Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 GP Emilia-Romagna 2022

Rapportcijfers Imola: Verstappen grandioos, Hamilton en Ferrari meten zich met Latifi

Naast de ongekend sterke race van Red Bull-coureurs Max Verstappen en Sergio Perez ging het natuurlijk niet bij elke coureur even goed. RacingNews365 maakt de balans op met de rapportcijfers van de Grand Prix van Emilia-Romagna.

Start 2022 Verstappen Imola Perez
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Het was een ijzersterk weekend voor Red Bull, waarin het gat naar Ferrari in beide wereldkampioenschappen werd verkleind. Max Verstappen en Sergio Perez kenden een fantastisch weekend, maar dat was niet bij alle F1-coureurs zo. Wie verraste positief? Wie viel juist enorm tegen? We zetten de coureurs voor je op een rijtje.

Red Bull-coureurs Verstappen en Perez kennen een ongekend weekend

Max Verstappen - 9.5
Het wereldkampioenschap leek weg te glippen in 2022, maar Verstappen is weer helemaal terug in de strijd na een grandioos weekend. Na een probleem bij de start van de sprintrace moest hij Charles Leclerc voor zich laten, maar de wereldkampioen bleef rustig, wachtte af tot het juiste moment en sloeg perfect en weloverwogen toe. Een weekend voor in Red Bulls geschiedenisboeken.

Sergio Perez - 8.5
Checo maakt zichzelf geliefd bij Red Bull: op Imola liet hij precies zien waarvoor hij naar het topteam is gehaald. Zijn kwalificatie viel wat tegen, maar in de sprintrace en de race maakte hij alles weer goed. De 'Mexicaanse minister van defensie' bewees zich weer door een belangrijke strategische factor te zijn tussen Leclerc en Verstappen.

Lando Norris - 8.5
To finish first, you first have to finish. Terwijl er voor en achter hem coureurs wegvielen, was Norris daar om de punten - en uiteindelijk een podium - te claimen. Zonder problemen bij anderen was het podium niet haalbaar voor Norris, maar de jonge Brit haalde het maximale eruit. Ondertussen boekt McLaren enorme progressie. Een perfecte combinatie van coureur en team.

George Russell - 8.0
P4 was tot voor kort geen Mercedes-waardige finishplaats, maar anno 2022 is het meer dan wordt verwacht van het Duitse team. Russell wist om zijn problemen heen te rijden en maakte gehakt van teamgenoot Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen had het hele weekend geen zicht op punten, terwijl de jonge Brit het team moest 'dragen'.

Valtteri Bottas - 8.0
Na afloop van de GP van Emilia-Romagna werd Bottas met een staande ovatie ontvangen in de motorhome van Alfa Romeo. Niet zo gek, want de Fin heeft al meer punten gescoord voor het team dan Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi bij elkaar in heel 2021. De overstap van Mercedes naar de Zwitserse renstal bleek een fantastische keuze te zijn voor zowel Bottas als zijn nieuwe werkgever.

Ferrari en Hamilton vallen tegen, Latifi weer onder de hekkensluiters

Charles Leclerc - 5.0
Na drie ijzersterke races van Leclerc hadden de Tifosi wel wat anders verwacht tijdens de thuisrace van Ferrari. Verstappen was de Monegask te slim af tijdens de sprintrace en ook tijdens de GP van Emilia-Romagna maakte de WK-leider eigenlijk geen kans op de overwinning. Een zeer kostbare fout - waarbij de helft van Lerclerc zijn voorsprong in het WK verdampte - maakte het Ferrari-debacle compleet.

Carlos Sainz - 5.0
Al vroeg in de race viel de eerste Ferrari uit, maar voor Sainz verliep het hele weekend eigenlijk al niet soepel. Na een crash in de kwalificatie startte hij de sprintrace met een achterstand, terwijl hij aan de voorkant van de grid wordt verwacht. Met een nieuw contract op zak mag men meer verwachten van de Spanjaard, die maar liefst elf punten achter Russell staat in het kampioenschap.

Daniel Ricciardo - 5.0
McLaren had veel potentie in Imola, maar Ricciardo maakte een fout die een coureur van zijn kaliber niet hoort te maken. Kerbstones zijn spekglad als het heeft geregend, dat weet elke coureur. De Australiër lette er echter niet op en verloor zijn bolide door over de kerbs van de eerste bocht te rijden. Einde weekend voor hem en voor Sainz.

Lewis Hamilton - 3.0
Zevenvoudig wereldkampioen Hamilton reed het hele weekend buiten de top tien. Zijn de problemen bij Mercedes echt zo groot? Er zat meer in, dat bewees teamgenoot Russell, die wél prima punten scoorde. De hele race vastzitten achter een AlphaTauri-bolide die dit jaar bijna in de achterhoede rijdt, daar is geen excuus voor.

Nicholas Latifi - 3.0
Vrijwel altijd zien we Latifi terug in de 'flop vijf' van het weekend. De Williams-bolide is ook in 2022 niet vooruit te branden, maar Alexander Albon laat zien dat er veel meer in zit. En dat terwijl Albon een jaar langs de zijlijn stond. Latifi heeft het hele seizoen ondermaats gepresteerd, ook in Imola.

In onderstaande tabel vind je de cijfers van de overige tien Formule 1-coureurs.

Rapportcijfers Formule 1 GP Emilia-Romagna

Coureur Cijfer
Yuki Tsunoda 7.5
Sebastian Vettel 7.5
Kevin Magnussen 7.0
Alexander Albon 7.0
Lance Stroll 6.0
Pierre Gasly 6.0
Fernando Alonso 6.0
Esteban Ocon 5.5
Mick Schumacher 5.0
Guanyu Zhou 4.5

Ook interessant:

Perfecte comeback geeft Verstappen en Red Bull weer hoop

Na een ijzersterk Grand Prix-weekend in Italië ziet Max Verstappen de achterstand in het WK op leider Charles Leclerc bijna halveren. Is de regerend wereldkampioen weer helemaal terug in de strijd voor zijn tweede titel?

Dat en nog veel meer bespreken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de nieuwste podcast van RacingNews365.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Emilia-Romagna 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'