Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2022

Razendsnelle Verstappen neemt afstand van concurrentie tijdens derde vrije training

Het was razendspannend tijdens de tweede vrije training voor de GP van de Verenigde Staten, totdat Max Verstappen in de slotfase afstand nam van de concurrentie.

Verstappen USA
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Na de vrijdag op het Circuit of the Americas was er nog veel onduidelijk over de krachtsverhoudingen tijdens het Grand Prix-weekend van de Verenigde Staten. In de eerste vrije training zagen we namelijk een handvol rookie-coureurs de honneurs waarnemen in plaats van enkele fulltime F1-coureurs en VT2 stond geheel in het teken van een Pirelli-bandentest.

En dus zouden we pas in de derde vrije training, enkele uren voor de kwalificatie, echt een beter beeld krijgen van de favorieten voor de poleposition en de raceoverwinning. De topteams lieten er dan ook geen gras over groeien en meteen aan het begin van de training zagen we zowel de Red Bull- als de Ferrari-mannen de baan op gaan.

De inleidende beschietingen waren in het voordeel van Leclerc, die op de zachte banden nipt sneller was dan Verstappen: 1.37,471. Terwijl Mick Schumacher met problemen zijn Haas-bolide tergend langzaam naar de pitbox terugbracht, nam Verstappen tijdens zijn tweede snelle ronde afstand van Leclerc: 1.36,706.

Tijdens de training werd duidelijk dat Leclerc een straf zal krijgen en de GP in Austin tien plekken naar achteren zal moeten beginnen.

Uitslag Derde vrije training - Verenigde Staten

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Dicht op elkaar

Leclerc bracht het verschil tussen de twee coureurs al snel terug tot een kleine twee tienden, terwijl Sainz op dat moment drie tienden toe moest geven op Verstappen. De Spanjaard stond echter op de medium banden, dus zijn ronde was op dat moment helemaal niet zo slecht!

Lewis Hamilton en George Russell reden op ongeveer een seconde achterstand van de toppers, totdat Lewis Hamilton met nog een half uur op de klok echt aanzette. Hij sprong naar P1 en was 0,018 seconde sneller dan Verstappen. Lang bleef zijn tijd niet bovenaan staan, want Perez dook er nog met een tiende van een seconde onderdoor.

Na een korte pauze voor wat laatste aanpassingen aan de set-ups zetten de toppers de laatste tien minuten van de training nogmaals aan op de zachte banden. Verstappen en Leclerc gaven elkaar in eerste instantie geen duimbreedte toe: het verschil was 0,010 in het voordeel van de Red Bull-coureur, die de snelste van allemaal was.

In een ultieme poging om nog net wat sneller te gaan, nam Verstappen afstand nu wel echt van de rest. Drie tienden van een seconde reed hij zich los van Leclerc op P2, gevolgd door Sainz (+0,4), Perez (+0,5) en Hamilton (+0,5). Lang leek het dus spannend, maar in het slot liet Verstappen even zien waarom hij wereldkampioen is.

Lange runs zagen we bij de toppers niet in VT3.

Check hieronder de snelste ronde van Verstappen in VT3.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan Mercedes de genadeklap uitdelen

In de nieuwste RacingNews365 F1-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk uitgebreid vooruit op de GP van de Verenigde Staten, waar Max Verstappen en Red Bull de genadeklap uit kunnen delen aan Mercedes (en Ferrari). Beluister 'm hieronder.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi