Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Razendsnelle Verstappen evenaart Hamilton in bijzonder lijstje

De beste zijn op de zondag, dat is wat telt in de Formule 1. Daarbij helpt het wel om poleposition te pakken op de zaterdag, om je zo te verzekeren van de beste startpositie. Max Verstappen pakte in alle vier de races in 2024 pole en evenaart daarmee Lewis Hamilton.

Pole Verstappen Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Waar Max Verstappen op de zondag al een lange tijd de dominante man is, rijgt de drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 nu ook de nodige polepositions aan elkaar. Zijn huidige en nog actieve reeks loopt vanaf de Grand Prix van Abu Dhabi van 2023 en telt vijf poles op rij. Het verschil met zijn teamgenoot Sergio Perez in Japan was echter minimaal: 66 duizendsten.

Verstappen heeft in alle Grands Prix in 2024 dus poleposition gepakt en dat is zijn beste reeks vanaf de start van een seizoen tot nu toe in zijn F1-carrière. Hij wist tot nu toe alleen in 2021 en 2023 poleposition te pakken tijdens de openingsrace en zijn beste reeks was dus slechts één pole. Door de snelste man in de kwalificatie op Suzuka te zijn evenaarde Verstappen een van de beste statistieken uit de loopbaan van een andere grootheid, namelijk Lewis Hamilton.

In 2015 pakte de zevenvoudig wereldkampioen in de eerste vier races telkens poleposition, zijn langste reeks vanaf het begin van een nieuw Formule 1-jaar. In totaal zijn er slechts acht coureurs die vier of meer polepositions hebben gepakt vanaf de start van het seizoen. Verstappen is nu bezig met een imposante reeks, maar kan namen als Hamilton en Sebastian Vettel achter zich laten in China met nog een poleposition. Als de Nederlander vervolgens in Miami, Imola en Monaco nog eens de snelste man tijdens de kwalificatie is, zal hij het record voor zich opeisen.

Opeenvolgende polepositions vanaf het begin van het seizoen

Coureur Opeenvolgende poles Jaar
Alain Prost 7 1993
Ayrton Senna 6 1988
Nigel Mansell 6 1992
Ayrton Senna 5 1989
Mika Hakkinen 5 1999
Ayrton Senna 4 1991
Jacques Villeneuve 4 1997
Sebastian Vettel 4 2011
Lewis Hamilton 4 2015
Max Verstappen 4 2024

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Officieel: Newey vertrekt bij Red Bull Racing