Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Nederland 2022

Rechtbank komt met uitspraak over GP van Nederland

De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat Circuit Zandvoort de juiste vergunningen verleend heeft gekregen voor onder andere de Dutch Grand Prix. Met deze vergunning kon onder meer het circuit worden klaargestoomd voor de Formule 1-race in Nederland.

Race Start Zandvoort 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Op dinsdagmiddag 26 april is de rechtbank van Haarlem met een uitspraak gekomen over de verleende vergunningen van de Gedeputeerde Staten aan Circuit Zandvoort. Het circuit kreeg een vergunning voor onder andere de werkzaamheden die nodig waren voor de GP van Nederland, maar een aantal natuurorganisaties maakten bezwaar.

Dit bezwaar is nu afgewezen, waardoor de verleende vergunning gewoon van kracht blijft. Dit betekent dat er geen obstakel meer is voor de Dutch Grand Prix, waarvan de tweede editie zal plaatsvinden van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september 2022. Meerdere natuurorganisaties maakten bezwaar tegen de vergunning omdat het gebruik van het circuitterrein en werkzaamheden voor de Dutch GP zouden leiden tot een toename van stikstof.

Volgens deze natuurorganisaties was er niet te controleren of het maximum aan stikstofemissies wordt overschreden, waardoor het een gevaar kan zijn voor de directe omgeving voor Circuit Zandvoort.

Waarom de rechtbank de vergunning niet vernietigt

In een vroegere situatie mocht het terrein van Circuit Zandvoort 365 dagen per jaar gebruikt worden voor verschillende evenementen. Ook voor bijvoorbeeld de Formule 1. Uiteindelijk werd er een vergunning verleend, maar in deze vergunning staat dat het circuit maar een aantal dagen per jaar gebruik mag maken van het terrein.

Ook is er een maximum aan uitstoot opgenomen in deze vergunning. De rechtbank heeft geconcludeerd dat de verleende vergunning niet zal leiden tot meer uitstoot, mede door de beperking van het aantal dagen dat het circuit in gebruik is. De andere argumenten die de natuurorganisaties naar voren brachten, waren ook niet genoeg om de vergunning te vernietigen.

Met de vergunning, die dus in handen blijft van Circuit Zandvoort, kan de GP van Nederland gewoon doorgaan. Er is al meerdere keren geprobeerd om op grond van milieuschade de race tegen te houden, maar volgens de rechter voldoet het circuit aan alle eisen en afspraken die zijn gemaakt.

Ook interessant:

Perfecte comeback geeft Verstappen en Red Bull weer hoop

Na een ijzersterk Grand Prix-weekend in Italië ziet Max Verstappen de achterstand in het WK op leider Charles Leclerc bijna halveren. Is de regerend wereldkampioen weer helemaal terug in de strijd voor zijn tweede titel?

Dat en nog veel meer bespreken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de nieuwste podcast van RacingNews365.

20 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Uitslag kwalificatie Formule 1 GP Monaco 2022