Met de Grand Prix van Miami staat alweer race nummer zes op het programma van dit Formule 1-seizoen. Kan Max Verstappen hier drie zeges op een rij behalen of steekt iemand anders hier een stokje voor?

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco