Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Rapportcijfers: Verstappen onberispelijk, Mercedes kopje onder in haven Monaco

Stond de Formule 1 Grand Prix van Monaco bol van de spanning? Nee, dat niet, maar de prestatiekloof tussen Red Bull en Mercedes dit weekend alleen al is voer tot napraten. Max Verstappen viel niet op het kleinste foutje te betrappen, terwijl Mercedes opzichtig blunderde.

DNS. Charles Leclerc: 5,0 Na een probleem in de eerste vrije training knokte Leclerc zich geweldig terug. Hij stevende af op een geweldig weekend, maar het liep anders. Of het probleem voor de start nu gerelateerd was aan de crash of niet (je zou toch haast denken van wel), niet crashen is de eerste voorwaarde voor een goed weekend in Monaco. DNF. Valtteri Bottas: 7,5 Nummer twee uit de top drie van de kwalificatie die het einde van de race niet zag. Alles ging verloren bij de pitstop en wederom kwam alle misère bij Mercedes op zijn bord terecht. Had hij een keer de kans Hamilton met ruimte cijfers te verslaan, wordt hem die kans op deze manier ontnomen. Sneu. 18. Mick Schumacher: 4,0 Oei, die zag niemand aankomen en dan heb ik het nog niet eens over die twee pijnlijke crashes op donderdag en zaterdag. Het hele weekend werd hij afgetroefd door Nikita Mazepin, die, hoe raar het ook klinkt, nagenoeg foutloos bleef. 17. Nikita Mazepin: 6,5 Schreeuwen we nu direct van de daken hoe goed Mazepin wel niet is? Dat nou ook weer niet, maar ere wie ere toekomt. De voldoende staat op het scorebord. 16. Yuki Tsunoda: 5,0 Drukte in de vrije trainingen zijn AT02 tegen de muur en daarna hebben we hem niet meer in het middenveld teruggezien. Het is ook wat. Helmut Marko vertelt je de auto hoe dan ook uit de muur te houden, maar om dat te doen, ga je toch maar iets langzamer rijden. Doe je dat te vaak, dan wordt dat echter ook niet gewaardeerd. Een lastige situatie, want de druk neemt toe. 15. Nicholas Latifi: 6,5 Gedegen, weinig op aan te merken, maar hij zou pas echt eens indruk maken als hij gewoon eens vóór George Russell zou finishen. 14. George Russell: 7,0 Een stunt zat er voor de jonge Brit in Monaco niet in. Vooralsnog lijken Russell en Williams sowieso enkel op zaterdag het verschil te kunnen maken, in racetrim is de auto niet opgewassen tegen de middenvelders. 13. Fernando Alonso: 5,0 Wat een comeback van Fernando, hè! Not. Het begint een pijnlijke bedoening te worden, want het is ook niet zo dat hij 'maar een beetje' toegeeft op Esteban Ocon. Hij krijgt klop. Juist hier in Monaco had zijn ervaring en kunde moeten tellen, zoals bijvoorbeeld Sebastian Vettel liet zien, maar het optreden was wederom flets. 12. Daniel Ricciardo: 4,5 Over flets gesproken! Wat was er met Ricciardo aan de hand? Het is duidelijk dat de Australiër moet wennen aan de McLaren waar Lando Norris al twee jaar langer mee rijdt, maar op een ronde gezet worden door je teamgenoot is wel héél pijnlijk. 11. Kimi Raikkonen: 6,5 Raikkonnen hikt steeds tegen de grens van net wel of net geen punten aan. Dat de oude baas het nog steeds wel kan, laat hij toch nog zien, ook al moest hij dit weekend echt zijn meerdere erkennen en zijn teamgenoot. Rapportcijfers gaan verder onder de afbeelding.

10. Antonio Giovinazzi: 7,5 Natuurlijk, het scheelt maar één plekje met zijn teamgenoot, maar dat laat zien dat Alfa Romeo misschien tegen het plafond van het potentieel van de auto aan hikt. Geen fouten levert de Italiaan toch maar een mooi punt op. 9. Esteban Ocon: 7,5 Is Ocon zo goed, of Alonso zo slecht? En hoe goed is die Alpine nou werkelijk? Ocon maakt echter steeds opnieuw duidelijk dat als de auto goed, het echt aan hem niet ligt. 8. Lance Stroll: 7,0 Een dubbele puntenfinish is een mooie opsteker voor Aston Martin. Gezien het moeizame begin van het team, mag Stroll tevreden zijn met P8, maar het zal hem steken dat juist in Monaco Vettel voor hem staat. 7. Lewis Hamilton: 5,5 De auto was in Monaco niet op zijn best, maar Lewis Hamilton zelf zeker ook niet! Hij maakte geen grove fouten, maar geen moment maakte hij de indruk dat hij podiummateriaal was. Sterker nog, in de race ging hij in de achteruit in plaats van in de vooruit. Een weekend om snel te vergeten voor de kampioen. 6. Pierre Gasly: 7,5 Pierre Gasly maakte dit seizoen meer foutjes dan hem lief was, maar in Monaco stond hij er. Het team leunt in de strijd om punten op dit moment volledig op de Fransman en in Monaco stelde hij AlphaTauri niet teleur. En het zal hem goed hebben gedaan dat hij de hele race lang Hamilton achter zich wist te houden. 5. Sebastian Vettel: 8,0 Petje af, Sebastian. Je kan het nog! In de eerste ronden van het weekend zat hij er al goed bij en dat bleek geen toevalstreffer te zijn. Het vertrouwen in zichzelf én in de auto was duidelijk zichtbaar, alleen te oordelen aan de manier waarop hij voet bij stuk hield in gevecht met Gasly. 4. Sergio Perez: 7,0 Zijn eigen analyse van zijn weekenden is eigenlijk spot on . Hij benoemt regelmatig dat hij gedurende het weekend te laat op gang komt, waardoor hij zou willen dat het weekend op zondagmiddag pas begint. Op de zondag was hij op zijn best, met een oké resultaat tot gevolg. Maar wat kan hij dan wel niet als hij meteen vooraan meedoet? 3. Lando Norris: 8,5 Onzichtbaar naar P3. Geen echte gevechten in de race, maar het zal Norris worst wezen hoe hij het podium pakt. Soms is onzichtbaarheid iets goeds, want het betekent evengoed dat je geen stap verkeerd hebt gezet. 2. Carlos Sainz: 9,0 Waar Charles Leclerc verzuimde het podiumkarwei af te maken, trok Sainz de kar op de zondag. Het hele weekend gaf hij Leclerc partij, net zoals alle toppers vooraan, overigens. Alsof hij nooit anders heeft gedaan! Knap hoor. 1. Max Verstappen: 10 Als je werkelijk geen verbeterpunten weet te noemen verdien je gewoon een 10. Punt.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'