Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Prost op de bres voor bekritiseerde Verstappen: "Max moet daar niet de prijs voor betalen"

De touché tussen Max Verstappen en Lando Norris in Oostenrijk werd ook tijdens het Grand Prix-weekend in Groot-Brittannië nog veelvuldig besproken. Alain Prost deelt zijn mening en verdedigt Verstappen, die veelvuldig werd bekritiseerd.

Norris Verstappen puncture
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na een aantal races vol strategische gevechten ging het in Oostenrijk voor het eerst echt mis tussen Max Verstappen en Lando Norris. De beide kemphanen streden in de slotfase om de overwinning, maar moesten na een touché met schade dealen. Verstappen kreeg een straf van tien seconden voor het incident en kon op veel kritiek rekenen, al gaat voormalig Formule 1-coureur Alain Prost daar niet volledig in mee. De viervoudig wereldkampioen vond Verstappen de schuldige, maar denkt ook dat de kritiek overdreven is.

"Het is lastig voor de stewards om incidenten te beoordelen, zelfs nu ze veel meer informatie tot hun beschikking hebben dan wij als toeschouwers", vertelt Prost bij L'Equipe. Wij moeten het doen met wat we op televisie zien. Als je een oordeel wil vellen, moet je je altijd in de positie van de beide coureurs verplaatsen en niet naar de naam kijken. Vergeet het imago van een coureur en probeer zo objectief mogelijk te zijn, hoe moeilijk dat ook is."

Daarna velt Prost een oordeel over de touché. "Ik denk niet dat er een agressor en een slachtoffer was. De crash was complex. Ik kan me wel vinden in het oordeel dat Max voornamelijk de verantwoordelijke was. Hij is bestraft, al denk ik dat het vooral om een ongelukkig race-incident ging. Verstappen week iets naar links, maar ik denk niet dat dat opzettelijk was. Het gaat om een paar centimeter en misschien had Lando ook een paar centimeter over de kerbstones kunnen rijden."

Reputatie

De viervoudig wereldkampioen verdedigt Verstappen door naar reputatie te wijzen. "De reglementen zijn ongelofelijk precies geworden. Straffen moeten niet uitgedeeld worden op basis van reputatie, maar op basis van feiten. Het is niet speciaal dat je het gat links tracht dicht te houden als de volgende bocht naar rechts gaat. Zo voorkom je dat iemand je kan inhalen en dat gebeurt al zolang het racen bestaat. Ja, Max is een hele harde racer. Dat zit in zijn DNA en gaat niet veranderen. Het maakt hem echter ook zo sterk en hij zou niet de prijs moeten betalen voor zijn harde imago. Ayrton Senna en Michael Schumacher hadden dezelfde reputatie als agressieve coureurs."

Prost vindt tot slot ook dat Norris de touché had kunnen voorkomen. "Lando had Max bij een van zijn eerste drie pogingen kunnen inhalen als hij wat geduldiger was geweest. Sterker nog, hij had langer kunnen wachten, want zijn auto was duidelijk snel genoeg om Max te passeren."

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Tweede vrije training Formule 1 GP Hongarije 2024