Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull-familie verdeeld over mogelijk nieuw puntensysteem

Laurent Mekies en Christian Horner, de teambazen van RB en Red Bull, verschillen van mening over mogelijke wijzigingen in het puntensysteem van de Formule 1.

Laurent Mekies RB Bahrain testing
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Er is de afgelopen dagen veel discussie ontstaan over het puntensysteem in de Formule 1. De F1 Commission bespreekt donderdag zelfs een mogelijke wijziging in Geneve. Het gaat om de mogelijkheid om 12 coureurs punten te laten scoren en vooral de 'kleinere' teams staan te popelen om het nieuwe systeem te implementeren.

Op dit moment claimen de vijf 'grote' teams - Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren en Aston Martin - in principe de punten, als je de betrouwbaarheid en incidenten niet meerekent. Dat betekent automatisch dat de resterende vijf teams - Alpine, Williams, Haas, RB en Stake F1 - zich tevreden moeten stellen met een zeldzame kans om punten te scoren.

Laurent Mekies, de teambaas van RB, vindt het cruciaal dat de kleine verandering wordt doorgevoerd. De wijziging zou geen invloed hebben op het aantal punten voor de top zeven in een race. De achtste plaats zou dan vijf punten opleveren en de twaalfde plaats één punt.

Mekies zei het volgende in een interview met RacingNews365. "Wij vinden dat het fundamenteel juist is om de wijziging door te voeren. Er bestaat geen achterhoede meer. Je hebt tien hele sterke teams, met vijf teams die vliegen en een groot gevecht tussen de andere vijf teams. Voor ons is P11 poleposition in de kwalificatie en een overwinning in de race, mede omdat de betrouwbaarheid van de auto's fantastisch is. De beste vijf teams finishen vrijwel elke race.”

Reactie Horner

Mekies benadrukt dat de overige teams niet afhankelijk zouden moeten zijn van invloeden van buitenaf om punten te verzamelen. "We hebben een intense strijd tussen de grote teams, maar we worden nu allemaal grote teams. Waarom zou je dan geen erkenning geven aan de groep die moet vertrouwen op omstandigheden van buitenaf om een punt te pakken? Het is mooi voor de fans om die strijd te zien en het is ook meer een verdienste. Als je één vreemde race hebt met veel regen, dan eindigen we misschien een keer op P4 of P5."

Volgens de teambaas is de situatie zo niet houdbaar. "De anderen kunnen net zo goed een half seizoen thuisblijven, want wij strijden alleen op een goede dag voor P10. Het (een wijziging red.) verandert niets aan de strijd vooraan, want de punten voor de top zeven blijven ongewijzigd en het heeft ook geen invloed op de historische resultaten. We zijn van mening dat het een goede weerspiegeling is van hoe intens de strijd nu is en het feit dat er 10 zeer sterke teams en zeer belangrijke merken meedoen. Het is een goede manier om iedereen die strijd te laten omarmen."

In de recente geschiedenis bundelden Red Bull en RB vaak hun krachten als het om zulke wijzigingen ging. Zij stemden dan samen en hadden dezelfde meningen. In dit geval snapt Red Bull-teambaas Christian Horner niet helemaal waarom het systeem op de schop zou moeten.

"Ik kijk er tweeledig naar", vertelt Horner. “Je ziet dat het veld erg competitief is en het voelt alsof er op dit moment twee groepen bestaan in de Formule 1, maar we moeten wel de cijfers berekenen en naar de data kijken. Je moet je afvragen wat het zou veranderen. Ik sta er onpartijdig tegenover, tenzij je natuurlijk 'puntengeld' betaalt."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Tech Speciale achtervleugel moet Verstappen aan zege helpen in Monaco