Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Puntentelling Formule 1 mogelijk op de schop

Vlak voor de race in China kwam naar buiten dat de Formule 1 aan het nadenken is over een nieuw puntensysteem. Dit plan kan op steun rekenen van verschillenden coureurs.

Start China
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Er is sinds dit seizoen een grote scheidingslijn ontstaan tussen de vijf snelste en vijf langzaamste teams in de Formule 1. Het zorgt ervoor dat strijden voor de punten, voor een aantal coureurs bijna onmogelijk is. De Formule 1 denkt nu na over een oplossing, die vooral bij de kleinere teams met gejuich zal worden ontvangen. Toch zijn de meningen bij de coureurs verdeeld.

De Formule 1 denkt actief na over een vernieuwing van het puntensysteem. De achterliggende gedachte van dit plan, is voornamelijk het feit dat de vijf langzaamste teams op dit moment bijna geen kans maken op punten, door de snelheid van de vijf snelste teams. Het idee zou zijn om niet de eerste tien coureurs punten toe te kennen, maar dit uit te breiden naar de top twaalf. Voor de eerste zeven zal er niets veranderen. Vanaf P8 lopen de punten dan geleidelijk af, van vijf punten voor P8 tot één punt voor P12. Nu krijg je voor een achtste plaats slechts vier punten.

Coureurs twijfelen

Na de race in China reageerden verschillende coureurs op een eventueel nieuw puntensysteem. Een van de coureurs die wel voorstander is van deze verandering is Valtteri Bottas. De Fin begrijpt echter ook wel dat dit voornamelijk door de kleinere teams zal worden omarmd : "Met waar wij momenteel staan als team, ja graag. Maar wanneer je in een top drie auto rijdt, dan maakt dit niet zoveel uit. Maar voor ons zou dit wel fijn zijn. Ik denk wel, hoe meer punten, ook in de sprintraces, hoe beter het racen zal worden."

Esteban Ocon is iets terughoudender en zou graag een andere ontwikkeling zien: "Het voelt een beetje als een pleister op een grote wond. Het zou werken voor de huidige situatie, want dan hadden we nu punten gescoord. Maar ik zou liever zien dat we vooraan kunnen vechten en dat alle teams dichter bij elkaar zitten."

Ook Alexander Albon twijfelt nog of dit wel zo'n goed idee is: "Wanneer je bij de onderste vijf teams zit, hoop je op die ene natte, chaotische race met rode vlaggen en zo, waarin je kunt scoren. Normaal gesproken kun je vechten voor de punten, maar het is de harde waarheid dat op dit moment dat bijna niet mogelijk is. Tenzij iemand van de bovenste vijf uitvalt. Op dit moment zou ik dit zelf niet willen. Ik wil liever zelf met het team de stap omhoog maken."

Kevin Magnussen gaat zelfs nog een stapje verder. De Deen zou graag een NASCAR-achtig systeem zien: "Misschien is het beter om iedereen punten te geven. Dan heeft iedereen iets om voor te vechten, maar het gaat weinig veranderen aan de WK-stand. Vooral voor de onderste vijf wordt het dan een interessanter gevecht. Ook als je dan op P16 ofzo ligt, heb je nog altijd iets om voor te strijden. Op dit moment voelt nu soms nutteloos."

Bekijk het huidige puntensysteem en de suggestie voor het nieuwe systeem hieronder.

Positie Huidige aantal punten Voorgesteld aantal punten
1 25 25
2 18 18
3 15 15
4 12 12
5 10 10
6 8 8
7 6 6
8 4 5
9 2 4
10 1 3
11 0 2
12 0 1

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen maakt zich geen zorgen: "Dit zegt niks voor Monaco"